obiad - 94612 przepisów (strona:2111/6308)

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 530

rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem. Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Biała część średniego pora; 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 duża marchewka; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 5 średnich rzodkiewek; 4 łyżki jogurtu greckiego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 239

Młoda kapusta na słodko - kwaśno... Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty. Pokrojona w drobną kostkę cebula. Duża ilość posiekanego koperku. I pyszny słodko - kwaśny smak. Idelany dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Główka młodej kapusty;  Pęczek koperku; 2 duże cebule; 2 łyżki masła; 1 liść laurowy 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 5 łyżeczek białego cukru; 2 - 3 łyżki

Gospodyni Miejska
Sałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym 471

wierzchu sałatki był sos. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki.  Sałatka jest idelana na grilla lub do obiadu. Ilość czosnku można dowolnie zmieniać, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Sałatkę należy układać warstwowo, zgodnie ze wzorem: sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos - sałata - pomidory - sos. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kalafior duszony w śmietanie 299

Kalafior duszony w śmietanie... Miękkie, białe różyczki kalafiora. Mocno nasiąknięte kwaśną śmietaną. Doprawione dużą ilością pieprzu i solą. Podawane na ciepło. Prosty i pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki:  1 średni kalafior; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki masła; 1 łyżka octu spirytusowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafiora oczyścić. Pozostawić w całości. Głąb naciąć

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 225

wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 194

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności.  Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które

SzczyptaSmaQ
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 201

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2     Składniki: 2 wypatroszone i oskrobane dorady, 4 ziemniaki, 500 g brukselki, 1 papryczka chili, 1 limonka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Zupa migdałowa z żurawiną 186

wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego

Basia w kuchni
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 171

Zastanawiam się co zrobię tym razem na niedzielny obiad, przejrzałam moje zapasy i w ręce wpadła mi puszka mleka kokosowego.....pomysł już się narodził. Uwielbiam kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita

Basia w kuchni
Kapusta czerwona zasmażana prosto i wytrawnie. 267

Dodatki do dań często grają dużą role przy obiedzie i nie tylko, a możliwości jest całe mnóstwo. Tym razem postawiłam na kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób kapusta, cytryna, sól, bulion warzywny lub na "bogato" z rodzynkami lub żurawiną z octem balsamicznym, winem wytrawnym. Tyle

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 396

poszła do szkoły.Nie wiem kto był, jest bardziej przerażony ona czy ja:) Czas tak szybko leci a nie dawno była taka malutka :) Aby zająć myśli ugotowałam na obiad gołąbki. Jedno z moich ulubionych dań choć ich odmian jest kilka. Gołąbki o których mowa są bez zawijania, całą zawartość dobroci jest w środku. Może i jest przy nich trochę zabawy

Basia w kuchni
Granat w piersi herbacianej z parowaru 293

sobie delikatny smak zielonej herbaty i owocowy charakter liczi, jak to producent ładnie napisał na opakowaniu :) Jak zauważyliście lubię nadziewaną pierś z kurczaka :) Nadziewam ją najróżniejszymi składnikami :) Dziś na obiad pierś z kurczaka w herbacie zielonej liczi nadziewana granatem z parowaru :)   Składniki :  2 torebki herbaty Teekanne zielonej liczi  1 filet z piersi kurczaka 1 granat 50g ryżu

Parowar Faceta
Bigos Świąteczny i nie tylko 476

radosna. Od lat część potraw przygotowuję wcześniej i zamrażam je,  jedną z tych potraw jest bigos. Nawet jeżeli nie będzie zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny. Zaczynamy: Składniki: 2 duże kapusty- biala 1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku 4 kiełbasy

Smaki Edyty
Łazanki Świąteczne i nie tylko 453

Przyznaję że uwielbiam dobrze doprawione i lekko ostre łazanki. Jest to prosta potrawa, nie zajmująca dużo czasu, którą polecam na Wigilijny stół.  Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :) Zaczynamy Składniki: 2 małe główki białej kapusty 1-1,5 szkl suszonych grzybów 400 gr makaronu łazankowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Skroiłam

Smaki Edyty
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 211

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki

Szefowa kuchni