Zupa z indyka i shitake 213Zupa z indyka i shitake Zupa powstała z potrzeby chwili , jak już pisałam moje nowe hobby , uprawa grzybów, nabrało nie oczekiwanego rozmachu i przerosło oczekiwania . Przerosło
Ogrodnik w podróży
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 185Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra
AZgotuj!
#Smaki świata - Bułgaria 250Ufff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - #Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z
Cooking Monster
Kapuściowa ze skwarkami. Kuchenny recykling i zupa bez gotowania, czyli drugie życie gołąbków. 163Jak już dobrze wiecie - nie lubię wyrzucać jedzenia. Wyniosłam tę naukę z domu rodzinnego, gdzie szanuje się każdą kromkę chleba. Czasem aż do przesady nie wyrzuca
Kuchnia po mojemu
Ryba po grecku 247różnych przepisów na rybę po grecku. Wnioskuję z tego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku, jem potrawę kuchni śródziemnomorskiej. Jakież było moje(...)nadal są twarde, dolać wrzątek. Po ugotowaniu warzywa doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wymieszać. Równolegle z duszeniem warzyw przygotować dorsza: podzielić na kawałki wielkości porcji dla jednej osoby. Posypać z obu stron solą i pieprzem mielonym. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (nie przewracać, zanim ryba nie uzyska odpowiedniego koloru). Rybę ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekana kiszka ziemniaczana 329jakości. W tym przypadku na popyt ma wpływ właśnie doskonała jakość. Nie do przecenienia jest też to, że produkty Gzella pakowane są w niewielkie (bardzo estetyczne) opakowania, a więc osoby, które nie lubią kupować wędlin odważanych bezpośrednio przed zakupem, mają do wyboru niewielkie porcje zapakowane fabrycznie. Dzisiaj chciałabym Wam bliżej przedstawić jeden z produktów, który nie jest znany tak powszechnie(...)coś naprawdę pysznego. Ja akurat uwielbiam wszystko co z ziemniaków, więc kiszka ziemniaczana to dla mnie niebo w gębie.Może i Was przekona do siebie, jeśli spróbujecie? Na początek znajomości proponuję upiec ją w towarzystwie kilku dodatków. Jest to idealny zestaw na obiad lub ciepłą kolację. Kiedy spróbujecie kiszki ziemniaczanej w takim wydaniu, wtedy sami będziecie wiedzieli z czym
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 258Bardzo często szukamy inspiracji na przygotowanie pysznej sałatki do potraw z grilla. Jedną z naszych ulubionych sałatek była i cały czas jest sałatka ziemniaczana – idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żytnie placuszki z odżywką białkową 221Jak już wcześniej zakomunikowałam dostałam do przetestowania odżywkę białkową ze sklepu KULTURYSTYKA.COM Nie miałam jeszcze okazji do napisania recenzji, najpierw chciałam wypróbować ją w przepisach jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 199początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)delikatnie przemieszać. Posypać sezamem (ja wcześniej chwilę go podgrzałam na suchej patelni). Danie podałam z ryżem dzikim i basmati z odrobiną klarowanego masła. UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób z cukrzycą znajdziecie na stronie www.menudiabetyka.pl
Kulinarne Inspiracje
Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. 240Pierś faszerowana to banalnie proste, smaczne, szybkie, kolorowe danie. Przeglądając „internety” stwierdziłem, że mimo setek nowych mód żywieniowych niesłabnącą popularnością cieszy się
kuron.com.pl
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 361wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. My zazwyczaj robimy więcej farszu niż potrzeba, żeby to co zostanie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec prosty, ale smakowity pasztet. Nadzienie, które zostanie z obiadu, świetnie sprawdzi się jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych. Jeśli mamy czas lepimy ravioli. To danie wymagające więcej(...)pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Przepis na pierogi Czas : około godziny (z czego zajmuje leżakowanie ciasta) Szacowana cena dla 2 osób (30 pierogów): ok. 6-7 zł Poziom trudności : łatwy Przepis na ravioli Czas: ok. godziny (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena
Niedzielny kucharz
Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi 222selera naciowego: Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami . Tym razem czas na pstrąga tęczowego na ruszcie z marchewki z dodatkiem czosnku i mandarynek . Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1 duża marchew 2-3 mandarynki 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby(...)gotowa. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki marchwi. Na ruszcie z marchwi położyć rybę. Nafaszerować ją plastrami mandarynek oraz czosnkiem - kilka plastrów owocu można położyć na wierzchu dla wzmocnienia smaku . Wokoło ryby i na jej wierzchu rzucić resztę ząbków czosnku oraz cząstki mandarynek . Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym
Grunt to przepis!
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 254Kurki znane również jako pieprznik jadalny to jedne z naszych ulubionych grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy
W kuchni Katie
Zupa miso 264Obydwoje z Wybrankiem uwielbiamy kuchnię japońską i uwielbienie to nie kończy się na sushi! Dzisiaj prezentuję pomysł na znaną z sushi-barów orientalną zupę miso, przyrządzoną
Taste Of My Day
Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 229Dzisiaj przeszłam samą siebie. Wczoraj poszłam spać bardzo późno, a musiałam wstać o 6, by zdążyć na poranny wykład.. Niestety wykład tak bardzo mnie zmulił
Be Fit Be Strong