Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a 'la flaki 150porcji Ja wykorzystałam 2 mniejsze udka z kurczaka kawałek wołowiny 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki dodatkowo kawałek świeżego pora 1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu plus woda) Mięso z rosołu obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, seler, pietruszkę pokroić w kostkę. Świeży por pokroić w półplasterki. Wszystko przełożyć do garnka zalać rosołem
Andzia Pichci
Pieczone steki z kapusty z ziemniakami 168nazewniczą konserwę, przekonałby się, że jest to danie wybitne! Tak jest, nie ma w tym cienia przesady. Pieczone steki z kapusty to danie, które możesz spokojnie podać na proszony obiad. No chyba, że planujesz zaprosić teściów, no to może lepiej postaw na steki z polędwicy. Jeśli jednak masz znajomych, których horyzonty kulinarne sięgają dalej niż schabowy z kapustą, postaw
Niedzielny kucharz
Letnia sałatka z kaszą bulgur 158Szukasz obiadu który nasyci Cię na długo, ale równocześnie będzie lekki i mało kaloryczny? Sałatka z kaszą bulgur to świetny wybór na upalne dni. Jeśli tak jak ja uwielbiasz kolorowe jedzenie, które można przyrządzić szybko, nie brudząc zbyt wielu naczyń, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie. Ta potrawa to również świetna okazja do pozbycia się resztek zalegających w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 164Dla wszystkich wielbicieli tradycyjnych zawijanych, jednak czasochłonnych gołąbków to super alternatywa. Zdecydowanie mniej przy nich pracy, a smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Nasze
Smaczne Zdrowe
Maślany kurczak z warzywami i ryżem z patelni 171danie jest idealne, gdy brakuje czasu na przygotowanie obiadu lub potrzebujemy czegoś na szybko tylko na 1 porcję. Łatwo, szybko i przyjemnie się za to zabrać, a smak jest doskonały. Cały sekret leży w maśle - nie wolno go żałować! ;) Z podanych składników przygotowałam 1 porcję. Składniki: 1 pierś kurczaka 50g suchego białego ryżu (1/2 torebki) ok. 225g dowolnych mrożonych warzyw
Prosto z Kotła
SZWEDZKIE KLOPSIKI 158Szwedzkie klopsiki Szwedzkie klopsiki - przepis na domowe pulpeciki jak z Ikea. Najlepszy, wypróbowany przepis na szwedzkie klopsiki. Pulpeciki są łatwe do
Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, groszkiem i serkiem wiejskim 189Magda Przepis na tę zapiekankę makaronową z tuńczykiem, groszkiem i serkiem wiejskim to od początku do końca danie, które powstało z przypadku. Dosłownie trzeba było zrobić obiad, w lodówce pustka, jakieś przypadkowe składniki, w zapasach tuńczyk w puszce, a w zamrażalniku jakaś resztka zielonego groszku. No cóż, bierzemy co mamy i działamy i w sumie wyszło bardzo smaczne i sycące
Smaczna Strona
Roladki schabowe w sosie keczupowo musztardowym 162Soczyste roladki schabowe nadziane boczkiem wędzonym fasolką szparagową i papryką. Podane w bardzo prostym aromatycznym sosie. Pyszna i nie banalna propozycja na rodzinny obiad. 4 porcje 600-700 gramów schabu 4 duże plastry boczku wędzonego Fasolka szparagowa 20 strąków pół papryki czerwonej lub innej sól pieprz Sos 4-5 kopiaste łyżeczki ketchupu 2-3 kopiaste łyżeczki musztardy Mięso pokroić
Andzia Pichci
Kiszona czerwona kapusta 198Nalot ma być cieniusieńki, o jednolitej białej barwie. Wszystkie inne rodzaje i kolory oznaczają, że za chwilę w słoiku będzie nowe życie i sroga impreza, ale nie w stylu Obiady Czwartkowe, tylko w stylu disco polo, dragi i picie ciepłej wódki. Jednym słowem – kiszonka z kudełkami kolorowymi idzie do kiszonkowego nieba. Żeby uniknąć kiszonkowej eutanazji, sprawdzamy kiszonki codziennie. Kiszona czerwona
ladykitchen
Rogale marcińskie 200roku planowaliśmy pojechać na 11 listopada do Poznania na pochód ulicą Świętego Marcina, na tradycyjne rogale świętomarcińskie i obiad z gęsiną w roli głównej. Niestety sytuacja epidemiologiczna spowodowała, że to nie my wybierzemy się do Poznania, ale Poznań zagości w naszym domu. Gęsina już czeka w lodówce, a cały dom już pachnie upieczonymi rogalami marcińskimi . Celowo unikamy nazwy „ rogale świętomarcińskie
niecodziennikpary
Zupa pomidorowa z klopsami 133Zupa pomidorowa na rosole z mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie
Lena Gotuje
KAPUSTA CZERWONA DO SŁOIKÓW 129słoików na zimę, w zalewie słodko-kwaśnej. Przed włożeniem do słoików kapusta czerwona jest gotowana i na ciepło wkładana do słoików. Surówka z kapusty czerwonej doskonale pasuje do obiadu, a szczególnie wybitnie smakuje podana do pieczonej kaczki. Kapusta jest chrupiąca i ma świetny, dopracowany smak. Można ją przygotować na różne sposoby. Ta surówka jest z dodatkiem marchewki i cebuli
Moja Książka Kucharska
Mleczne placuszki podane z syropem klonowym i suszonymi jabłkami 240Mleczne placuszki podane z syropem klonowym i suszonymi jabłkami Lubicie placki? My je uwielbiamy. Idealne na śniadanie, kolację, a nawet na obiad Dziś mam dla Was przepis na pyszne mleczne placuszki, które podałam ze słodkim syropem klonowym i suszonymi jabłkami. Placki na mleku wyszły tak dobre, że musiałam dorabiać jeszcze pół porcji, bo cała rodzina zasiadła przy talerzu Z podanych
Słodkie okruszki
Makaron z warzywami 171Makaron z warzywami to pomysł na szybkie i pożywne danie - sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Ugotowanie makaronu zajmuje raptem kilka minut, a w tym czasie można przygotować wybrane dodatki. Poza tym takie dania to świetny sposób na posprzątanie lodówki - możemy użyć do niego niemal każdego warzywa (i nie tylko), jakie akurat mamy w kuchni. Makaron
Z notatnika dietetyka
Sałatka grecka 159grecka jest niezwykle prosta do przygotowania, wręcz banalna, jednak dzięki wykorzystaniu smacznych i dojrzałych warzyw jest przepyszna. Idealnie sprawdzi się jako drobne przekąska na lunch lub jako dodatek do obiadu. Polecam! Sałatką grecką kończę moją podróż kulinarną po Grecji i ruszam odkrywać smaki kolejnego kraju, tym razem będzie to Turcja . Ja już nie mogę się doczekać, mam nadzieję, że zainteresują
Codzienne Gotowanie