zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem będzie nie tylko pasowała na obiad, ale i na kolację. Ciasto zagniata się błyskawicznie, więc nawet w przypadku niezapowiedzianych gości, jej przygotowanie nie jest pracochłonne, zaś smak rozwijający się na podniebieniu, urzeknie wszystkich. Boczek można także(...)śmietaną 18% w proporcji pół na pół) 1 żółtko 2-3 łyżki tartego parmezanu gałązki świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku granulowanego sól, pieprz Wykonanie Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, można podsypać je mąką. Gotowe schładzamy w lodówce przez ok.pół godziny. Przygotowujemy nadzienie
Raj dla PodniebieniaKluski leniwe to ostatnimi czasy dwa słowa, które idealnie mnie opisują. Leniwa kluska. Dżizas! Jak mi się nie chce. Motywacja spadła mi na pysk i leży
ladykitchenPrzyznam, że tiramisu robiłam pierwszy raz choć jadłam je razy kilka. Była niedziela przed południem i się zabrałam w trakcie robienia obiadu za to włoskie cudo. Rachu ciachu i deser leżał w lodówce do popołudniowej kawy. Szczerze powiem zjadłam dokładkę było tak pysznie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ajerkoniak i likier wbijają się w smaki idealnie, polecam biszkopty podłużne(...)kakao do oprószenia W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem kawowym. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Szybko wyciągać biszkopty, gdyż zaraz robią się bardzo miękkie (zmiękną dodatkowo od wyłożonej na nie masy). Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukier
Kubki smakuKupiłam w niedzielę na bazarze trochę nowalijek - młody czosnek, ekologiczną rzodkiewkę i ogórki, świeże liście czosnku niedźwiedziego i postanowiłam je jak najszybciej wykorzystać w kuchni, a
Quinoa Raz!Nie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka GotujeOpis babeczki z żurawiną: Babeczki z żurawiną, to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Babeczki z żurawiną to połączenie kwaśnego i słodkiego smaku w małej babeczce. Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 175 g cukru pudru 2 jajka 250 g świeżych żurawin Szczypta soli(...)Pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu możemy delikatnie oprószyć babeczki cukrem pudrem. Artykuł Babeczki z żurawiną pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnerobiła go minimum raz w tygodniu. Zawsze w niedziele był esencjonalny rosół, do którego moja babcia zawsze dodawała cielęcinę, której to ja nie znosiłam. Rosół był zawsze podawany na obiad z domowym żółciutkim makaronem. I dziś zachciało mi się takiego rosołu z takim właśnie makaronem! Jeśli chcielibyście zrobić sobie w domu domowy makaron to ten post jest(...)rulon i tnij na równe około 4 mm kawałeczki, tak powstaną długie nitki makaronu. Całość oprósz mąką i rozłóż na stolnicy aby podeschło. Makaron możesz też rozłożyć na wieszaku, szybko podeschnie. Makaron gotujemy we wrzątku, w lekko osolonej wodzie. U mnie 8 minut tagliatelle i 5 minut nitki. Mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał! Daj znać w komentarzu
SMYKWKUCHNIjakiś czas, gdy czyszczę lodówkę lub czuję konieczność wykorzystania warzyw, które lada moment mogą zacząć się psuć. Dziś wydanie jesienne, które będzie idealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół(...)wierzchu. Przykryć naczynie pokrywką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z surówką. ------- Podobne: Zapiekanka "nawinie" Kokardki z dynią i cukinią Szybkie danie z kaszy jaglanej
Weekendy w domu i ogrodziemojego dzieciństwa. Przepis moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków(...)paseczki, ogórki pozostawiamy w skórce i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kosteczkę lub w krążki. Kapustę drobno siekamy. Pomidory można obrać ze skórki i pokroić w kawałki (by szybko skórka odeszła z pomidora najlepiej włożyć go do garnka z wrzątkiem, na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu pomidora z wody, skórka odchodzi niemalże sama). Gdy wszystkie jarzyny są już
Smakowy RajLubicie czarny makaron ? Ja lubię! Ponoć makaron to makaron, ale czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony
codojedzeniaOryginalny przepis (u mnie zmodyfikowany na własny użytek) pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Jak czytamy we stępie do przepisu "Szwedzi zajadają się tą
Weekendy w domu i ogrodzieZupy kremy mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uwielbiają je za ciekawe połączenia smakowe i łatwość przyrządzenia, a ci drudzy uważają, że zmiksowanej papki
Sagneska - gotowanie i lifestyleBakłażan to moje ulubione warzywo. Niestety dla mojej rodzinki niekoniecznie... Jestem więc trochę osamotniona w moim wyborze i dlatego, jeśli już przygotowuję bakłażana, to robię go
Kulinarne przygody Gatitylepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemlepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemlepiej. Mamy więcej energii, budzimy się jak ranne ptaszki i ogólnie czujemy się lekko. Wiadomo, od czasu do czasu skusimy się na twarożek z warzywami albo zjemy mięso na obiad podczas wizyty u mamy, ale na co dzień obowiązuje dieta roślinna. Taka zmiana diety spowodowała, że zaczęłam poszukiwać nowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się(...)wodą i zostawiłam na noc. Rano podgrzałam wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Oczywiście robiłam to na tzw. oko. Temperatura taka spowoduje dezaktywacje drobno ustrojów, które mogły by nam szybko zepsuć mleko i zapewne pomaga też wydobyć z wiórków smak i aromat. Następnie całość zmiksowałam i odcedziłam przez gazę. Odcedzone mleko kokosowe przelałam do szklanej butelki. Moje butelki
Figa S-makiemDziś na obiad zaserwowałam ekspresowy makaron ze szpinakiem, camembertem i mascarpone. Danie wyśmienite, sycące, mocno aromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty(...)WYKONANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż lekko. Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szybko i dokładnie zamieszaj, dołóż od razu liście szpinaku (wcześniej opłukane pod woda). Podduś całość na patelni przez około 4 - 7 minut aż szpinak będzie miękki, ale nie będzie się
Słodko-Słony Świat Ilonyinne danie wymaga doprawienia, nawet trywialny, jakby się mogło wydawać, ryż trzeba w odpowiedni sposób przyprawić. Zresztą po co odmawiać sobie tych wszystkich niesamowitych smaków i aromatów? Trzy super szybkie i 2 łatwe przepisy W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest(...)posiłków na cały tydzień to naprawdę znakomity pomysł. Owszem trzeba się napracować w weekend, ale w ciągu tygodnia mamy spokój z gotowaniem. Naprawdę nie wiemy jakbyśmy ogarnęli sprawę codziennych obiadów, gdyby nie pojemniki z jedzeniem spakowane w niedzielę. Już i tak żartujemy sobie, że gdyby doba miała 26 godzin to wtedy udałoby nam się może wyrobić ze wszystkim. Gdybyśmy jeszcze
Niedzielny kucharzIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie
Fitsweet.meIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pysze, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie
Fitsweet.mePolecam surówkę z letniej rzodkwi z dodatkiem koperku. Jest bardzo prosta i smaczna. Moja rzodkiew nie była bardzo ostra więc porządnie ją doprawiłam solą, pieprzem oraz
Monia miesza i gotujesobą do pracy, szkoły, na wycieczkę, zawsze udające się i nie wymagające kulinarnych umiejętności. Mowa oczywiście o muffinkach. Muffinki sprawdzają się zawsze. Czy to elegancka impreza bankietowa, rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy zwyczajne popołudnie w domu. Do herbatki, do kawy, do kubka gorącego mleka lub kakao. Te małe słodkości potrafią zaskoczyć. Niby zwyczajne, a jednak mają w sobie(...)mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodą. Składniki dobrze wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, dolać olej, wodę gazowaną i opcjonalnie wiśniówkę - wymieszać składniki za pomocą rózgi lub szybko zmiksować. Zawartość obu naczyń połączyć, dodając do składników mokrych, składniki suche. Szybko wymieszać, do połączenia się składników. Przygotować formę do muffinek wyłożoną papilotkami lub papierowe kubeczki do muffinek
kolorowotorcikowoPulled pork, czyli wieprzowina wolno pieczona, idealna do kanapki, ale można ją też podać normalnie do obiadu. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.Przy wyborze kawałka wieprzowiny trzeba pamiętać, żeby nie był zbyt chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki(...)mięso zanurzyć w solance i włożyć na co najmniej 8 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obsypać pokrojoną w plastry cebulą. Wersja szybka: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso będzie się rozpadać. Wersja kilkugodzinna: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec
Dobra karmaPrzepyszna tarta, zachwyci zarówno wielbicieli owoców morza, jak i tych, którzy za nimi nie przepadają. Gwarantuję :) Składniki: Ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zimnego masła
Cook&LoveWłoska kuchnia to niekwestionowana królowa smaku. Ludzie uwielbiają dania kuchni włoskiej z powodu prostoty. Są to pyszne dania, które można zrobić szybko i nadają się na wszystkie okazje. Oto krótki poradnik dla początkujących dotyczący kuchni włoskiej. Kuchnia włoska zdobywa coraz większą popularność w Polsce, i to nie podlega żadnej większej dyskusji. Śmiało można stwierdzić fakt, że ta kuchnia jest(...)czym dobrze wie wielu z nas. Jeżeli smakuje nam kuchnia włoska, to warto poszukać dla siebie odpowiednich restauracji z kuchnią włoską, gdzie regularnie będzie można udawać się na obiady, czy też kolacje ze swoją drugą połówką. Widać jednak wyraźnie, że kuchnia włoska odgrywa w życiu coraz większej ilości osób coraz ważniejszą rolę, dlatego też panie uczą się gotować dania
CodogaraKotlet z karkówki po argentyńsku Karkówka , to bardzo wdzięczny kawałek mięsa , smakuje dobrze w każdym przepisie . Tym razem wykorzystany zamiast wołowiny , w wariacji argentyńskiej . Wiadomo najlepszy
Ogrodnik w podróżyrozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej zasadzie czasu obróbki – nie więcej niż 1,5 minuty na stronę. Dłuższy czas spowoduje, że mięso szybko stanie się suche. Nie należy się też negatywnie sugerować tym, że tak usmażone mięso będzie miało w środku dość ciemny czerwono-szary kolor, który mógłby zostać zinterpretowany(...)będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje
Kulinarna Pokusa