Paella 206Dzisiaj na obiad zaserwowana została Paella, ta oryginalna hiszpańska potrawa chodziła już dawno za mną. Jakiś czas temu w Biedzie pojawiły się produkty z kuchni hiszpańskiej i stwierdziłam że muszę ją przyrządzić, żałowałam, że tak długo się za nią zabierałam. To oczywiście moja wersja, która odbiega od oryginalnego przepisu, ograniczyłam się do krewetek, dlatego
Łycha smaków
Zapiekanka z makaronu 167Zapiekanka z makaronu Gdy nie mam zbyt dużo czasu na obiad to zazwyczaj robię takie cuda. Można to robić dosłownie ze wszystkiego i dodawać to na co ma się właśnie ochotę. Czas, który jest potrzebny na przygotowanie to czas gotowania makaronu i włożenia wszystkich składników do naczynia żaroodpornego i wstawienia do piekarnika. Obstawiam 20 - 30 min + czas pieczenia
Tanio smacznie i prosto
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja 236myślach, znaczna ich część to dania jednogarnkowe, gęste i sycące. Kuszą kolorowymi fotografiami i w ogóle różnobarwnością składników. Jest pierwsza w nocy, kiedy to piszę. Nie jadłam ani obiadu, ani kolacji, a teraz jest już raczej za późno, więc mam wrażenie, że stronice tej odsłony „Szczęśliwych garnków” droczą się ze mną złośliwie. Gdybym się jednak uparła, mogłabym przygotować posiłek
Życie zamknięte w smaku
Kurczak z warzywami po chińsku 191Szybki, prosty i smaczny obiad. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Ja tym razem zagapiłam się i ryż za bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru
talerz przyjemności
Prawie grecka sałatka z miodowym winegretem 177Idealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny
Piekielna Kuchnia Pati
Poświąteczny detox – przepis miesiąca 406portfela. Warzywa, jaja, owoce, rośliny strączkowe czy kasze są zdecydowanie tańsze od mięsa. Tanio nie znaczy byle jak! Przy ograniczonych funduszach można stworzyć równie smaczne i ekskluzywne potrawy na obiad czy na kolację. Do przepisu miesiąca- poświąteczny detox możecie dodawać przepisy, które Waszym zdaniem wpływają na poprawę samopoczucia jak i domowej ekonomii. Poświąteczny detox – Kalafior na ostro z jajkiem
codojedzenia
Naleśniki z mąki razowej 308zdrowe, wywołuje uśmiech na mojej buźce :D U mnie te naleśniki królują na stole w każdą wolną sobotę. Czasem nawet, gdy nie mam czasu, robię je na obiad do pracy ;) Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :) Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie
Jak gotować i nie zwariować
Dania na kaca, czyli co jeść po sylwestrowej zabawie 1273będziecie jeść jutro, zaplanujcie i poczyńcie niezbędne zakupy! :) Mam nadzieję, że takie jedzenie pomoże Wam wrócić do żywych. Zapraszam! Wszystkiego dobrego w nowym roku! Śniadanio-obiad (brunch): Placek ziemniaczany z jajkiem Amerykanskie placuszki z bekonem i syropem klonowym Shakshouka Jajko flamenco Jajko sadzone na porach z boczkiem Jajko w koszulce na bułeczce Jajecznica na indyjską nutę Jajecznica
Codzienne Gotowanie
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 228pewno ten efekt zostanie osiągnięty :) Sposób ich przygotowania jest prosty, jednakże troszkę pracochłonny, ale na pewno warty poświęcenia tego czasu i jedno jest pewnie- n a imprezę czy na obiad- fantastyczne! :) Naleśniki: * mąka- 100 g * mleko- 250 ml * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 1 łyżka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól- szczypta Nadzienie: * pieczarki- 500 g *ser mozzarella- 150 g * cebula
Kraina Miodem Płynąca
Zielona fasolka szparagowa w boczku 199Szybki w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczny i ciekawie wyglądający dodatek do obiadu czy kolacji. Zapraszam! Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek Składniki: fasolka szparagowa około 3 garście cieniutkie plasterki boczku około 12-15 łyżka oliwy pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ewentualnie obciąć ogonki. Obgotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Gotowe szparagi odsączyć
Tagebuch po polsku
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 234nadać daniu atrakcyjnej formy wizualnej. Jest ono również niezwykle proste w przygotowaniu, a gdyby nie potrzeba kilkugodzinnego marynowania filetu z kurczaka, byłby to idealny „przepis na szybki obiad”. Dlatego warto go spróbować przy pierwszej okazji, gdy tylko napotkacie w sklepie dorodną bulwę fenkułu Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 2016-01-04 12:04:48 Grillowany filet
Kulinarna Pokusa
Rolada z boczku z polędwiczką 225Wbrew pozorom, rolada nie jest tłusta, bo praktycznie cały tłuszczyk wytapia się na etapie pieczenia. To świetne mięsko zarówno na chlebek np. z domową musztardą jak i na obiad. Pierwszy raz o roladzie powiedziała mi teściowa i postanowiłam ją upiec. Smakuje zarówno tym lubiącym tłustsze kąski jak i tym co za mięsem raczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli
Mieszam w Garnku
medaliony z indyka w kokosie 302Ostatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 216Czasem mam ochotę na szybki obiad i dziś właśnie był ten dzień. Przygotowałam bardzo dobry makaron z mięsem mielonym wołowym i sosem kupnym z Lidla Tikka Masala. Nie byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu
Gotowanie Patki
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 190ierwszy niedzielny obiad w Nowym Roku musi być czymś wyjątkowym. W moim domu na takie okazje zwykle przyrządza się drób pieczony w całości lub sztukę mięsa. Ja postanowiłem postawić na perliczkę, którą podaną właśnie w taki sposób miałem okazję jeść trzy miesiące temu we Francji i z tęsknoty postanowiłem ten smak powtórzyć. Delikatne białe mięso o subtelnym smaku białego wina
Food Square