obiad - 94612 przepisów (strona:3220/6308)

Dyniowe kluseczki 211

chrupiące listki szałwii - niebo na talerzu. A całość robi się prosto i w miarę szybko; można też kluseczki przygotować wcześniej, ugotować i później tylko odsmażyć - trzy minuty roboty, a obiad jak marzenie. Polecam Wam ogromnie! Dyniowe kluseczki przygotowały dzisiaj również Mirabelka , Mopsik i Zuzia  oraz Martą . Dyniowe gnocchi Składniki: (na 35-40 sztuk) 200 g dyniowego puree

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szynkarnia – Wrocław 211

Podczas naszego wyjazdu do Wrocławia wiedzieliśmy, że z pewnością będziemy musieli wstąpić do jakiegoś lokalu na obiad. Poszukiwania w Internecie na nic się zdały – było tego za dużo. Postanowiłam poprosić o pomoc swoich znajomych, którzy ma co dzień mieszkają w stolicy Dolnego Śląska. Padło sporo nazw, niektóre propozycje wzajemnie się wykluczały. Przejrzałam ich menu, profile na FB i strony

Pasja Smaku
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM – najlepsze! 208

jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! O właściwościach j armużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin. Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: PLACKI ZIEMNIACZANE : * duże ziemniaki – 3 szt * cebula – 1 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * jajko – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * sól

Ostra na Słodko
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 162

kilkanaście minut coś mało kalorycznego. Też nie ukrywajmy  - jak najdzie nas leń, to mrożona sprawdza się doskonale. Do tego dorzucić soczystą pierś z kurczaka w jakimś sosie i obiad dla dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej

Right Behind The Kitchen
Polaka niedzielny obiad - rosół 136

własnie oczywiście. Polaka niedzielny obiad to rosół i schabowy. Ja jednak dziś skieruję Waszą uwagę tylko na zupę. Mówi się, że rosół to tylko z prawdziwej kury, a nie z chowu wielkoprzemysłowego (broilera). Prawdziwa kura czyli taka wiejska, która sama sobie grzebie w ziemi i wynajduje jedzonko. Taka kura wiedzie spokojny żywot, bez stresu, ma sporo ruchu, gimnastykuje się kiedy

Right Behind The Kitchen
Jarmark Produktów Regionalnych w Lublinie 179

dobrze mieć kogoś takiego, kto powiadomi mnie o tym, że na mieście dzieje się coś związanego z jedzeniem. I tak też było wczoraj. Telefon. Idziesz na obiad do...? Hm, zastanawiam się. A tak w ogóle to jest jakiś jarmark na rynku (w Lublinie rzecz jasna). I masz ci babo placek. Dlaczego nie wiedziałem o tym? Pomyślałem - motyla noga, może też

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 222

więc cena tego piwa i tak by nie grała roli... O tak, było zimne. Podsumowując? Wyszedłem zły i po części oszukany. Bo jak można oczekiwać zadowolenia od klientów za obiad rzędu 40 zł (a nie brałem dodatków typu ryż) za porcję wielkości kaszki dla niemowlaka? Nie dość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym

Right Behind The Kitchen
Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni 196

upalnych dniach nie mam apetytu na nic ciężkiego, gorącego do jedzenia. I powracam myślami  właśnie   do Polańczyka, do chłodnika, który jest rewelacyjną alternatywą jako obiad w gorące i bezlitościwe dni. Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni W przepisie, który otrzymałem od właścicielki restauracji jest botwina, czyli młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Niemniej jednak można zrobić

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 190

ilości. Jedyny plus w ogromie minusów to Pani kelnerka, która była uprzejma mimo naszych uwag. No ale dla miłej obsługi to można i do McDonalds’a pójść, a na obiad do babci… Browar Piwna, ul. Piwna 50/51 Jak to mówią – w marcu jak w garncu, kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata. A w lipcu? Kurna, w lipcu jest

Right Behind The Kitchen
Oktoberfest w Lublinie? 231

obsługa, uśmiechnięta, potrafiąca opowiedzieć o swoich produktach (i w dodatku prawie same panie z ciekawą aparycją ;)  Po czwarte - jedzenie wyglądało naprawdę smacznie. Błędem z mojej strony było jedzenie obiadu w domu, ponieważ skusiłbym się z pewnością na jakąś goloneczkę, żeberka i ziemniaczki - czyli wszystko co pasuje do złotego trunku. A to wszystko w przystępnych cenach na każdą kieszeń

Right Behind The Kitchen
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 181

osobę. Z racji tego, że podczas gotowania ryż zwiększa swoją objętość warto wziąć największą patelnię jaką mamy pod ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad dla czterech osób, smażyłem równocześnie na dwóch dużych patelniach. Po prostu jest wygodniej nam gdy mamy większą swobodę ruchu w wybranym przez nas sprzęcie. Działamy. Roztapiamy masło, dodajemy łyżkę oliwy, smażymy cebulę oraz kurki

Right Behind The Kitchen
Bardzo Dobre Maniery - świetna inicjatywa Polskiego Czerwonego Krzyża 218

dalszą konsumpcję. Druga - skrzyżować sztućce na talerzu - tym samym damy sygnał kelnerowi, iż może doliczyć 5 zł do naszego rachunku. Restauracja pieniądze te przekaże do PCK na ciepły obiad dla jednego z wielu głodnych dzieciaczków. Genialne w swej prostocie! Jak podaje PCK ponad 700 000 dzieci w Polsce nie jada codziennie ciepłego posiłku.  Dlatego, restauratorzy, przyłączajcie się do Akcji

Right Behind The Kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 199

piwo przez lokalny browar w cenie 6,5 za 0,3 zł (3 rodzaje smaków). Pozostała oferta piwna od 6,5 do 10 zł. Mimo tego miejsce raczej na obiad niż na dłuższe spotkanie przy piwie.  Gramofon - %% Duże piwo lane już od 6 zł, butelkowe w cenach 7 - 10 zł. Za typowe zimne przekąski do piwa zapłacimy

Right Behind The Kitchen
Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala 168

Blumenthal - proste 3 etapy i po sprawie. I wiecie co? Odrobina intuicji oraz wskazówki Hestona i kurczak wychodzi właśnie soczysty, dopieczony. Podać takiego ptaka można po prostu w niedzielny obiad jak i na kolację. Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala I etap - namaczanie kurczaka w słonej wodzie W dużej misce lub garnku przygotowujemy słoną wodę - 60 gram soli na 1 litr

Right Behind The Kitchen
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 238

deser. To uczucie sprawiło, że zacząłem się zastanawiać kiedy następnym razem tutaj przyjadę. No bo  pomimo kilku wpadek  dania były dobrej jakości w akceptowalnej cenie. Na niedzielny obiad w małym gronie albo z duża ekipą nie trzeba zawsze cisnąć na lubelskie Stare Miasto - można szukać lokali podobnych do Valentino - na obrzeżach miasta, z miejscem parkingowym i najważniejsze

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania