obiad - 94612 przepisów (strona:3209/6308)

Surówka z kapusty pekińskiej 201

Pyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z warzywami. Polecam ja do obiadu, jest szybka do przygotowania. Składniki: mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 5 łyżek oleju sok z cytryny sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę pekińską drobno kroimy, umyte i oczyszczone papryki kroimy w cienki paski. Ogórki obieramy

Bajeczna Kuchnia
Chrupiące koreczki z curry 393

Pyszne chrupiące słodko-ostre koreczki, doskonałe na przekąskę lub do obiadu. Składniki: 2,5 kilograma ogórków ze skórą 3 cebule 2 łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wody 1 szklanka octu Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki pieprzu mielonego 5 łyżek posiekanego świeżego kopru kopru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z ogórków na zimę 163

sałatkę robię od lat, jest bardzo smaczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z cukinii na zimę 177

Bardzo smaczna sałatka z cukinii, papryki cebuli i marchewki. Możemy ja wykorzystać do obiadu do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy cukinii 2 kilogramy cebuli 1 kilogram marchewki 2 papryki czerwone 2 łyżki soli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki vegety 6 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka

Bajeczna Kuchnia
Ogórki w zalewie musztardowej 170

Bardzo smaczne ogórki w musztardowej zalewie. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu jak i również na kanapki. Mają fajny słodko-kwaśny smak. Składniki: ok. 3 kilogramy ogórków  Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 5 łyżek musztardy 4 łyżeczki soli 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając ich, kroimy

Bajeczna Kuchnia
Cukinia marynowana w miodzie 205

Cukinia marynowana w miodzie ma fajny słodko-kwaśny smak, w zimę wykorzystuję ją na szybko do obiadu. Składniki: 4 kilogramy małej cukinii Zalewa: 5 szklanki wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki soli Gorczyca Sposób przygotowania: Małe cukinie nie obierając myjemy, kroimy w plastry. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, wkładamy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z sosem czosnkowym 390

Smaczna sałatka z sałatą lodową, pomidorami , cebulą i sosem czosnkowym. Polecam do grilla lub obiadu. Składniki: główka sałaty lodowej 500 gram pomidorów cherry 2 cebule czerwone 0,5 szklanki oleju 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy  Sposób przygotowania: Sałatę lodową myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki

Bajeczna Kuchnia
Marynowane patisony 136

Uwielbiam tak zamarynowane patisony, szczególnie te małe i z dodatkiem papryki. Stanowią doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 2 kilogramy małych patisonów 1 papryka czerwona 1 cebula Ząbki czosnku koper- baldachim Gorczyca Listek laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Patisony myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki

Bajeczna Kuchnia
Buraczki konserwowe 188

Bardzo lubię malutkie marynowane buraczki, robię je co roku, później wykorzystuję do obiadu lub do sałatek. Składniki: 2,5-3 kilogramy małych buraczków Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  3 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Buraczki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 165

Sałatka jest bardzo smaczna i dość szybko się ją robi. Gdy nie mam czasu na sałatkę do obiadu to ją podaję do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy ogórków 5 cebul 2 marchewki 2 łyżki soli Zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki Vegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z buraków i papryki na zimę 143

Moja rodzinka bardzo lubi taką sałatkę z buraczków z papryką w zalewie octowej, zimową porą stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy buraków 1 kilogram czerwonej papryki 1 kilogram cebuli 2 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka octu Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Sos słodko-kwaśny na zimę 133

przygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów  1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy

Bajeczna Kuchnia
Kompot z mirabelek 213

Smaczny orzeźwiający kompot z mirabelek.Bardzo łatwy do przyrządzenia,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: mirabelki(dowolna ilość) 5 łyżek cukru na słoik 0,7 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Mirabelki myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym słoiku było po 5 łyżek cukru.Uzupe

Bajeczna Kuchnia
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 155

Bardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej  1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej  sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy

Bajeczna Kuchnia
Kopytka dyniowo-ziemniaczane 140

Kopytka dyniowe są bardzo smaczne, mają ładny kolor, możemy je podawać z różnymi sosami jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 500 gram puree z pieczonej dyni 400 gram mąki pszennej 3 jajka sól olej mąka do podsypania stolnicy Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy puree

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania