Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce 197solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę. Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi ze skórą ½ cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku Sól gruboziarnista himalajska do posypania 4 ząbki czosnku Pieprz cytrynowy do smaku Sposób wykonania: Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym
Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem i bakłażanem 248obiad zaplanowałam makaron z kurczakiem. Miałam też bakłażana więc postanowiłam, że też go dodam. Z połączenia tych składników wyszło bardzo fajne sycące danie. składniki: 400 g makaronu, użyłam makaronu z dodatkiem czosnku niedźwiedziego 450 g piersi z kurczaka 1 nieduży bakłażan 10 dużych pomidorków cherry olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa 2 łyżeczki oregano Wstawić
Monia miesza i gotuje
Sos słodko-pikantny do mięsa 226Są chwile kiedy kalorie nie mają znaczenia, bo smak potrawy jest najważniejszy. W tym przepisie na sos jest ich sporo, ale warto od czasu do czasu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe burgery 202pobiegać aby to spalić. Burgery są pyszne, no te domowe o innych nawet nie mówię. Kotlety robi się szybko a bułki robiłam wczoraj zajrzyjcie [ klik ] , potem ulubione dodatki i obiad gotowy. Aha jeszcze majonez z awokado i mango, bardzo prosty do zrobienia - jest tutaj [ klik ]. Zachęciłam do zrobienia? no to do pracy moi mili. Uwaga dużo zdjęć ale są takie
Moje Małe Czarowanie
Placki ziemniaczane 278dzisiaj na blogu co jakiś czas będą pojawiać się tak zwane "obiady dla studentów i nie tylko", przeważnie będą to dania tanie i szybkie w wykonaniu, które można zapakować do pudełka lub termosu i zabrać na uczelnię. Jako studentka dietetyki postaram się, aby były nie tylko smaczne, ale także zdrowe ;) Dzisiaj tanie, szybkie, bardzo smaczne i, o ile nie utopimy
Kuchenny Skrawek Nieba
Placki dyniowe 226zrobiłam z niej między innymi pyszne placki dyniowe. Są delikatne i bardzo smaczne. Mogą być alternatywą dla placków ziemniaczanych ;) Placki z dyni to b ardzo zdrowy, szybki i tani obiad dla studentów i nie tylko :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 500g dyni hokkaido 1 jajko ćwiartka cebuli ewentualnie trochę mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, czosnek Dynię i cebulę ścieramy na tarce
Kuchenny Skrawek Nieba
Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem 200znajduje się w żadnym przewodniku jako must visit , ale jeśli interesuje Was prawdziwość niepodyktowana turystycznemu rynkowi zbytu, albo po prostu akurat jesteście w Paryżu i chcecie ugotować fajny obiad dla przyjaciół, czy zwyczajnie zabrać ze sobą do domu kilka dobrych serów i butelkę wina to z czystym sumieniem mogę polecić to miejsce. Zresztą zobaczcie sami. ;) * Marché Billancourt Angle
Food Square
Zupa-krem z jarmużu z ziemniakami, brokułem i kuskusem 222Jak już kupiłam jarmuż nie mogłam nie spróbować z nim zupy - pięknie zielona, pyszna i bardzo sycąca, dzięki dodaniu ziemniaków i kaszy kuskus. Zielony kolor
Kolorowy Przepisownik
Knedle z jarmużem 197smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli. Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam! Składniki na knedle: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej) 1 jajko Składniki na farsz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pieczone ziołowe ziemniaki 190pieczone ziemniaki Ziemniaki w naszej kuchni z reguły stanowią "żelazny" dodatek do wielu potraw. Dziś przygotuję je w sposób, pozwalający wydobyć z nich głębię smaku. Wtedy do obiadu zamiast poczciwego kartofla, podamy okraszonego ziołowym masłem aromatycznego ziemniaka. składniki dla czterech osób 8 dużych ziemniaków 1/2 kostki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka ziołowego pieprzu 1/2 łyżeczki soli
Miód i pieprz
Fasolka po bretońsku 175polecić danie, które moim zdaniem jest absolutnie genialne. Jego przygotowanie jest nad wyraz proste, choć dość czasochłonne. Z prostych, łatwo dostępnych i tanich składników można przygotować sycący i pyszny obiad, który jeszcze lepiej smakował będzie po podgrzaniu, a szczególnie sprawdzi się w tak chłodne dni, jak dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś
Wyprawy kulinarne
Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką 158Czas tak szybko leci... dzień za dniem, tydzień za tygodniem. Też tak macie, że ciągle jesteście w biegu? Przy takim trybie życia sprawdzają się szybkie i łatwe potrawy na obiad. Dlatego dziś proponuję Wam kurczaka w kurkumie z jabłkiem i szalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej
Bike By Life
Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową 165Witajcie! Wczoraj było pieczenie z maluchami, dziś obiad dla prawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni?? Emotikon smile Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kaszy orkiszowej 250 g wołowiny marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj , sól morska Falksalt , pieprz czarny) marchew cebula czerwona papryka 1/2 opakowania groszku
Bike By Life
Sezon na szparagi rozpoczęty! Zielone szparagi z duszonym kurczakiem 176podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki na 2 porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw
Bike By Life
Stek z tuńczyka z makaronem razowym w sosie bazyliowo-serowym 211Witajcie, dziś na obiad stek z tuńczyka, makaron razowy z pastą z bazylii i serem gorgonzola oraz czarne oliwki. Po jedzonku lekki odpoczynek, wsiadam na rower i razem z moją drugą połówką jedziemy sprawdzać co się dzieje we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję: stek z tuńczyka szklanka makaronu razowego garść świeżej bazylii 2 łyżki sera gorgonzola sól morska pieprz czarny
Bike By Life