obiad - 94612 przepisów (strona:2187/6308)

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 57

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki: ? 2 polędwiczki wieprzowe ? 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone ? sól

To co kocham
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 55

pulpeciki z cielęciny. Teraz odświeżyłam przepis w związku z konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety ? 500 g mielonej cielęciny ? 1 kajzerka ? 1 cebula ? 1 łyżka masła ? starta skórka z 1 cytryny ? 1 jajko ? gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy ? 1 puszka

To co kocham
Zupa krem z pietruszki 66

smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie charakteru. Idealna na „proszony obiad”. Składniki: ? 5 sztuk korzenia pietruszki ? 1 gruszka ? 3 łyżki masła ? 1 szklanka mleka ? sól, biały pieprz ? kilka igiełek rozmarynu ? 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: ? Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę

To co kocham
Kaczka pieczona z jabłkami 61

sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: ? 1 duża kaczka – u mnie 3 kg ? pieprz, majeranek ? 8 jabłek ? 3 łyżki masła ? 1/2 szklanki soku pomarańczowego Solanka ? 4 l wody ? 6 łyżek soli ? ziele angielskie

To co kocham
Pieczona kapusta pekińska 68

daje dużo możliwości kulinarnych. Można ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: ? 1 duża kapusta pekińska ? 1/5 szklanki oleju ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 100 g sera żółtego Wykonanie

To co kocham
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 61

ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 150 g łososia surowego ? 2 łyżki soku z ctrtyny ? sól, pieprz cytrynowy do smaku ? 2 kulki mozzarelli po 100g Wykonanie; ? Na połowie

To co kocham
Surówka z kiszonej kapusty 70

Najszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: ? 500 g kiszonej kapusty ? 1 marchwka ? 2 jabłka ? 1 mała cebulka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. ? Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Jabłka

To co kocham
Pieczarki duszone w winie 70

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: ? 500 g małych pieczarek ? 2 łyżki masła ? 1 łyżka oliwy ? 2 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? natka pietruszki Wykonanie: ? Masło

To co kocham
Podudzia kurczaka w sosie sojowym 57

Obiad w 20 minut? Tak, jest to możliwe! Szybkie mięsko z kurczaka, najlepiej podudzia bez kości duszone z sosem sojowym, o smaku ziół prowansalskich. Do tego ulubiona kasza i sałata zielona. Szybko i zdrowo, a to duże atuty w dzisiejszych czasach. Składniki: ? 8 sztuk podudzi z kurczaka bez kości ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 1 łyżeczka słodkiej

To co kocham
Wątróbka z jabłkiem 68

dorosłym życiu, bo w dzieciństwie była to dla mnie prawdziwa zmora. Nie dziwię się więc moim „dużym” dzieciom, że jeszcze nie poznali się na watróbce. Wspominają często obiady na stołówce szkolnej, kiedy to zakopywali watróbkę w ziemniakach, aby kucharka nie krzyczała i nie poskarżyła mamie. Typowa i najbardziej popularna wątróbka ze smażoną cebulą jest dla mnie zbyt ciężkostrawna

To co kocham
Zupa fasolowa z makaronem 72

Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: ? 250 g białej fasoli

To co kocham
Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem 72

naszych talerzach. Wiosna to też czas zrzucania zbędnych zimowych kilogramów, dlatego moje dania są lekkie i dietetyczne, ale bez przesady. Dwie pieczone papryki ze szpinakiem i jajkiem to mój obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu zbędnym i śmieciowym jedzeniem. Taka papryczka to również doskonała propozycja na lekką kolację. Składniki: ? 4 małe czerwone papryki ? 4 duże jajka

To co kocham
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 57

Następna wersja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej, z dodatkiem kurczaka i zielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: ? 1 opakowanie makaronu muszelki ? 2 filety z kurczaka ? 1 puszka zielonego groszku ? 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? oregano, tymianek do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie

To co kocham
Brukselka z orzechami i parmezanem 67

Detox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : ? 1 opakowanie brukselki mrożonej ? garść orzechów nerkowców ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki parmezanu ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej wodzie z odrobiną cukru (dla zachowania koloru

To co kocham
Szynka domowa 68

jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają

To co kocham