Błyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: ? 2 garści roszponki ? 4 gruszki ? 200 g sera Feta ? sok z 1/2 cytryny Sos: ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka soku z cytryny ? 1 łyżeczka miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka
To co kochamPiersi kurczaka faszerowane farszem z serem ricotta i szpinakiem. Do tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: ? 2 piersi z kurczaka z kostką ? 1/2 opakowania szpinaku mrożonego ? 200 g sera Ricotta ? 4 sztuki suszonych pomidorów ? 2 szalotki ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? sól, biały pieprz do smaku Warzywa
To co kochamoryginale jest to kogut i jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: ? 2 udka kurczaka ? 6 pieczarek ? 1 mała cebula ? 4 plastry boczku ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? kieliszek winiaku ? 3/4 szklanki wina czerwonego
To co kochamKanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: ? 4 filety pstrąga ? sól i pieprz ? 1/2 szklanki białego wina ? 1 szklanka bulionu warzywnego ? 1 cebula Risotto ? 3/4 szklanki ryżu arborio ? 1 cebula ? 100 ml białego wina ? 3/4 litra
To co kochamMoja propozycja na niedzielny obiad zamiast nieśmiertelnego schabowego. A kotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje ? 1 większa polędwiczka wieprzowa ? 18 pomidorków koktajlowych ? 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) ? 1 łyżeczka migdałów ? 1 łyżeczka orzechów laskowych ? 1 łyżeczka nasion słonecznika ? sól, pieprz ? 2 łyżki sosu teriyaki
To co kochamjeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: ? 2 piersi z kurczaka ? 10 sztuk suszonych pomidorów ? 1/2 opakowania mrożonego szpinaku ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? 100 ml białego wina ? 200 ml śmietany
To co kochamrobię większą ilość i jemy je przez 2 dni, o ile jeszcze coś zostanie. Tym razem w sosie pieczarkowym, ale pyszne są również w sosie koperkowym. Wczoraj były na obiad, a dzisiaj na śniadanie Monika robiła sobie hamburgery. Składniki na 6 porcji: Klopsiki ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 jajka ? 2 kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki
To co kochamodcedzoną marchewkę. ? Przesmażyć, wlać śmietankę i chwilę poddusić. ? Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do piernika, cytryną i dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Podawać na ciepło jako osobne danie lub dodatek do obiadu. ? Wierzch można posypać odrobiną czarnego sezamu
To co kochamSałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 szklanki ryżu ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić
To co kochamZapiekanka to zawsze szybki obiad. A szczególnie taka sycąca! Makaron, szynka, ser żółty, suszone pomidorki i śmietana to był bardzo dobry wybór. Lubimy zapiekanki! Składniki: ? 400 g makaronu muszelki ? 300 g szynki w kawałku ? 200 g sera żółtego w kostce ? kilka suszonych pomidorów ? 2 łyżki oliwy ? 200 g kwaśnej śmietany 12% ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki posiekanej natki
To co kochamPojawiły się młode ziemniaki z eksportu. Udało mi się kupić dość duże okazy celem zrobienia faszerowanych fetą. Ziemniaki okazały się wyśmienite. Jedliśmy je jako dodatek do obiadu mięsnego. Ale mogą być osobnym lekkim daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: ? 4 duże młode ziemniaki ? 100 g sera fety ? 3 łyżki kwaśnej śmietany ? sól, pieprz do smaku ? pęczek szczypiorku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować
To co kochamSmażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: ? 500 g sera białego mielonego ? 5 jajek ? 8 łyżek mąki ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli ? 1 łyżka octu ? olej do smażenia Mus truskawkowy ? 300 g truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki
To co kochamSałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: ? mięso kurczaka z rosołu ? 1 duża cebula ? 5 ogórków kiszonych ? 2 jabłka ? 5 łyżek majonezu ? 100 g rodzynek Wykonanie: ? Rodzynki zalać gorącą
To co kochamtakie upały jak dzisiaj polecam odpocząć od kuchni i gotowania, tym bardziej, że marzymy o czymś świeżym, orzeźwiającym i zimnym. Moja propozycja na lekki obiad to ryż z truskawkami na zimno. Przygotowałam dwie wersje podania takiego dania, ale gdy nie macie czasu i siły na wymyślne aranżacje to po prostu wymieszajcie wszystkie składniki razem – smak pozostanie ten sam, tylko
To co kochamlekka, szybka i prawie dietetyczna. Królują sałatki, jarskie dania z sezonowych warzyw i dużo zieleniny. Czasem pojawi się jakiś kotlet… Ta sałatka jest szybka i sycąca, znakomicie zastępuje obiad w ciepły letni dzień. Składniki: ? 1 sałata masłowa ? 4 jajka ? 2 pęczki rzodkiewek ? pęczek szczypiorku ? garść kiełków z czerwonej rzodkiewki ? 10 pomidorków koktajlowych ? 3 łyżki majonezu ? 1 łyżeczka chrzanu ? sól
To co kocham