obiad - 94612 przepisów (strona:2511/6308)

Wegański Mac&Cheese – makaron z serem 137

Mac&Cheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany

Be Fit Be Strong
Wegańska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów – przepis 144

pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Będzie również idealna do wytrawnych gofrów, tostów lub warzywnych placuszków. Śmiało można z nią eksperymentować! Smacznego

Okiem Blondynki by McBlondi
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 163

pestka, a zapiekane trwa tyle ile czasu trzeba aby sos się zarumienił. Wielokrotnie przygotowane, przetestowane na rodzinie, chwalone i zjadane do ostatniego naleśnika – nie ma lepszej rekomendacji na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta soli Na nadzienie

Smaczna Strona
Grillowane awokado z fetą i pomidorami 107

jest właśnie grillowane awokado z fetą i pomidorami. Szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo sycące. Idealne na śniadanie, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Spróbujcie! Składniki na 2-4 porcje: – 2 awokado – 1 mały pomidor – 50g sera Feta – 1/4 czerwonej cebuli – 1 łyżeczka oliwy – sól, pieprz Awokado kroimy

Be Fit Be Strong
Czym przyprawić łososia 155

ekskluzywną i bardzo drogą, którą można było przyrządzać tylko na specjalne okazje. Z biegiem czasu stał się bardziej dostępny i coraz częściej gościł na naszych stołach, nawet jako codzienny obiad. Łosoś choć jest jedną z najtłustszych ryb, posiada wiele składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E. Warto wprowadzić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Owsiane lane kluseczki na mleku 132

jednych zmora dzieciństwa, a dla drugich smakołyk i sentyment, bo przygotowywana przez ukochaną mamę lub babcię. U mnie w domu zupy mleczne w różnej postaci jadało się na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Zupą mleczną nazywamy różne potrawy przygotowane na mleku. Mogą to być zacierki na mleku, lane kluseczki, zupa mleczna z makaronem i owocami, lub sokiem owocowym. ile domów tyle

Waniliowe Improwizacje
Zakwas z buraków czerwonych 101

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów” , 1905 r. W duchu tradycji postanowiłam zrobić kwas buraczany według staropolskich receptur. Zakwas przygotowałam ze starego przepisu, ale skorzystałam z dobroci i dostępności współczesnych gadżetów kuchennych, o czym poniżej… Składniki Słój o pojemności

Tajemnice Smaku
Smaki Gdańska w jeden dzień 109

wszystkie jego zakątki. Ale nawet w tak krótkim czasie miasto może dostarczyć mnóstwo wrażeń, zarówno wzrokowych, jak i smakowych. Przewodnik kulinarny SMAKI GDAŃSKA pomógł nam w wyborze miejsca na obiad i kolację. Wybór restauracji dostosowaliśmy do naszych preferencji smakowych, ale również do usytuowania ich na szlaku naszego zwiedzania. Pierwsza restauracja, którą odwiedziliśmy to ZAFISHOWANI , ryby, ryby i jeszcze raz ryby

Tajemnice Smaku
Wędzone wędliny domowe 118

zapobiega wysychaniu wędzonego mięsa . Duże kawałki mięsa wędzimy przez około 6 godzin, mniejsze 3 godziny. Ognisko obok wędzarni rozpaliliśmy, żeby się rozgrzać i przy okazji przygotować coś na obiad, ale o tym innym razem Smacznego!   Zapisz

Tajemnice Smaku
Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 104

Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób

Tajemnice Smaku
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem 110

Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy orzechów niedojrzałych, dających się łatwo przekroić nożem. Przy krojeniu orzechów pamiętajmy o rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi ręce. Najlepszy moment zbioru orzechów to koniec czerwca, początek lipca. Nalewka po przefiltrowaniu jest niezbyt

Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 101

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze

Tajemnice Smaku
Zupa krem z selera, imbiru i curry z prażonymi jabłkami i chipsami z selera 121

Selerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku

Tajemnice Smaku
Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 86

francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki 300 g ziemniaków 500 g mąki 2 łyżki smalcu (dodałam gęsi smalec) 200 ml mleka

Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 91

Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać

Tajemnice Smaku