biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery z omletami szpinakowymi i kotlecikami z indyka p.Eweliny placuszki ziemniaczane: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku(...)plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem
Moje domowe kucharzenieGruszki w dzisiejszych czasach są mało popularnym owocem. Szkoda, bo ich właściwości zdrowotne są naprawdę zadziwiające. Znając poniższe fakty na
IzaGotujeZwijanie drobiu w roladki daje wiele możliwości. Ja postanowiłam wykorzystać wczoraj kupione liście kaffiru, znane w Polsce jako liście limonki. Cytrusy jadam zazwyczaj latem, ale przypraw
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio jem zdecydowanie więcej ryb, z czego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i
Ratunku obiadlepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś, która przez ostatnie lata była trochę zapomniana, ale pomału wraca do łask. Mistrzynią w przygotowaniu gęsiny jest moja mama, która z racji tego, że babcia hodowała wszelkiego rodzaju ptactwo ma ogromne doświadczenie w jego przygotowaniu. Pomału i ja nabieram wprawy(...)odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzewamy piekarnik razem z gęsiarką (lub naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec ptaszka) do temperatury 180 stopni C. Wkładamy gąskę piersią do dołu i pieczemy pod przykryciem około 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 2 godzinki. Następnie odwracamy gęś i pieczemy nadal pod przykryciem
Rozpustne gotowaniePonad miesiąc temu udało mi się nawiązać współpracę ze sklepem internetowym Centrum Sylwetki . (huuuraaa!;)) Wybierając produkty zawsze szczegółowo badam ich skład, tak też było w przypadku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMam to szczęście i dzięki współpracy ze sklepem Centrum Sylwetki dostałam możliwość przetestowania jednego z produktów linii *SKINNY NOODLES* jakim jest najmniej kaloryczny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKuchnia indyjska wciąga. Dziwi mnie tylko, że są w niej dania przeznaczone dla dośc biednego narodu, a u nas indyjskie restauracje śrubują ceny, jakby serwowały królewskie
Z butelką mleczka w tlekilkudziesięcioma gabinetami i bogatą ofertą zabiegów kosmetycznych, masaży i kuracji SPA. Z nowoczesnego i przestronnego Centrum SPA, tak jak prawie z każdej innej przestrzeni, rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na Jaworzynę. Bajecznie położony hotel zapewnia swoim gościom liczne atrakcje. Na każdy dzień przygotowywany jest program animacji dla dzieci i dorosłych, zabawy w wodzie, nauka pływania, gimnastyka z trenerem(...)widokiem na Jaworzynę Krynicką z wyjściem na taras, gdzie w promieniach słońca lub w cieniu parasola można zjeść nieśpieszne śniadanie lub poczytać książkę z hotelowej biblioteczki, zamówić kilkudaniowy obiad, a wieczorem delektować się romantyczną kolacją. Cudowne widoki, słońce pieszczące skórę i górskie powietrze wymieszane z wyjątkowymi aromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku
SzczyptaSmaQKolejny letni długi weekend za nami. Straszne to jak czas szybko mija, a ten wolny to już szczególnie. Choćby człowiek się położył, patrzył w ścianę i
Kuchnia po mojemuNie wiem co to za schemat, ale zauważyłam, że im więcej ma się czasu na naukę, tym mniej się go wykorzystuje i marnuje się czas na
Be Fit Be StrongDzisiaj odetchnęłam pełną piersią. Spałam niemal do południa - w końcu wynagrodziłam sobie tydzień wstawania przed świtem. Ktoś powie - strata czasu , wrodzone lenistwo ; ja mówię - zasłużyłam . Skoro w tygodniu mam jeden jedyny wolny dzień, mam prawo z nim zrobić, co mi się tylko podoba. Nawet przespać cały. Choć to akurat byłaby prawdziwa strata - pogoda bowiem zaskoczyła nas pozytywnie szalonym niemal słońcem(...)sposobem wybraliśmy się do Vejle na spacer, a przy okazji małe zakupy (dorobiłam się termicznego, pękatego dzbanka w kolorze zielonego jabłuszka - piękny jest!); wieczorem wróciliśmy do domu, zjedliśmy pyszny obiad i oglądając niemal już ostatnie odcinki naszego ostatnio ulubionego serialu, zajadaliśmy się absolutnie bajecznym creme brulee. Uwielbiam ten deser. Za jego jedwabistą konsystencję i tę cudowną, chrupiącą skorupkę. Takie proste
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMam dla was dowód na to, że gdy coś zalega w szafie/lodówce można szybko i smacznie to przetworzyć np w kotleciki. Zamysł był zrobienia sałatki
Garnkowe fanaberieWitajcie kochani. Ten post pojawiłby się jakiś czas temu, a dokładniej, gdy nadejście wiosny było jeszcze dość odległym wydarzeniem. Dziś wiosna jest już z nami na
Symfonia Smakówmacie akurat w domu, nie jest ono konieczne)suszone pomidorysól, pieprzSkładniki sosu:pół małej cebulićwiartka czerwonej paprykiczosnekmała śmietana 12% lub 18%odrobinę wina (można pominąć)sól, pieprzSposób przyrządzenia kurczaka:Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy po liściu szałwii, a na koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś(...)czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.Smacznego
upichcicMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj(...)się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się
Pożeraczka, czyli raz adobrzePIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA H ejka wszystkim J na dziś proponuje Wam pieczonego kurczaka na butelce piwa. Tego kurczaka robili moi znajomi , ale bacznie
PychaDania