Dawno nie robiłam risotto. A że miałam sporo rosołu, ryż i pieczarki postanowiłam je stworzyć na obiad. Wyszło naprawdę pyszne. Ale trzeba pamiętać, by risotto ciągle mieszać, bo może się przypalić. Najlepszym ryżem do risotto jest arborio, można użyć też innego lecz nie będzie już takie smaczne i dłużej trzeba je przygotowywać. Ta wersja jest bez mięsa, bardzo polecam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest pyszna , podaje się ją na zimno , więc doskonała na upały , a do tego bardzo syta , więc załatwia całkowicie problem obiadu i kolacji . Składniki : 1 średnia papryka czerwona- grubościenna 1/2 paczki makaronu świderki pęczek szczypiorku 3 ogórki konserwowe 1 małe chorizo ( może być paczka krojonego lub salami paprykowe , jeśli nie macie
Ogrodnik w podróżyLiście z młodej kalarepki zawsze wykorzystuję Odpowiednio przygotowane są bardzo pyszne Oto propozycja sosu podane z makaronem, Smaczny szybki i tani obiad Składniki • liście z 2 kalarepek • 1 łyżka masła • 1 łyżka mąki • gałka muszkatołowa • 1/2 opakowania sera feta • sól • pieprz • 20 dag makaronu np świderki Sposób przygotowania 1. • Liście kalarepki beż łodyg i zgrubień pokroić w paski
W królestwie smaków Beatywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu. Polecam. 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej
Di gotujeUwielbiam sałatki z dodatkiem kiszonych ogórków. Idealnie smakują z grillowaną kiełbasą lub mięsem. Niestety nieprzychylna, zmienna pogoda (pół dnia upałów, pół dnia ulewy) nie sprzyjają grillowaniu
Słodkie okruszkiMakaron z pesto z rukoli i tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec
Ogrodnik w podróżyminut. Kiełbaski podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu
Karo in the KitchenKruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką
VioletoweKucharzenieszklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego ) 1 średnia cebula 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku Masa : 4 jajka małe
Ogrodnik w podróżypomysł na szybki ,pyszny i niepowtarzalny obiad-na co dzień i od święta,mega soczysty i aromatyczny kurczak zrobisz go w 5 min(resztę zrobi piekarnik-hihi)-polecam każdemu Składniki: 2 piersi z kurczaka ok 15 dag mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka listków szpinaku kilka listków bazylii sól pieprz, łyżka oleju Przygotowanie: piersi nacinamy
Swojskie jedzonkotamtym i świadomie podaję moim dzieciom Dania Babci Zosi. Poza doskonałym smakiem, który mogę zmodyfikować jak chcę, mają dodatkową niezwykle wysublimowaną cechę- są szybkie w przygotowaniu, bezstresowe. Dziś na obiad placki ziemniaczane bez ogólnej papraniny w obierkach. Lubie tradycyjne placki ziemniaczane, ale kiedy stoję przed para oczu , które są głodne i chcą placki TERAZ, to sięgam zawsze po DANIA BABCI
Z Kuchni Do KuchniZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzisiejsza propozycja to zaproszenie do zastąpienia obiadu sałatką :) Wystarczy ciepła grzaneczka do niej i mamy popołudniowy posiłek z głowy :] Różnica między hodowlanym a dzikim łososiem jest głównie taka że dziki jest chudy i ma mało tłuszczu, dlatego dobrze nadaje się do sałatki. Dziko żyjący będzie też odznaczał się zdrowszym mięsem ze względu na naturalny pokarm który spożywa. Ma ładną soczystą
Kuchnia PROzdrowotnaChłodnik wiosenny z botwinką, buraczkiem i jajkiem! W gorące dni, które już nadeszły, najlepiej na obiad smakuje chłodnik z młodej botwinki i buraczków. Chłodnik sam w sobie jest dość lekkim posiłkiem nie ma zbyt dużo kalorii, wszytko zależy od tego jak go przygotujemy czy na śmietanie czy na jogurcie albo na kefirze. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Mój chłodnik
SMYKWKUCHNIPyszna, młoda kapusta z dodatkiem marchewki i dużej ilości koperku. Szybki, smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku masło sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę przekroić na cztery części i poszatkować. Obraną marchewkę pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić
magiczna kuchnia Kasi