która mój Brat przywiózł z Norwegii. Później Mąż zasiał ziarnko niepokoju pytając czy Dorady były na pewno świeże. W głowie układałam plan B, z serii: co podać mięsożercy na obiad gdy wszystko jest w zamrażalniku. Jakby tego było mało, sól, w której piekła się ryba zaczęła zabarwiać się na żółtobrunatny kolor. Otworzyłam okno i włączyłam odświeżacz powietrza- za chwilę goście(...)potrawy. * szumnie powiedziane, ot dwie pozycje- ryba i gruboziarnista sól. ** w głębi duszy zastanawiałam się czy wyrzucić ją od razu, czy ryzykować rozbicie skorupy. Dorady w soli (porcja dla 2 osób) 2 dorady kilka kawałków suszonych pomidorów pieprz 1 kg soli Postępować jak wyżej. Piec 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podawać z pieczonymi batatami, ziemniakami lub brązowym
Zapiski Młodej ŻonyŚniadania jadaliśmy w apartamencie głównie sałatki greckie i przepyszne sery. Nie brakowało także owoców i słodkości z cukierni, a to już głównie dla dziecka. On za chlebem nie przepada więc śniadania miał na słodko plus kakao. Obiady i kolacje zdecydowanie na mieście w różnych zakątkach. Jedną z najbardziej popularnych potraw była PITA GYROS i GRILLED KALAMAKI (Strips). Grillowane kawałki wieprzowiny(...)liczony za te 1099 zł, nie wliczam już tych obowiązkowych opłat lotniskowych i transportowych. Wychodzi jak byk w najlepszym 9 897 PLN (za 3 osoby) a w najgorszym przypadku 11 697 PLN (za 3 osoby) Robi różnicę??? 4399 - 1677,26 = 2721,74 5299 - 1677,26 = 3 621,74 Zatem jeżeli decydujemy się na wyjazd na tzw własną rękę to można
ClauditteMissCookingPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W
W kuchni Katieobalał. To i tak nie jest ważne, bo jak zginą ostatni powstańcy to historia zostanie napisana na nowo :) Jedyne co mogę napisać w tym temacie to wyrazić ogromny szacunek dla ludzi, którzy tam zginęli jako małe ofiary wielkich decyzji. Ludzi tych nie interesowała wielka polityka, oni byli po prostu zdenerwowani na całą zaistniałą sytuację i tą wzburzoną młodą krew wraz(...)taki mały, przyjemny epizod, bo pomidory się skończyły i nadszedł głód. Mogłem zamieścić przepis na słynną zupę "plujkę", ale ta historia mnie urzekła. Tym bardziej, że wiele osób przygotowuje taki właśnie obiad, nie domyślając się jak wielką rolę odegrał w historii. Do tego jest to bardzo funkcjonalne dania, gdzie po dodaniu wody zamienia się w zupę niczym bigos w kapuśniak
Kryzysowa Książka Kucharskakupie - jej konsystencji, barwie itp. Zawarte są także rozdziały dotyczące zaparć, wymiotowania. Dość szczegółowo poznasz swój mikroświat, który tworzą maluteńkie organizmy jakimi są m. in. bakterie. Specjalnie dla Was, wyłapałam kilka ciekawych faktów, które mam nadzieję, zaciekawią Was tak samo jak mnie: "W naszej ślinie znajduje się środek przeciwbólowy o działaniu wielokrotnie silniejszym niż morfina". Jest to opiorfina(...)większości z nas, nawet po sytym obiedzie nachodzi ochota na "coś słodkiego". Męczą Cię mdłości i robi Ci się nie dobrze podczas jazdy np. samochodem? W "Historii wewnętrznej" dowiesz się dlaczego tak się dzieje. Rozmieszczenie bakterii w poszczególnych odcinkach jelit Podsumowanie "Historię wewnętrzną" polecam każdemu z Was. Zarówno osobie młodej jak i starszej, zmagającej się z chorobami
Zdrowie na języku :Pdobrze znanych warzyw, które poddajemy krótkiemu procesowi z pogranicza duszenia i grillowania. Pomimo tej prostoty to jednak efektowne i niebanalne danie, które nada się nie tylko na względnie „szybki obiad”, ale też na nieco ambitniejsze okazje. A pesto? Czy jeśli nie mamy pod ręką dobrego pesto ze sklepu, albo nie chce nam się robić swojego, możemy je pominąć? Hm, teoretycznie(...)Prosty i bardzo efektowny grillowany na patelni łosoś z duszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2x250g fileta z łososia (ze skórą) 1 mała marchewka (100g) kawałek cukinii (125g) mała czerwona papryka (150g) mała zielona papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli
Kulinarna PokusaOdżywka białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej
peanutbuttermonsterZostaje Wam czasem ryż z obiadu? Jeśli tak i nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, proponuję placki na słodko. Mogą być daniem obiadowym lub słodką przekąską bez glutenu. Jeśli natomiast będziecie gotować ryż specjalnie na te placki, proponuję ugotować go w mleku. Składniki (na ok. 10 placków): ok. 300 g ugotowanego ryżu mały dojrzały banan 2 jajka 2 łyżeczki cukru(...)Emlyn Rees to zdecydowanie lektura dla odpornych. Sięgnęłam po nią ze względu na kolorowe wyzwanie u magdalenardo i tylko dlatego doczytałam, ale w strasznych męczarniach. Po raz kolejny Londyn, tym razem lata 90-te wieku XX i bohaterowie dwudziestoparoletni o umyśle i instynktach dojrzewających i nabuzowanych nastolatków. Książka opowiada o "romansie". Cudzysłów specjalnie, bo dla mnie romans jest czymś albo
Weekendy w domu i ogrodzieTegoroczna majówka była jedną z najpiękniejszych od lat (jedyną równie piękną była ta spędzoną na Ukrainie). Majówkę a raczej jeszcze koniec kwietnia spędziłam w Beskidzie Śląskim
sierotka maRysia w kuchnizachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki(...)łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy je marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy
ladykitchengrono durnostojek. Podobnie z ilością prezentów. Często umawiamy się, że każda dorosła osoba dostaje 1 duży prezent. Wtedy do kupienia każdy ma tylko prezenty dziecięce i 1 prezent dla wylosowanej dorosłej osoby. Jakie potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Prawie wszystkie. Ja w tym roku mam następujący kalendarz 17.12 Dzień 0: Czas start Zaczynamy od przeczytania artykułu i zrobienia sobie(...)dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz
Ugotowane pozamiatanepisane z dobrego dystansu. Dla przypomnienia w telegraficznym skrócie - dieta dr Dąbrowskiej, warzywno-owocowa, mająca na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawienie jego kondycji psychofizycznej i ogólne wzmocnienie odporności. Dla osób, które mają taką potrzebę, celem jest też utrata zbędnych kilogramów. Pierwsza sprawa - CZY CELE ZOSTAŁY OSIĄGNIĘTE? Co do oczyszczania organizmu z toksyn - "naukowo" nie mogę na ten temat(...)czasem się zdarza). Po drugie, od rana wiał wtedy okropny wiatr, od czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEparmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego(...)spowoduje groźne zatrucie. Poza tym wszelkie turboodmrażania, czyli przyspieszacze typu mikrofala, niekorzystnie wpływają na jakość rozmrażanego produktu. Pod żadnym pozorem nie rozmrażajcie mrożonek polewając je wrzątkiem – to zabójstwo dla ściętego mrozem jedzenia. Jeśli głód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik
Niedzielny kucharz36 dni bezrysiowania Zapomniałam, pisząc o słodyczach, opisać pyszność jaką jest ukraińska chałwa słonecznikowa! W Polsce po dokładnym rozeznaniu stwierdzam, że nie można kupić innej chałwy
sierotka maRysia w kuchni