Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery FajeryJak Emilka była mała to bardzo lubiła ryby. Często robiłam jej to risotto z rybą (jeden z pierwszych przepisów na tym blogu) i do dziś pamiętam
Cooking for Emilytygodnia posadziłam cebulę i czosnek, tak nie można wejść w pole i coś zrobić. Tak napadało, że nogi grzęzną w ziemi. Pomarudziłam, ok. lepiej mi :P Dziś oczywiście na obiad był schabowy :D Jednak to było drugie danie. Na pierwsze podałam zupę z soczewicy na winie. Troszkę odmieniłam sztywne niedzielne menu. Jeśli ktoś lubi soczewicę szczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca(...)patelni, by nadmiar płynu i % odparowały. Dodałam wszystko do zaczynającej wrzeć soczewicy. Chwilkę razem się pogotowało i odstawiłam na kilka minut, by całość ładnie naszła smakiem. Moczona soczewica dość szybko się gotuje, więc trzeba uwijać się z siekaniem, duszeniem. Zupę podawałam posypaną natką pietruszki. A tu kawałeczek mojego ogrodu. Truskawki już pięknie rosną, maliny też :) Po prawo widać
Pieprzyć z Fantazjąsię ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też(...)już z dodatkami właśnie bywa gorzej. No bo wiecie, niedziela, najbliższy sklep nieczynny (absolutnie nie mam nic przeciwko temu!), to i człowiek ma motywację, by nie kombinować, tylko na szybko zrobić swoje. Tak właśnie powstały te urocze warkocze, które wyglądają jak zwykłe, choć w smaku mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej
Kuchnia w czekoladziePlacki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prościzna. 18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały(...)dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz
Ugotowane pozamiataneKaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia
Pieguskowa KuchniaWytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą(...)mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.*** Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOstatnio w naszym domu z powodu braku czasu goszczą obiady pieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto(...)stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojgaSkładniki na 5 sztuk naleśników z farszem: naleśniki pełnoziarniste (przepis: klik ) mrożony szpinak 450 g 2 ząbki czosnku ok. 14 g 1 łyżka masła klarowanego
Vroblewska-fitlifeObiady jednogarnkowe to jedna z moich specjalności. Są rewelacyjne, bo nie trzeba nad nimi stać, jak nad dzieckiem. Każdy je lubi, a w razie czego można podgrzać! Ja mięsko kupuje z jednego źródła, bo na pozostałych się już....zawiodłam! Składniki udka wasze ulubione curry premium czerwony pieprz masę selera naciowego czosnek świeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki(...)razie czego na spód. Wyłóż sałatę na talerz. Wyciągnij mięso, ziemniaki. Upraż pestki z dyni. Posyp całość, dodaj 1 łyżeczkę oleju z ostropestu, dosmacz solą jeśli konieczne. I gotowe. Szybkie, zdrowe i do syta
Z Kuchni Do KuchniBezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych
Calzonella.comŻeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno
Ogrodnik w podróżyWitajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 1 kg szynki 3 marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki(...)smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie . W około 1 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBędąc na warsztatach w ramach Festiwalu Owsianki, przy okazji stałam się posiadaczką książki. Oczywiście, z autografami i dedykacjami autorów ;) Nie mogło być inaczej. Książka nosi tytuł
Codzienna kuchnia niecodziennaKto z nas nie lubi potrawki z kurczaka? Dzieci i dorośli uwielbiają ją. Dlatego polecam kremową wersję potrawki- myślę że będziecie zachwyceni. :) Delikatny smak, kremowa
Smaki EdytyW naszych lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością
Z miłości do słodkościJak już mamy pastrami , obowiązkową pozycją do przygotowania powinna być kultowa kanapka Reuben. Dziecko patrzyło na mnie zdziwionym wzrokiem jak sięgałam po kapustę kiszoną, nie przepada
Blondynka GotujePisząc o wczorajszej wieczornej imprezie, miałam na myśli panieński mojej przyjaciółki. Była to impreza niespodzianka i moim zdaniem wypadła rewelacyjnie. Miejmy nadzieje, że przeszłej Pannie młodej
Be Fit Be StrongDanie dla sportowców czy miłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i
SMYKWKUCHNIDzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło
Życie na widelcuWitajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml sosu przecierowego słodko-kwaśnego 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku(...)temperaturze to blaszkę można przykryć np : folią aluminiową. Mój przepis na kluski jest taki że najczęściej robię je z ziemniaków z poprzedniego dnia które mi zostały z obiadu. Ziemniaki wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam w kulę i dzielę ją na 4 części , czwartą część odsuwam i to miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi
Sama słodycz i szczypta chiliOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z
moj przepis naZa oknem robi się coraz bardziej chłodniej. Chociaż słońce jeszcze czasami nieśmiało próbuje przebić się przez chmurki, to i tak wiatr robi swoje. I czasami po
Gotowanie z pasjąDodatki do dań mięsnych wcale nie są tak łatwe do wymyślenia. Słodkie ziemniaki pieczone z tofu Czasami każdego z nas dopada taki moment, w którym zupełnie
mecooksW domu zawsze mam mąkę pełnoziarnistą. Można z niej przygotować równie dobre potrawy jak ze zwykłej tortowej a o wiele bardziej pożywne i bogate w drogocenny
wysmienityDziś, z okazji kończącej się powoli skandynawskiej akcji kulinarnej , postanowiłam przygotować kolejne danie z tej kuchni. Jak być może już wiecie lubię proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, jednocześnie muszą one być oczywiście smaczne. Mój wybór padł na banalną, ale niezwykle apetyczną sałatkę ziemniaczaną z dresingiem musztardowym i dodatkiem koperku. Danie to może stanowić dodatek do mięs, ale równie(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dressingiem polać ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. jako sałatka na lunch do pracy. Smacznego
Codzienne GotowanieKrewetki, które znamy z polskiej pizzy, czy koktajlowe kupowane w bezsmakowej wodzie, nie oddają nawet w minimalnym stopniu niezwykłego, bogatego smaku tych owoców morza. Prawdziwy ich
Życie zamknięte w smakuSkładniki : około 1 kg żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2
Proste PotrawyWitajcie! Dziś będzie o wspomaganiu odchudzania czyli jak w naturalny sposób zgubić kilka kilogramów. Oczywistym jest że same rośliny nie odchudzają więc ruch i niskokaloryczna
Kuchnia PROzdrowotnaMagda Smażona brukselka z marchewką, ziemniakiem oraz z kawałkami chrupiącego boczku, w chwili gdy ją spróbujecie, stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do obiadu, nie tylko świątecznego. Brukselka to świetne zimowe warzywo, które jest wielce niedoceniane, ale w tej odsłonie jest słodka, chrupiąca i pełna smaku. Smak tej przystawki świetnie się skomponuje ze świątecznym pieczystym a nawet z rybą. Składniki(...)przykryciem, od czasu do czasu mieszając – warzywa mają się jednocześnie podpiec i ugotować w tym oleju aż będą al dente. Jeśli w trakcie smażenia warzywa się zbyt szybko podpiekają, a nie miękną, możemy dodać odrobinę wody na patelni i przykryć. Smażenie zajmuje około 10 minut. W międzyczasie myjemy i oczyszczamy z brzydkich, wierzchnich liści brukselkę. Duże sztuki
Smaczna Stronałyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód i ponownie odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy(...)gładkiego sosu czekoladowego. Masę czekoladową wylewamy na schłodzoną masę karmelową. Całość musimy schować do lodówki do całkowitego stężenia. Artykuł Tarta czekoladowo karmelowa pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie gotujemy obiad. Wspaniale jest odczarowywać miejsca, wracać pamięcią do dzieciństwa tworząc jednocześnie nowe wspomnienia. Dzięki weekendowi spędzonemu w Chacie z moim bratem, z jego partnerką, z moimi dziećmi i Małżonem, dom odżył a przy(...)dolewamy szklankę wody, wsypujemy pół łyżeczki soli. Pęczak powinien gotować się aż do miękkości czyli ok 20 minut. Należy kontrolować ilość wody w potrawie. Można dolać trochę jeśli zbyt szybko jej ubywa. Gdy pęczak jest już miękki, ale nie rozgotowany, doprawiamy go do smaku pieprzem i solą oraz łyżką masła. Świetnie smakuje tez odgrzewamy dnia następnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysamymi deserami człowiek żyje. Wiadomo, że na słodkości nie powinno się decydować codziennie, natomiast dobre danie obiadowe, na dodatek przygotowane w miarę prosto i szybko jest prawdziwym skarbem dla rodziny. Szczególnie kiedy są w niej dzieci i wskazanym jest nauczenie ich jedzenia warzyw, w różnej postaci. U nas do czasu przedszkola młodszego wszyscy tak samo chętnie jedli wszystkie prawie(...)bigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe. Oto wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy
I tu będę miała takie teCzyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był(...)Teraz wyłożyć mięso . Filet powinien być gotowy po ok 10 minutach . Teraz wystarczy trochę porwanej salaty (jaką mamy pod ręką) ogórka ,szczypiorku i obiad gotowy
Eli Gotowanie