Mac&Cheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany
Be Fit Be Strongpomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Będzie również idealna do wytrawnych gofrów, tostów lub warzywnych placuszków. Śmiało można z nią eksperymentować! Smacznego
Okiem Blondynki by McBlondipestka, a zapiekane trwa tyle ile czasu trzeba aby sos się zarumienił. Wielokrotnie przygotowane, przetestowane na rodzinie, chwalone i zjadane do ostatniego naleśnika – nie ma lepszej rekomendacji na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta soli Na nadzienie
Smaczna Stronajest właśnie grillowane awokado z fetą i pomidorami. Szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo sycące. Idealne na śniadanie, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Spróbujcie! Składniki na 2-4 porcje: – 2 awokado – 1 mały pomidor – 50g sera Feta – 1/4 czerwonej cebuli – 1 łyżeczka oliwy – sól, pieprz Awokado kroimy
Be Fit Be Strongekskluzywną i bardzo drogą, którą można było przyrządzać tylko na specjalne okazje. Z biegiem czasu stał się bardziej dostępny i coraz częściej gościł na naszych stołach, nawet jako codzienny obiad. Łosoś choć jest jedną z najtłustszych ryb, posiada wiele składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E. Warto wprowadzić
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejednych zmora dzieciństwa, a dla drugich smakołyk i sentyment, bo przygotowywana przez ukochaną mamę lub babcię. U mnie w domu zupy mleczne w różnej postaci jadało się na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Zupą mleczną nazywamy różne potrawy przygotowane na mleku. Mogą to być zacierki na mleku, lane kluseczki, zupa mleczna z makaronem i owocami, lub sokiem owocowym. ile domów tyle
Waniliowe ImprowizacjeZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów” , 1905 r. W duchu tradycji postanowiłam zrobić kwas buraczany według staropolskich receptur. Zakwas przygotowałam ze starego przepisu, ale skorzystałam z dobroci i dostępności współczesnych gadżetów kuchennych, o czym poniżej… Składniki Słój o pojemności
Tajemnice Smakuwszystkie jego zakątki. Ale nawet w tak krótkim czasie miasto może dostarczyć mnóstwo wrażeń, zarówno wzrokowych, jak i smakowych. Przewodnik kulinarny SMAKI GDAŃSKA pomógł nam w wyborze miejsca na obiad i kolację. Wybór restauracji dostosowaliśmy do naszych preferencji smakowych, ale również do usytuowania ich na szlaku naszego zwiedzania. Pierwsza restauracja, którą odwiedziliśmy to ZAFISHOWANI , ryby, ryby i jeszcze raz ryby
Tajemnice Smakuzapobiega wysychaniu wędzonego mięsa . Duże kawałki mięsa wędzimy przez około 6 godzin, mniejsze 3 godziny. Ognisko obok wędzarni rozpaliliśmy, żeby się rozgrzać i przy okazji przygotować coś na obiad, ale o tym innym razem Smacznego! Zapisz
Tajemnice SmakuNajprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób
Tajemnice SmakuKieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy orzechów niedojrzałych, dających się łatwo przekroić nożem. Przy krojeniu orzechów pamiętajmy o rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi ręce. Najlepszy moment zbioru orzechów to koniec czerwca, początek lipca. Nalewka po przefiltrowaniu jest niezbyt
Tajemnice SmakuBataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze
Tajemnice SmakuSelerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku
Tajemnice Smakufrancuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki 300 g ziemniaków 500 g mąki 2 łyżki smalcu (dodałam gęsi smalec) 200 ml mleka
Tajemnice SmakuSerowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać
Tajemnice Smaku