Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką 212gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców. Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej Wiewióry
O Niebieskim Jaśminie, Lutherze i Słodkich Gruszkach czyli poWeekendowe Łakocie odc.23 206weekend nie sprzyjał kuchni. Jednego dnia zrobiłam gruszkowy dżem i pizzę na obiad, tradycyjnie. Drugiego dnia Małżon wpadł na pomysł wyjścia do kina więc zawieźliśmy dzieciaki do babci. W trakcie gdzieś tam były grzyby i drożdżówki, o których wspominałam wczoraj. I tyle z kulinariów domowych, bo po kinie był jeszcze kebab. Skądinąd dość nietypowy... pita rewelacyjnie chrupiąca, podgrzana
Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodko Kwaśnie i Fasolowo czyli Fasola w Pomidorach wg Pana Wilkinsona 226wczorajszy obiad, choć ponoć i na śniadanie być może... fasola w sosie pomidorowym, na słodko ale przede wszystkim na kwaśno... dla mnie niestety, choć może są amatorzy... połowę wyrzuciłam, chętnych nie było, następnym razem dodam po prostu mniej octu, sam w sobie przepis fajny, aromaty ciekawe tylko ten kwas... :) przepis z "Ulubionych warzyw Pana Wilkinsona". 150 ml oliwy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Mafaldine w sosie pomidorowym, z kiełbasianymi miseczkami i białym serem 195paciaja, którą robiłam dawno temu z moim ojcem gdy mieliśmy te lepsze chwile... przaśne, sycące danie, smaczne bardzo, trochę ciężkostrawne ale idealne na szybki recyklingowy jesienno-zimowy obiad dla rodziny :) 3 kawałki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz rybny jednogarnkowy czyli Środowe Rybki odc.31 222Miałam bardzo męczący dzień. Przygotowałam dwa dania obiadowe, naleśniki, upiekłam chleb a wszystko to między sprzątaniem, odprowadzaniem Córci w deszczu i wywiadówką. Udało mi się i z czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa. Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióry
Poranne gotowanie czyli Fasolka Jamiego O. i Indyk po grecku 218kość bo przez sen brzusio boli, synek płacze, w końcu ok 5ej woła na nocnik i zaczynamy dzień. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać tę wczesną (4.45) pobudkę i przygotować Małżonowi obiad do pracy. Wreszcie skorzystałam z nowej książki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajko, wędzony łosoś i cheddar, w ciepłej kanapce czyli Środowe Rybki odc.32 329kolejna propozycja ciepło kanapkowa wg Jamiego Olivera. U mnie na lekki obiad zjedzony w spokoju podczas snu Syncia, u autora na śniadanie, dla mnie chyba byłoby zbyt ciężkie. Przyznam, że miałam wątpliwości ale po pierwszym kęsie ustąpiły zachwytowi!!! szczypiorek z jajkiem to klasyka ale jeszcze z ciągnącym się cheddarem to smak po prostu boski! 2 kromki pieczywa tostowego 2 plastry
Dzieje kuchennej Wiewióry
Steak et frites czyli Stek z frytkami z jarzyn 224Taki był mój pierwszy obiad 2014 roku! smaczny ale przede wszystkim łamiący wcześniejsze opory bo wołowinę uwielbiam ale nie mam odwagi z nią kombinować i jadaliśmy ją głównie mieloną. To mój pierwszy stek w życiu! Przepis pochodzi z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. 1 stek z antrykotu (ok 500 g gruby na min.1 cm) sól, pieprz frytki: 250 g mielonych
Dzieje kuchennej Wiewióry
Szaszlyki z dorsza i boczku czyli Srodowe Rybki odc.36 247bardzo prosta przekąska w sam raz na obiad, kolacje lub spotkanie ze znajomymi. Przyznam szczerze, że gdzieś kiedyś widziałam podobne szaszłyki ale ni ch...ry nie wiem gdzie i kiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron pappardelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami 218niestety ten pierwszy, z racji kiepskiego gatunku makaronu, okazał się zdecydowanie niefotogeniczny. Drugi, ten mój, była bardzo apetyczny i pachnący (śmierdzący???) a i zdjęcia nawet się udały. Najszybszy obiad jak w życiu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z indykiem pieczonym w afrykańskiej marynacie, z oliwkami i rodzynkami 212wylądowały plastry pomidora, zielone oliwki, rodzynki oraz ciepłe kawałki pieczonego w esencjonalnej marynacie indyka (wg pomysłu Nigelli) a wszystko dosmaczyła czosnkowa oliwa. Bardzo smaczne i zdrowe połączenie na lekki obiad lub kolację :) Sałatka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolowe burgery wesolej krowki czyli Niedzielne Mielenie odc.19 205powiedział, że mielić można tylko mięcho??? tym razem na niedzielny obiad postanowiłam zrobić kotlety, burgery, całkowicie wegańskie. Przepis, podobnie jak ten na surówkę, zaczerpnęłam z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera (proporcje lekko zmieniłam). Burgerki są szybkie w przygotowaniu, pełne smaku, aksamitne w konsystencji i jeszcze kuszą zielonymi akcentami bobu i kolendry
Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenna zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.41 228chwilę. Dzięki hulajnodze szybciej mkniemy do szkoły ale za to ostatnio dwa razy dziennie. Lecę, wracam, Syncio szaleje zamiast spać, znowu lecę... dom wariatów. Znajduje kilka chwil na ugotowanie obiadu czy śniadania, na przeczytanie kilku stron książki. Wirtualny świat mniej przyciąga, czasem wręcz przestaje istnieć, laptop leży w szafie, blog też
Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki w sosie azjatyckim czyli Niedzielne Mielenie odc.20 i O jedzeniu na wynos 202szaleją i budzą się po 6ej...). Bolała mnie głowa i coś żołądek niedomagał, cóż, bywa... Małżon pracował w domu, dzieciaki jakieś marudne były a ja miałam w perspektywie gotowanie obiadu i dobrą książkę. I wiecie co? wybrałam książkę!!! kiedy ją skończyłam
Dzieje kuchennej Wiewióry