obiad - 95112 przepisów (strona:2110/6341)

Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 311

winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować  nie tylko podczas wykwintnej kolacji ale również bedzie smakowitym daniem na codzienny obiad. SKŁADNIKI   500 g piersi drobiowej 1 szklanka białego wytrawnego wina 3 listki szałwii kilka igiełek rozmarynu 2 ząbki czosnku mąka sól olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić pierś drobiową

zielonacukinka
Łosoś w tymianku smażony na oleju kokosowym (bez glutenu, jajek) 501

Gdyby zapytać co moje dzieci chciałyby na obiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "Łososia!" To  jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie -  zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega

głodny alergik
Makaron z Kurkami, Pomidorami i Pietruszką 254

jakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini . Ich jakośc i obsługa jest na naprawdę wysokim poziomie. Ale o tym możecie przekonac się sami. Wczoraj zrobiłam pyszny obiad, makaron z kurkami smakował świetnie. Z racji, że mamy grudzień i sezon na te grzyby już za nami użyłam kurek mrożonych. Podczas przygotowywania dania musiałam po prostu dłużej redukowac nadmiar

Blondynka Gotuje
Kulki ziemniaczano-twarogowe 241

Kulki ziemniaczano-twarogowe... Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz. W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę

Gospodyni Miejska
Tłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem 284

Tłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem... Kremowe i delikatne za sprawą śmietany. Oprószone posiekanym szczypiorkiem. Może i banalne, ale jakie pyszne! Idealny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zagnieść tłuczkiem

Gospodyni Miejska
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 283

Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków... Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie. Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka. Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie! Zapraszam!   Składniki: 500 g pieczarek; 4 średnie ziemniaki; 2 białe cebule; 2 ząbki czosnku; 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego; 1 łyżka musztardy; 3 czubate łyżki kwaśnej

Gospodyni Miejska
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 574

rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem. Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Biała część średniego pora; 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 duża marchewka; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 5 średnich rzodkiewek; 4 łyżki jogurtu greckiego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 272

Młoda kapusta na słodko - kwaśno... Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty. Pokrojona w drobną kostkę cebula. Duża ilość posiekanego koperku. I pyszny słodko - kwaśny smak. Idelany dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Główka młodej kapusty;  Pęczek koperku; 2 duże cebule; 2 łyżki masła; 1 liść laurowy 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 5 łyżeczek białego cukru; 2 - 3 łyżki

Gospodyni Miejska
Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym 513

wierzchu sałatki był sos. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.  Sałatka jest idelana na grilla lub do obiadu. Ilość czosnku można dowolnie zmieniać, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Sałatkę należy układać warstwowo, zgodnie ze wzorem: sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kalafior duszony w śmietanie 342

Kalafior duszony w śmietanie... Miękkie, białe różyczki kalafiora. Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną. Doprawione dużą ilością pieprzu i solą. Podawane na ciepło. Prosty i pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki:  1 średni kalafior; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki masła; 1 łyżka octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 265

wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 226

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności.  Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które

SzczyptaSmaQ
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 235

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2     Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Zupa migdałowa z żurawiną 212

wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego

Basia w kuchni
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 197

Zastanawiam się co zrobię tym razem na niedzielny obiad, przejrzałam moje zapasy i w ręce wpadła mi puszka mleka kokosowego.....pomysł już się narodził. Uwielbiam kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania