paprykę na zimę. Upieczona papryka, przełożona natką pietruszki, czosnkiem i ostrą papryczką, a następnie zalana olejem będzie dobrym uzupełnieniem kanapek z serem i wędliną lub świetnym dodatkiem warzywnym do obiadu. Przepis na pieczoną paprykę w oleju jest bardzo porosty, polecamy więc go każdemu, kto lubi robić przetwory na zimę. Składniki na paprykę w oleju 1 kg czerwonej papryki 1 szklanka
niecodziennikparyostatnim czasie w naszej kuchni króluje dziczyzna. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy wytrawne ragoût z dziczyzny , a dokładnie z dzika, jelenia i sarny. Owej wytrawności potrawie nadało nie tylko mięso, ale także dobre wino, gorzka czekolada i świeża leśna żurawina. Wraz z kolejnymi etapami gotowania dziczyzny, danie przyjmowało to, co najlepsze z kolejno dodawanych składników, aby w efekcie końcowym osiągnąć pełen
niecodziennikparysolą. Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec ziemniaki jeszcze 40 minut , mniej więcej co 10 minut posmarować je masłem. Upieczone ziemniaki Hasselback podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub podobnie jak frytki z aromatycznymi sosami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ziemniaki Hasselback pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparytakie upalne dni, jakie serwuje nam koniec maja, najlepiej przygotować na obiad lekki i chłodzący chłodnik ogórkowy . W porcji orzeźwiającego chłodnika z ogórków znajdziemy wszystko to, co wiosną jest najlepsze – ogórki, rzodkiewki, koperek oraz szczypiorek. Całość doprawiona jest czosnkiem, który nadaje zupie ostrości i wyrazistości. W naszej wersji chłodnik ogórkowy zrobiliśmy z kefirem, ale zamiast niego można użyć jogurtu
niecodziennikparynaszych przepisów w wersji wideo. Robiąc szparagi smażone z szynką i serem , testowaliśmy oświetlenie, ustawienie statywu z aparatem oraz długość ujęć. Pracy i zabawy było przy tym sporo, przygotowanie obiadu trwało o wiele dłużej, ale pierwsze techniczne spostrzeżenia już mamy zanotowane. Na razie sposób przygotowania możecie przeczytać, a efekty naszej pracy oglądać jedynie na zdjęciach. Udostępnij Składniki na szparagi smażone
niecodziennikparywszystko to, co przyniosłam z ogrodu. Ponieważ byłyśmy dość niecierpliwe, Mama nacinała końce ogórków, czasami także zalewała je ciepłą wodą, abyśmy już na drugi dzień miały ogórki małosolne do obiadu lub na kanapkę. Teraz także przez cały ogórkowy sezon w domu stoi nastawiony wielki słój ogórków, po które można zawsze sięgnąć i schrupać ze smakiem. Udostępnij Składniki na ogórki małosolne
niecodziennikparySezon na śliwki dobiega końca i przed pierwszymi przymrozkami proponujemy zrobić z nich knedle ze śliwkami – obiad na słodko. W tej wersji zdecydowaliśmy się zrobić ciasto na knedle z dodatkiem białego sera, dzięki czemu jest ono delikatniejsze i pełniejsze w smaku. Tradycyjnie do knedli ze śliwkami przygotowaliśmy naszą ulubioną chrupiącą posypkę z aromatycznym cynamonem i podaliśmy je z dodatkiem
niecodziennikparyGęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy to nasz świąteczny, niepodległościowy obiad. W naszych domach nie było tradycji pieczenia gęsi na świętego Marcina, ale nasz wspólny 11 listopada obchodzimy z gęsiną na stole. Jest to możliwe dzięki dostępności tego ptactwa w dużych sieciach sklepów. W tym roku nie było z tym wcale tak łatwo, bo ostatnią sztukę
niecodziennikparyktóre gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków . To był bardzo niecodzienny obiad. Udostępnij Pieczona łopatka cielęca – składniki 1 kg łopatki cielęcej 1 / 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 ziarenka jałowca 1 łyżeczka tymianku 4 ziarenka
niecodziennikparyostatni dzień 2018 roku i pierwszy 2019 raczyliśmy się owocami morza – na Sylwestra mieliśmy krewetki w tempurze, a na noworoczny obiad grillowaną ośmiornicę . Oba składniki tego menu od dłuższego czasu czekały w zamrażarce na te okazje. Ośmiornicę robiliśmy po raz pierwszy, dlatego skorzystaliśmy z kilku źródeł i wybraliśmy cenne wskazówki, jak ugotować ośmiornicę. Dzięki nim grillowana ośmiornica była miękka
niecodziennikparysklepowej dwa opakowania zupek chińskich, a ja pokiwałam głową i potwierdziłam, że to są nasze zakupy. W drodze do domu uspokoiłam Go, że nie jest tak źle i na obiad nie będziemy tych zup jeść, lecz wykorzystamy tylko makaron na sałatkę z zupek chińskich. Pozwolił mi się działać, a nawet, jak to zawsze u nas bywa, aktywnie uczestniczył w kuchennych
niecodziennikparyPanierka, która otoczyła kawałki kurczaka, była chrupiąca, pikantna i strukturą przypominająca tę z KFC. Grupo krojone frytki, poprzez odpowiednie przygotowanie, były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie obiady rzadko goszczą na naszym stole, ale i my od czasu do czasu pozwalamy sobie na mega porcję fast foodowych kalorii. Udostępnij Składniki na pikantne nuggetsy z kurczaka 500 g mięsa
niecodziennikparyŁosoś pieczony w folii z ziołami to pomysł na lekki obiad z pieczonym łososiem w roli głównej. Do łososia pieczonego w piekarniku z dodatkiem świeżej pietruszki, czosnku i bazylii przygotowaliśmy puree z pietruszki oraz lekką sałatkę z jarmużu. Palce lizać, taki obiadek chciałoby się jeść częściej nie patrząc na fakt, że łosoś jest tłustą rybą i jest kaloryczny. Jako fakt
niecodziennikparyWiosenna pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, może stąd u nas ochota na sycące i rozgrzewające dania na obiad. Placek po góralsku okazał się strzałem w dziesiątkę, w sobotę ugotowaliśmy do niego gulasz z łopatki wieprzowej, zaś w niedzielę wielkie, smaczne i chrupiące placki ziemniaczane. Dodatkiem, który sprawił, że placki ziemniaczane wraz z gulaszem nabrały zupełnie nowego smaku był
niecodziennikparyDynie faszerowane mięsem mielonym są sycącym posiłkiem na obiad lub kolację na ciepło. Do ich przygotowania najlepiej użyć dyni Hokkaido, która ma zwarty miąższ, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Przygotowana przez nas dynia faszerowana ma lekko orientalny smak, gdyż jako przypraw użyliśmy tych, które kojarzą się z kuchnią Indii. Dynie faszerowane mięsem mielonym są bardzo sycącym posiłkiem, każde
niecodziennikpary