Kolejny przepis na słoiki, to buraczki czerwone. Polecam ze względu na to iż jest to mega szybki dodatek do obiadu, wystarczy odkręcić słoik i jeść. Można również buraczki przed jedzeniem doprawić śmietaną i dorobić zasmażkę, ja takie lubię najbardziej ; ) Czytaj więcej
Pychotkaaabędzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej
PychotkaaaPropozycja na całkiem smaczny obiad i zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu. Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć
Delicious TitbitsPyszna rozgrzewająca zupka z warzywami i pulpetami mięsnymi na obiad. Na imieniny czy inne okazję, zawsze robię tą zupkę
Kuchnia Danusidrobnych oczkach tarki , dodajemy do kapusty. Pomidory kroimy w cienkie paski. Wszystko łączymy. Z podanych składników przygotowujemy sos , łączymy i polewamy surówkę - mieszamy. Surówka gotowa jako dodatek do obiadu lub najzwyczajniej sama, jak ktoś lubi. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyróżnych dań w małych ilościach. Zdecydowanie na plus :) Paszko: Wyżerka była wielka, mieliśmy skromnie skosztować za pierwszym razem - bo była to nasza kolacja - nie udało się, był drugi obiad. Wszystkiego po trochę w azjatyckim smaku, więc kto jest spragniony wegańskiej kuchni wschodu, znajdzie coś na siebie. Danie nie były za ostre, to akurat dla mnie minus, były naturalne smakowo
Bananowe Polesałatki, bo większość z niej została już zjedzona i na zimę niewiele zostało. Więc jeśli chcecie to spokojnie kupcie kapustę, buraki i zróbcie pyszną sałatkę, idealną do zimowych obiadów. Przepis sprzedała mi znajoma, po spróbowaniu tej sałatki u niej natychmiast postanowiłam ją zrobić. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSpäzle, niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Bardzo proste, smacze i tanie danie, które przygotujesz w kilka minut. Wspaniały dodatek do obiadu, przede wszystkim do dań z sosami lub jako samodzielne danie. Na blogu pojawił się już przepis podstawowy na Spätzle pełnoziarniste , Spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację. Wszystkie składniki zapiekanki łączy w całość sos serowy. Zapiekanka palce lizać :) składniki: zapiekanka 400 g makaronu, u mnie castellane parmigiane 1 brokuł (500 g) 350 g piersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście
Monia miesza i gotujepóźne śniadanie, sycący obiad czy treściwą kolację - leczo rządzi! Leczo o łagodniejszym smaku, niż jego tradycyjna, węgierska odmiana . A wszystko za sprawą cukinii jako głównego dodatku. Zdecydowanie mój ulubiony typ dania - jednogarnkowe , z minimalną ilością "skorup" do zmywania :) Moja inna propozycja lecza, o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej - do znalezienia
Grunt to przepis!Uwielbiamy z Piotrem to danie, które praktycznie robi się samo. U mnie w domu mówiło się na nie: Karkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałata z sosem Cezar to propozycja na obiad. Jest sycąca i bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy wcześniej kupić składniki do sosu. Kiedyś jadłam sałatę lodową z takim sosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam
Apetyt na ZielonePapryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor
My Culinary ArtJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać
My simple kitchenMoja wariacja na temat popularnych w kuchni arabskiej cieciorkowych kulek. Żółciutkie falafele z dynią podane z sosem pomidorowo- grzybowym umilą Wam jesienny obiad. Danie wegańskie. Ostatnio uświadomiłam sobie, że mija już prawie rok odkąd z Mężem wykluczyliśmy z naszej diety mięso. Wegetariańskie odżywianie weszło nam już w krew i mięsa nam nie brakuje. Nasza dieta nie jest w cale uboga
Chilli Czosnek i Oliwa