obiad - 94612 przepisów (strona:2112/6308)

Krem z jesiennych warzyw 235

pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka. w związku z tym, że lubię zupę z chlebem, to kromeczki smaruję serkiem topionym i obiad na bogato

pieprzny smaczek
Sałatka letnia 177

smaków sezonowych. Tradycyjną sałatkę warzywną ciut zmodyfikowałam. Jak spróbujecie, to będziecie wracać do niej częściej niż tylko na niedzielę.Jest  syta i śmiało może służyć jako obiad. Ja dzisiaj więcej już nic nie gotuję, za gorąco Składniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie )  10 dag zielonego groszku  1 mały kalafior  1 jędrny pomidor

pieprzny smaczek
Marchewka w sosie śmietanowym 226

ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad

pieprzny smaczek
Rosół z domowej kury 295

cieszy jak właśnie wolny czas spędzony w rodzinnych stronach. Żadna Turcja, Grecja nie zastąpi naszej polskiej wsi. Dzisiaj mamy niedzielę w związku z tym  w moim domu obiad tradycyjny, rosół drobiowy z makaronem. Kiedyś był z domowymi kluseczkami, teraz już jest taki wybór wśród makaronów, że śmiało można nim zastąpić domowy. Ile rodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej

pieprzny smaczek
Zupa ogórkowa z ryżem 166

Jestem mega fanką zup. Uwielbiam i nie wyobrażam sobie obiadu bez niej.Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam oryginalną ogórkową z ryżem. Dawno dawno temu, jadłam podobną w uzdrowisku w Krynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-)  Składniki: 1 korpus drobiowy  włoszczyzna  : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora 3 ogórki kiszone

pieprzny smaczek
Zupa czeska - kulajda 229

Kuchnia czeska jest typową kuchnią słowacką bardzo zbliżoną do naszej.Do każdego obiadu musi być koniecznie zupa. Ogólnie charakteryzuję się przede wszystkim starymi recepturami bez udziwnień i oryginalności. Kraj będący przez setki lat pod wpływem Austro- Węgier , a po II wojnie światowej połączony ze Słowacją , posiada wszystkie znamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka

pieprzny smaczek
Schab z cebulką 260

Zamiast tradycyjnej wędliny najlepszy jest domowy wyrób aromatyczny i soczysty. Ten schab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie śniadanie. Składniki: - 1 kg schabu - 1 cebula - 5 ząbków czosnku marynata - 1 łyżeczka pieprzu - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżka bazylii - 2 łyżki sosu balsamicznego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek

Zainspirowana w kuchni
Kotlet schabowy panierowany 358

jest ktoś kto go nie lubi ? Chyba nie...W zestawie z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem  mizerii  lub innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach. Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej. Na koniec możemy też kotleta polać jajkiem, które

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z kaszą gryczaną 487

gryczaną. Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do mięs i sosów. Tutaj w troszkę innej odsłonie, ale według mnie równie pysznej. Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach 250 ml przecieru pomidorowego 200g pieczarek cebula połówka piersi z kurczaka 120g mozzarelli natka pietruszki pieprz

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru 264

chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię. Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :) Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.   Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi i mandarynkami. Z mandarynkami samymi, już kilka razy robiłem i tymi z puszki i świeżymi. Ale dla kiwi to debiut

Parowar Faceta
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 223

samego południa odpisywałam na maile, w między czasie poruszałam się z telefonem przyklejonym do ucha. Na zakupy nie było już czasu, dziecko niedługo miało przyjść ze szkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam po puszki Graal , znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół

Blondynka Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 354

proporcjonalnie najwięcej. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, upieczone i zdatne do spożycia. Zapiekankę jemy samą lub jako dodatek do obiadu - zamiennik gotowanych ziemniaków (lub innej skrobi tj. ryżu, kaszy, etc.). Znika w mgnieniu oka :) Smacznego

Taste Of My Day
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 330

Dynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo

Smaczne Zdrowe
Roladki warzywno - szwarcwaldzkie z parowaru 294

Niestety cały czas jestem chory, ale w końcu postanowiłem coś ciekawego na obiad uparować :) Chociaż z powodu bolącego gardła, nadal uważam z przyprawami i ostrych rzeczy nie mogę, ale pozwoliłem sobie na trochę papryki :)   Głównego składnika, pieczarki, nie widać na zdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka

Parowar Faceta
Kluski leniwe 589

jest ktoś, kto nie lubi klusek leniwych? Ja uwielbiam :) Na obiad, na kolację, na słodko, na słono... Poniżej przepis na moją wersję - z cukrem i bułką tartą. Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 230 g twarogu półtłustego 1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Twaróg

My Culinary Art