Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQPierwsze podejście do przypraw Prymat, bardzo udane, wykorzystałam dziś przyprawę ziołową do kurczaka. Zostałam po raz trzeci nominowana w Leibster Award przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUgotowanie ryżu nie jest z reguły rzeczą trudną. Można wrzucić saszetki z ryżem na wrzątek i po 15 minutach mamy ryż gotowy. Ale tyle, to potrafi
mojewypiekiinietylkoprzegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie z tego sprawę późnym wieczorem po przyjeździe na miejsce, długim spacerze i kilku(...)pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością jeszcze nie raz w ten sposób przyprawię mięso. Prosto, szybko, smacznie. Na grilla czy na domowy szybki obiad - idealnie
Kuchnia po mojemuNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka GotujeDziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami
karmelowyGotowanie na parze nie jest wynalazkiem ostatnich lat, od wieków znają je Chińczycy. Dziś wiemy, że to najzdrowszy sposób obróbki termicznej potraw. Produkty przygotowywane w ten
Smakowity Blog KulinarnyOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje
ClauditteMissCookingRęczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the KitchenDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione danie - chińszczyznę. Na pewno nie klasyczną, bo trochę dostosowaną do moich smaków, ale gwarantuję Wam, że
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńWiele, wiele lat temu kiedy moja mama przeprowadziła się do Niemiec byłam zaskoczona popularnością gęsi na ich stołach - jak przychodził czas świąt musiała być gęś! W
Plate of JoyOdkryłam kulinarną czarną dziurę. W żadnym języku i na żadnej stronie sieci nie znalazłam przepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam
Karo in the KitchenWiecie, czym jest przejedżączka? Albo rozścisk żołądka? To taka dolegliwość, która pojawia się, gdy wychodzicie od dobrych kucharzy z domu albo z restauracji. Ja tak wyszedłem
GRUBY WAŁEKJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych
Ekocozy | Naturalnie na co dzień