zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula, 2 czubate
Świat Domowej KuchniRyba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Ale soczysta ryba w grubej, chrupiącej panierce to pyszne danie, nie tylko od święta
e-PrzepisyKulinarneprezentuje się na stole Doskonale sprawdzi się na rodzinnych imprezach lub wigilijnej kolacji. Samą galantynę można podać do pieczywa jak wędlinę, na przekąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na obiad z ciepłym sosem i surówką Polecam: ** Śledź w sosie musztardowym ** Tatar ze śledzia z oliwą ** Śledź w śmietanie ** Tatar z łososia z oliwą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Galantyna
Kulinarny S.O.S.Sałatka majonezowa z tortellini to połączenie malutkich włoskich pierożków z chrupiącymi warzywami. Taka sałatka majonezowa z tortellini to pomysł na każdą okazję: śniadanie, obiad i kolację, a także na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne czy spotkania z przyjaciółmi. Do przygotowania tej sałatki możemy wykorzystać pierożki z różnym nadzieniem. W moim przypadku były to tortellini z prosciutto. Zazwyczaj taki makaron je się
Do Garów!rana, kiedy miasta się budzą ze snu i podawana z ryżem i marynowanymi warzywami. Chociaż to bardzo proste danie, jest godne uwagi, choć dla mnie to był obiad, nie wątpię, że takie śniadanie też by mi smakowało. Na koniec, krótkiej opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ marynowanie 24 godziny 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebuje
RafalCookTarta śledziowa to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki
Ciastka - domowe słodkościTrwa sezon bakłażanowo-cukiniowy. Cukinia, którą zapodam Wam może jutro, już się piecze. Na pierwszy rzut – bakłażan. Prosty dodatek do grilla, sałatek, obiadów, bardzo uniwersalny i zdrowy przepis. Zaopatrzcie się tylko w dobrej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytrynę, czosnek i natkę. Jeżeli nie chcecie korzystać z oliwy, możecie dodać np. gęsty jogurt naturalny, a zamiast natki
KardamonovyCałoroczna odświeżająca sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta, pasująca do lekkiego obiadu, dobra na przystawkę. Z resztek grejpfruta wyciska się do sok, który jest potem bazą winegret. Co do koloru owocu, bez znaczenia, czerwony po prostu ładniej się komponuje. Z kolei czerwona cebula jest delikatniejsza od białej, więc nie dominuje w sałatce. Jeżeli dla kogoś smak rukoli jest zbyt agresywny
KardamonovyOdkrywanie prawdziwych, oryginalnych przepisów, daje mi mnóstwo frajdy. Tak było na wakacjach w Grecji. Pierwszy obiad w restauracji. Co zamawiamy? No co? No sałatkę grecką. No to siup. I dostaliśmy coś, co trochę przypominało to, co w Polsce podaje się jako sałatkę grecką. Niby to samo, ale ładniej, bez kapusty pekińskiej. I smaczniej. Teraz można już dostać pyszne pomidory, które
Kardamonovyfetą to są moje smaki. Wszystkie składniki tej sałatki, razem czy osobno, uwielbiam. Zamiast roszponki miała być cykoria, niestety wczoraj nie potrafiliśmy jej nigdzie namierzyć. My sobie dzisiaj na obiad wchłonie gulasz, ja zdecydowanie nie. Zrobię sobie drugą porcję tej zieleniny. Mogłabym żyć o wodzie i takim wynalazku. No, z tą wodą to przesadziłam, ale z sałatką to naprawdę
KardamonovySłoikowania ciąg dalszy. Tym razem coś z zupełnie innej beki. Przepis sprawdzony, ogórki według tego przepisu robię od dwóch lat. Ten rodzaj przetworów super nadaje się do wszelkiego rodzaju obiadów, ale także do kanapek i sałatek. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików, trochę mało jak na cały sezon jesienno-zimowo-wiosenny. Z podwójnej porcji, ostatni słoik został
Kardamonovyporcje, nie byliśmy jej w stanie zjeść za jednym razem. Leżakowała w lodówce i czekała. Dzisiaj postanowiłam ją zmiksować i zrobić z niej aromatyczne pesto. Była dodatkiem do dzisiejszego obiadu, ale zdjęcie mi tak nie siadło, że nawet nie chce mi się o tym pisać. Myślę, że jutro powinno już wszystko się udać. Póki co, drodzy Państwo – pesto
Kardamonovyrozpieszcza, więc wpadłam na pomysł zrobienia po prostu koktajlu. Mistrzostwo! Dobrej jakości składniki to połowa (jak nie więcej) sukcesu. Opijałam się i opijałam. Opiłam się tak, że właściwie mam obiad z głowy. No i fajnie. Składniki: 1 kubek dyni pokrojonej w średnią kostkę 1 duży banan 1 kubek mleka 1 łyżeczka miodu szczypta cynamonu (przepis na 2 porcje) Banana obieramy
Kardamonovyrzeczy. Czarna rzepa. Na początku chciałam z niej zrobić miksturę na włosy, ale potem puknęłam się w głowę i postanowiłam zadziałać z nią w kuchni. Tak oto, do niedzielnego obiadu, powstała pyszna i zdrowa surówka do gotowanych ziemniaków i mięsiwa. Pyszna. Składniki: 1 czarna rzepa 1 gruszka 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka jogurtu naturalnego
KardamonovyZacznę może od tego, że My właśnie jest w trakcie robienia obiadu na jutro. Od początku do końca, sam. Oczywiście mięso, jutro kluchy. Wiedząc co mnie jutro czeka, przywarzywniłam dziś srogo. Jednym z dzisiejszych przepisów jest właśnie kasza bulgur z pieczonymi warzywami – koper włoski, papryka, cukinia i takie tam. My nawet nie marudził, bo warzyw było więcej niż kaszy
Kardamonovy