picie surowego soku z buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem. Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Lecznicze właściwości buraków: działają pobudzająco, zwiększają odporność organizmu wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy
potrawyregionalneposada właściwości odkwaszające. Zapraszam zatem na danie z faszerowaną cukinią w roli głównej. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt naprawdę smaczny. Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego
potrawyregionalnePyszna i kolorowa zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami. Szybka do przygotowania, rewelacyjna na obiad i wszelakie spotkania przy stole. Ładnie się prezentuje, można ją przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem. Lekka i naprawdę pyszna. Można zastąpić makaron jasny makaronem razowym i ograniczyć ilość mozzarelli. Polecam. Składniki: 200-300g filetu z łososia dowolna ilość różyczek brokuł
potrawyregionalnezwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora
potrawyregionalnePure z kalafiora. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Fajny dodatek do mięs, albo do obiadu. Dodatek świeżego imbiru daje ostrość i cudowny smak. Polecam również pure z marchewki dyni i imbiru (klik) Składniki: dowolna ilość różyczek kalafiora kawałek świeżego korzenia imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek mleka 100 ml śmietany łyżka masła Kalafiora umyłam
potrawyregionalneDziś przepis dla osób, które mają mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Wystarczy pierś z kurczaka i panierka do niego. Polecam do kurczaka na chrupiąco panierkę firmy PRYMAT. Do tego sałatka np.z rukoli i mamy już pyszne danie. Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam, przyprawiłam pieprzem, startymi ząbkami czosnku i słodką papryką. Polałam odrobiną oliwy. Panierkę
potrawyregionalneDziś przepis na domowy obiad. Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus. Kasza gryczana To najzdrowsza ze wszystkich kasz. Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się
potrawyregionalneDziś domowa, sycąca i prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie
potrawyregionalnetradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung 2-3 liście kapusty pekińskiej
potrawyregionalneszabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad. Dawniej, w małych miejscowościach noszono przygotowany czulent do miejscowej piekarni, aby udusił się w powoli stygnącym piecu chlebowym. Specjalne miejsce w piecu, służące do przechowywania ciepłych potraw, nazywa
potrawyregionalnewystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano
potrawyregionalnesię tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo serowym, jest pyszną propozycją na obiad. Składniki: na około 4 porcje 500 g makaronu pappardelle 0,5 kg świeżego jarmużu 300 g śmietany 18% ( w razie potrzeby więcej) 15 dkg dowolnego sera pleśniowego
potrawyregionalneDzisiejsza propozycja to kotlety rybno ziemniaczane. Można do nich wykorzystać pozostałe z obiadu ugotowane ziemniaki. Najważniejsze aby nie były za wilgotne. Powinny być ugotowane najlepiej dzień wcześniej. Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne. Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane
potrawyregionalnerigate w pysznym, kremowym sosie. Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką . ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzamasa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie wiele wariacji na temat quiche Ps. Można iśc
greenscarf