największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać. Składniki: 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g) 4 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka listków świeżego oregano, 100 g sera sałatkowo – kanapkowego
Moniki Smakołykilepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem Składniki
Chilli Czosnek i Oliwabywam na blogu, choć w naszej kuchni nieustannie się coś dzieje. Paskudna pogoda i szybko zapadający zmrok również nie sprzyjają fotografowaniu naszych posiłków, często robimy sobie fajne rzeczy na obiad, ale sfotografować je w dobrym świetle to sztuka na dzień dzisiejszy dla mnie niemożliwa. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję śniadaniową. Tym razem pasta na chleb albo do warzyw, czyli
Przepysznik - BLW i nie tylkomoim domu często pojawiają się takie kotleciki bez mięsa, szczególnie na piątkowym obiedzie. Polecam, są bardzo smaczne i sycące , moim zdaniem bardziej można się nimi najeść niż kotletami z mięsa. Przygotowałam je z ekologicznej kaszy jaglanej od Eco Blik . Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik 1 cebula 3 łyżki
Bajeczna Kuchniazapiekany kurczak z kalafiorem Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu. Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół. składniki dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g sera
Miód i pieprzPoniedziałek, czasu na gotowanie mało, a z niedzielnego obiadu zostało sporo rosołu… Idealnym rozwiazaniem będzie zupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki
Kulinarna PatilogiaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Te proste placki są genialnym dodatkiem do sosów z mięsem lub sosów bezmięsnych. Moim domownikom smakują najbardziej ze zwykłym sosem …
My Blueberry CornerJesień już dobiega końca, ale myślę, że ten pomysł na obiad przypadnie wam do gustu. Żółto na talerzu, czyli kalafior z ryżem duszony w kurkumie z odrobiną curry. Możecie podawać to danie w różnych odsłonach np.z mięsem ja akurat zjadłam w tym wykonaniu z pieczarkami do smaku. Z tego co słyszałam kurkuma ma właściwości lecznicze z tego więc powodu dodaje
Fit & Healthy Lifepewnie nie doszłabym do połowy. Ograniczając się do trzech rzeczy- prawie od miesiąca nie miałam czasu albo mocy spotkać się z Monią (kryptonim BFF), jadam średnio dwa ciepłe obiady na tydzień i to mój drugi wpis na blogu w listopadzie. Brak czasu bardzo mnie frustruje- pierwsze trzy dni tygodnia jestem jak tykająca bomba, potem zaczyna mi brakować energii i pełzam
les mirabellescebuli 3 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, cebulę drobniutko. Dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku, mieszamy. Przepyszna sałatka, w sam raz do obiadu. Smacznego
Moje-pitraszeniePyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku), 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego 250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety 3 ząbki
Zdrowo i kolorowomięso jest wyjątkowo smaczne. Właśnie z tych powodów, wiele ryb oferowanych przez Lidla pochodzi właśnie ze Stawów Milickich. Po dwugodzinnej, bardzo ciekawej wycieczce, zjedliśmy pożegnalny obiad i obdarowani świeżą r ybą,wyruszyliśmy do domów, z głowami pełnymi cudownych wspomnień i aparatami zapełnionymi zdjęciami. W tym miejscu pragnę raz jeszcze podziękować za świetn ie spędzony czas - Karolowi
Moje Kuchenne Rewelacjemało optymistycznie... a poranek był nawet słoneczny! Przede mną wyprawa po Córcię do szkoły a potem gorąca czekolada na rozgrzewkę (taki jest plan) i dokańczanie bajecznie świątecznej kapusty na obiad. Do skonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca w zamrażarce. Dla Małżona słodka, dla mnie wcale. Bardzo ciesze się, że pokusiłam się o dodatek śliwki
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio mam mało czasu na gotowanie. Jeżeli nie udaje mi się wyczarować czegoś ekstra na obiad lub deser dla najbliższych, staram się żeby chociaż kolacja lub śniadanie nie były zwyczajne. Taką miłą odmianą codziennych kanapek jest pasta jajeczna z smażoną cebulką. To właśnie cebula sprawia, że pasta nie jest mdła. A dzięki temu, że ją podsmażymy nie czujemy
Pyza i Surówka