obiad - 95112 przepisów (strona:3236/6341)

Smaki dzieciństwa - KONKURS 162

tego). Sosy... musztardowy i chrzanowy, których nikt nie potrafi podrobić... Barszcz biały - nie jadłam lepszego... Kurczak z rożna ze skórką, która tak pysznie chrupała, podawany na każdy niedzielny obiad, koniecznie przy akompaniamencie "Koncertu życzeń"... Szkoda, że tych smaków nie uda mi się już poczuć... Dobrze, że są wspomnienia Tę opowieść przesłała mi Yagoda i właśnie do niej wysyłam książkę - nagrodę

Codzienna kuchnia niecodzienna
domowa pieczona karkówka 192

pieczemy 60 min. Odwracamy karkówkę na drugą stronę i pieczemy kolejne 60 min. Po upieczeniu odstawiamy naczynie do całkowitego ostygnięcia. Możemy podawać na ciepło do obiadu lub na zimno jako przystawka

Domowy Smak Jedzenia
łazanki z młodej kapusty i wiejskiej kiełbasy 166

Pyszne i mało skomplikowane danie. Jest tak sycące że wystarczy podać go jako obiad jednodaniowy. Składniki: 2 główki młodej kapusty poszatkowanej lub pokrojonej w paski 3 cebule pokrojone w kostkę 2 laski swojskiej kiełbasy 2 łyżki kminku kwasek cytrynowy sól pieprz olej do smażenia koperek paczka ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki Wykonanie: Kapustę podlać dwoma szklankami wody oraz trzema

Pychotkaaa
Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami 216

Z cyklu smaki z dzieciństwa : )  cd. Od zawsze w moim domu mówiło się na te wspaniałe kluseczki knedle jednak ostatnio dowiedziałam się że

Pychotkaaa
Szybkie duszaki 191

Dziś zaprezentuje bardzo szybką wersję duszaków, wręcz idealna na obiad. Wersja jest trochę uboga bo nie ma boczku można powiedzieć że wariant light. Składniki: cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie

Pychotkaaa
Kotlety z jajek wg Siostry Anastazji 564

Składniki: 9 jajek 1 cebula 1 bułka 1/2 szklanki mleka bułka tarta 1 łyżka masła jedno jajko surowe tłuszcz do smażenia sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować

Pychotkaaa
Racuchy drożdżowe wg Siostry Anastazji 344

Składniki: 25 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 5 dag tłuszczu 2 jajka 5 dag cukru kryształu ok. 1/4 l słodkiego mleka szczypta soli tłuszcz do

Pychotkaaa
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 210

cały rok, więc aby cieszyć się nią nawet w zimie polecam, póki trwa na nią sezon zamknąć ją do słoików. Przepis bardzo prosty więc polecam. Nadaje się świetnie do obiadu razem z bułka tartą. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Kalafior kiszony na zimę 181

Jeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Buraczki do słoików na zimę 231

Kolejny przepis na słoiki, to buraczki czerwone. Polecam ze względu na to iż jest to mega szybki dodatek do obiadu, wystarczy odkręcić słoik i jeść. Można również buraczki przed jedzeniem doprawić śmietaną i dorobić zasmażkę, ja takie lubię najbardziej ; ) Czytaj więcej

Pychotkaaa
Mizeria ogórkowa do słoików wg Siostry Anastazji 236

będzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Rolada z indyka z pomidorami i szpinkiem 269

Propozycja na całkiem smaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu.  Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć

Delicious Titbits
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 242

Pyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad.  Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę

Kuchnia Danusi
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 184

drobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu lub najzwyczajniej sama, jak ktoś lubi. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Wegańska PRAGA 220

różnych dań w małych ilościach. Zdecydowanie na plus :) Paszko:  Wyżerka była wielka, mieliśmy skromnie skosztować za pierwszym razem - bo była to nasza kolacja - nie udało się, był drugi obiad. Wszystkiego po trochę w azjatyckim smaku, więc kto jest spragniony wegańskiej kuchni wschodu, znajdzie coś na siebie. Danie nie były za ostre, to akurat dla mnie minus, były naturalne smakowo

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania