Burger z miętą + camembert z sosem porzeczkowym i tagliatelle z cukinii 247bezglutenową i z niskim indeksem glikemicznym, i cóz zrobić ....mogę jeść głownie mięcho :-P A jesli polska wołowinka to i polskie porzeczki z ogórdka, jarmuż i mięta. Iście królewski obiad! Wołowinę doprawiłam przyprawą do kebaba od Edmir-pol . Od razu wyczułam intensywny smak i aromat kuminu. Dzięki Edmir - pol mogliśmy ufundować nagrody dla uczestników naszego pikniku rodzinnego w Opolu Żarłostacja
Bon Appetit Małgorzaty
Wodzionka - zupa kryzysowa 603Wodzionka czyli „suchy chlyb i wody szklonka”. Ma długą historię i określana była zupą biedoty, ponieważ w uboższych domach spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka
Bon Appetit Małgorzaty
Makaron penne z sosem łososiowo-pomidorowym 272Propozycja na bardzo szybki obiad. Sos spokojnie zdążymy przygotować w czasie, kiesy gotuje się makaron. Przepis znalazłam u Mniamu . Składniki: makaron penne (u mnie kolorowy w porcji na dwie osoby) 100 g łososia wędzonego 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego koperku 150 g śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Zagotowujemy wodę z solą na makaron, po zawrzeniu
Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 285Dziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 6-8 średnich ziemniaków 250 g mielonego mięsa 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml gęstej śmietany 18% 100 g sera żółtego
Kuchnia domowa Ani
Duszona fasola w sosie pomidorowym 220Pyszna dus zona fasola molowa, w sam raz na syt y jarski obiad. Pomysł znalazł am na Smakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami. Składniki: 1 kg białej fasoli " duży jaś" 2 duże cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler przyprawa do dań z fasoli kminek ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka
Kuchnia domowa Ani
Placki ziemniaczane 214mój ukochany obiad z d zieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nim i nie przepada. Ale raz na jakiś c z as robię je dla siebie :) Skła dniki: 5-6 dużych dużych ziemniaków 1 jajko 1 cebulka kilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków) sól, pieprz sok z połowy cytryny Dodatki
Kuchnia domowa Ani
Duszona marchewka 279jedna z moich ulubionych jarzynek podawanych do obiadu. Każdy ma swój własny sposób na marchewkę - oto mój :) Składniki: marchewka (świeża lub mrożona) masło woda cukier sól Sposób przygotowania: 1. Jeśli używamy świeżej marchewki, należy ją najpierw obrać i pokroić w kostkę. 2. Do małe go ron delka wsypujemy marchewkę, zalewamy bardzo niewielką ilością wody, delikatnie solimy i gotujemy na miękko
Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonych ogórków 571kostkę, a cebulę drobno siekamy. 2. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy, dodajemy zmiażdżony ząbek cozsnku. 3. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem. 4. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu - drugiego dania. Smacznego!!! Źródło: Smacznie zdrowo tanio
Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 259Tradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawi ć do obiadu :) Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2-3 pomidory 1/4 szklanki wody sól 1 pęczek koperku ogrodowego Zasmażka: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy wodę, lekko solimy i dusim y , aż kapusta zmięknie
Kuchnia domowa Ani
Sałata karbowana z fetą, tuńczykiem i oliwkami 275Fajna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przepis znalazłam na stronie rondelek . Składniki: 1 sałata karbowana 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) oliwki zielone lub czarne 1 mała cebula szczypta cukru szczypta soli odrobina soku z cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy (jeśli używamy tuńczyka w oleju może być olej z puszki) Sposób przygotowania
Kuchnia domowa Ani
Sałata z ogórkiem 414Fajny dodatek do obiadu, a nawet na lekką kolację. Polecam - sałatka jest szybka i pyszna! Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 ogórki gruntowe siekany świeży koperek siekana zielona cebulka ulubiony dressing do sałaty (np. taki własnej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałeczki. 2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. 3. Dodać koperek i zieloną cebulkę. 4. Sałatkę polać
Kuchnia domowa Ani
Pita z kurczakiem i sałatką pomidorową 783Szukacie czegoś szybkiego i dobrego na obiad? To polecam danie z chlebkami pita:) Składniki: 4 chlebki pita 1 opakowanie mix sałat szczypiorek lub zielona cebulka 2 pomidory 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od mięsa - pierś myjemy, kroimy w kosteczkę i obsypujemy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju
Kuchnia domowa Ani
Placuszki z cukinii i ziemniaków 298rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa
Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 672Bardzo pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka
Kuchnia domowa Ani
Mizeria 224Klasyk obiadowy szczególnie w sezonie ogórkowym :) Składniki: 5-6 ogórków gruntowych siekany koperek siekana zielona cebulka 4-5 łyżek śmietany (12% lub 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Ogórki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Solimy, odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar wody odlewamy. 2. Do ogórków dodajemy śmietanę, koperek i zieloną cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku, Całość mieszamy
Kuchnia domowa Ani