obiad - 94612 przepisów (strona:2191/6308)

Pulpety indycze z mozzarellą 63

Najczęściej z mielonego mięsa przygotowuję pulpeciki, bo i zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki

To co kocham
Zupa kapuściana z groszkiem 71

Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: ? 1 mała młoda kapusta ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera ? 1 duża cebula ? 1 mały por ? 5 średnich ziemniaków ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego

To co kocham
Mizeria z koperkiem na zimę 74

Dostałam świeżą dostawę ogórków, ale ponieważ były trochę przerośnięte, zrobiłam z nich sałatkę na zimę. Takie ogórki słodko-kwaśne, pachnące koperkiem, można wyjąć do obiadu dodając świeżą cebulkę i gęstą śmietanę. Składniki: ? 5 kg ogórków ? 3 łyżki soli ? 3/4 szklanki cukru ? 1 łyżeczka pieprzu ? 3/4 szklanki octu ? pęczek koperku Wykonanie: ? Ogórki obrać i pokroić w plasterki. ? Dodać sól, pieprz, cukier

To co kocham
Duszone pieczarki z musztardą 70

tego dania należy użyć jak najmniejszych pieczarek, wtedy i lepiej wyglądają, i bardziej chrupią. Można jeść takie pieczarki jako samodzielne danie, np. kolacyjne z bułeczką, lub jako dodatek do obiadu, ale takiego niedzielnego lub świątecznego. A Boże Narodzenie i Wigilia tuż, tuż… Ja planuję przygotować takie pieczareczki właśnie na Wigilię. Składniki: – 1 kg małych pieczarek – 1 łyżka

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 85

roku. Wychodzi mi bardzo duży gar bigosu zajmujący prawie cały piekarnik. Ze względu na to, że to najlepszy bigos ever, delektujemy się nim 2-3 dni, jedząc na śniadanie, obiad czy kolację, lub przez cały dzień. Oczywiście bigos zamrażam poporcjowany w woreczkach lub wiadereczkach po kapuście kiszonej. Nie byłabym sobą, gdybym jeszcze nie rozdała znajomym i rodzinie parę porcyjek. Czasem

To co kocham
Torcik kapuściany 69

trochę pracochłonne, bo trzeba gotować, sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej

To co kocham
Kotleciki z kaszy kuskus i pieczarek 76

kotleciki powstał podczas sprzątania lodówki, kiedy to okazało się, że leżakuje sobie niewykorzystana, gotowa do jedzenia kasza kuskus. Nie żeby była jakaś stara, tygodniowa! Po prostu została z przedwczorajszego obiadu, a ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną cebulką i pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 81

domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki: – 500 g niedużych pieczarek

To co kocham
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 88

kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej

To co kocham
Sałatka ziemniaczana z kiwi 75

Połączenie smaków ziemniaka, jajka, ogórka i jabłka dopełnia szczypiorek i kiwi. Ja osobiście lubię taką sałatkę na kolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka – sok z 1 cytryny – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka kwaśnej śmietany

To co kocham
Sałatka z bobem i pęczakiem z sosem winegret 77

chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się o wykorzystanie. Bób, czarne oliwki i pomidorki z chrupiącym pęczakiem z dodatkiem sosu winegret to moja propozycja na lekką sałatkę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana

To co kocham
Zielone curry z kurczakiem 69

Bardzo szybki obiad z orientalną nutą, a konkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka

To co kocham
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 74

przyprawy i dodatek głównego składnika zupy, np. pomidor, ogórek kiszony, kalafior, brokuł, cebula, burak, kapusta – tworzą bardzo smaczne kompozycje. Warto przygotować sobie taką zupę na śniadanie czy na obiad, a zmiksowaną w postaci kremu do popijania w pracy. Jest to znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek

To co kocham
Ciapkapusta, czyli puree ziemniaczano-kapuściane 70

ostatniej edycji Masterchefa, kiedy to serwował ją Ślązak Damian. Od razu przeszłam do czynów i ugotowałam sobie to pyszne danie. Można ją również przyrządzić, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu. Wystarczy wtedy tylko dogotować kapustę. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 1/2 kg ziemniaków – 1 cebula – 2 łyżki masła – 2 liście laurowe – 5 ziaren ziela

To co kocham
Estrogeny i ich wpływ na masę ciała. Dlaczego coraz częściej cierpimy na nadmiar estrogenów? 75

głównych powodów odpowiedzialnych za nadmiar estrogenów w naszej diecie jest współczesna produkcja mięsa . Wiadomo, że dawniej nie było ono na naszych stołach tak powszechne, można napisać, że mięsny obiad był rarytasem. A jak już był, to mięso, które lądowało na talerzach było rzeczywiście wartościowe i wolne od antybiotyków i innych zanieczyszczeń. Współcześnie aż 95% żywności jest wytwarzane i przetwarzane przez

Natka Pietruszki