obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:48/265)

Obiad za 10 zł - ziemniaczana tarta z kaszanką i surówką z sałaty lodowej. 205

ostatnim przepisie z cyklu "Obiad za 10zł", zastanawiałem się nad niektórymi komentarzami dotyczącymi porcji w przeliczeniu na jedną osobę  Wyszło mi na to, że moje porcje są za małe, niewystarczające wręcz dla przeciętnego pracownika fizycznego. Fakt, fizycznie nie pracuję, ale nie jestem w stanie sobie wbić do głowy, że moje dwie porcje mogłyby być zjedzone przez jednego rosłego mężczyznę

BaRepas
Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 188

Prosty przepis na obiad we włoskich klimatach - penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą - szybko i mega smacznie! SKŁADNIKI (dla 2 osób (porcje raczej damskie :))  - 1 porcja - 556 kcal) 150 g m akaronu razowego penne  3 ząbki czosnku 3 garście szpinaku (75 g) 100 g fety 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy

Moje Kuchenne Rewelacje
Francuski omlet z szynką i serem 212

sycący, a podany z tostem z masłem i warzywami w tak gorące dni jak teraz sprawdzi się jako lekki obiad :)  Taki pyszny omlet jadłam ostatnio na śniadanie w ... Wilnie i postanowiłam odtworzyć jego smak :)  SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 360 kcal) 2 jajka  1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 plaster szynki 1 plaster żółtego sera 2 łyżeczki wody

Moje Kuchenne Rewelacje
Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami 151

kolei marynata do mięsa jest wyjątkowo bujna w ziołowe i ostre smaki, to one stanowią aromatyczny trzon tej potrawy. Obiad zaserwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie - ostatki z poprzedniego sezonu :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4-5 plastrów karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowa : 4 łyżki oliwy

Grunt to przepis!
SPAGHETTI BOLOGNESE 128

świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE dla 4 osób SKŁADNIKI: - 3/4 opakowania makaronu włoskiego spaghetti - 700 g mięsa wieprzowo-wołowego dobrej jakości - 1/4 papryczki chili - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

SMYKWKUCHNI
Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy 289

przyprawy! Choćby taka fasolka: kilka składników, a jaka różnorodność smaków! Tym bardziej, że danie to przywodzi na myśl smaki dzieciństwa: obiad u babci czy mamy, do których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska

W kuchni Katie
Faszerowane pomidorki light 181

Zapraszam na pyszne pomidory faszerowane piersią z kurczaka i fetą , danie jest bardzo lekkie , z pewnością zasmakuje osobą którzy dbają o linię jak i dla tych co lubią dobrze zjeść , takie pomidorki możemy podawać na obiad , kolację , i  także fajnie smakują z grilla, zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  4 średnie pomidory  1 średnia pierś z kurczaka

Mój Smak
pieczone cukinie faszerowane boczkiem i wieprzową łopatką 197

faszerowane cukinie  Gorące dni to czas na obiady w nieco lżejszej wersji, dlatego dziś pragnę zaproponować danie z cukinią w roli głównej. składniki  dla czterech osób 4 średnie wielkości cukinie 2/3 szklanki ugotowanego ryżu, lub kaszy jaglanej 1 cebula 200 g pieczarek 250 g surowego boczku 400 g wieprzowej łopatki 1 duża

Miód i pieprz
Prawie grecka sałatka z miodowym winegretem 115

Idealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich  1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny

Piekielna Kuchnia Pati
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 181

zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno-zimowy obiad albo też imprezowe danie. Gwarantuję, że nie tylko wielbiciele orientalnych smaków będą zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala

Ostra na Słodko
Schab po cygańsku 232

Schab po cygańsku to bardzo prosta potrawa jednogarnkowa, jak dla mnie jest to przepyszne danie bez większego gotowania. Polecam wszystkim zabieganym osobą, które mają ochotę na tradycyjny obiad ze schabowym ziemniaczkami i marchewką. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Chesseburger z okrągłą cukinią 172

cukinia to sezonowe warzywko które idealnie nadaje się na to by użyć jej do zrobienia mini burgera. Gdy potrzebujecie niskokalorycznego obiadu który napełni wasz brzuch cukiniowe burgery będą idealne :). Zapraszam! Czas przygotowania: 15-20 minut Dla 1-2 osób Składniki 1-2 okrągłych cukinii (w zależności od wielkości) 1 pomidor  kulka mozzarelli  świeże listki bazylii lub szałwii Sól

Kuchnia PROzdrowotna
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 180

Dużo osób nie lubi wątróbki. Dzisiaj spróbuję Was do niej przekonać. Przygotowałam pyszne kotleciki z wątróbki. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone awokado z jajkiem i tuńczykiem 136

ważne, inaczej awokado będzie pełne goryczy) oraz jajek, to polecam Wam taki zestaw jako lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad. Zapraszam więc na zapiekane awokado z jajkiem i tuńczykiem w towarzystwie kolorowych, pieczonych warzyw :) Porcja dla 2 osób: * awokado- 2 szt. * jajko- 4 małe szt. * tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g * sól, pieprz, papryczka chili * mix ugotowanych warzyw

Kraina Miodem Płynąca
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 491

maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek

Kuchnia z widokiem na ogród