Tort orzechowy przygotowuje się na bazie kremu z mascarpone i nutelli oraz biszkoptu na roladę. Jest w miarę łatwy do przygotowania. Ciasto jest smaczne, delikatne i czekoladowo - orzechowe. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)piecznia 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy KREM : 300 - 400 g mascarpone 300 g serka naturalnego, mielonego 300 g nutelli 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 100 - 150 g orzechów laskowych mielonych ( kilka całych do zostawiamy do ozdoby
Kulinarne Fantazje Marioliszklanka malin 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone na spód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu: 1. Ugotować galaretki w 600 ml wody ,schłodzić do lekkiego stężenia . 2. Masło rozpuścić z nutellą dodać
W królestwie smaków BeatyIdealnie czekoladowo-orzechowe lody rozpływające się w ustach ! :) Składniki: 250 ml śmietany 30% 3 łyżki mleka zagęszczonego (użyłam takie w tubce śmietankowe) 3-4 czubate łyżeczki nutelli lub innego kremu czekoladowego 2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych Przygotowanie: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy nutellę, mleko zagęszczone oraz orzeszki ziemne. Miksujemy na najniższych obrotach
Gotuj z Mąkąeliminujące wszystko, co się do tej pory jadło. Wg mnie najlepiej sprawdza się tutaj zasada małych kroków i zamiana niezdrowego na zdrowe. Zapewne Ty, jak i Twoja rodzina uwielbiacie nutellę. Powiedzmy to szczerze, kto nie lubi słodkiego, czekoladowego kremu, który idealnie się sprawdza jako smarowidło na kanapki, do placuszków czy do naleśników – chyba nie ma takiej osoby, a przynajmniej(...)znam. Wersja tradycyjna oprócz słabego składu (to już kwestia indywidualna, czy ją jjesz z tego względu), dla mnie jest zwyczajnie za słodka, dlatego ratuję się swoją domową nutellą na bazie daktyli i orzechów laskowych. Polecam Ci ją tak samo, jak tę z awokado i banana (przepis tu - klik ), sama nie wiem, która jest wg mnie lepsza. Składniki
Fabryka pomysłówwymaga umiejętności w pieczeniu, wyjdzie każdemu J Forma keksowa 12/40 cm Składniki: 5 jaj ½ kostki masła 82% 1 niepełna szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej np. tortowej ½ szklanki nutelli ½ szklanki zmielonych orzechów laskowych ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych 1 łyżka ciemnego kakao 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki osączonych wiśni z syropu Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta muszą(...)pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao . Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie zmiksować , wsypać partiami mąkę z orzechami, delikatnie na niskich obrotach lub ręcznie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wmieszać. Ciasto wylać
Wanilia i Kardamonprzypadku gdy mamy akurat ochotę na coś słodkiego do kawy, ciasto francuskie ze sklepu w zupełności wystarczy i wątpie, żeby ktoś miał z tego powodu narzekać Jako nadzienie wykorzystałam nutellę i jabłka. Ale może to być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem. Składniki na około 15-16 rogalików: – opakowanie ciasta francuskiego – łyżka kremu czekoladowego typu(...)nutella – 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku) Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi oczkmi). Podsmażamy, dodając ewentualnie odrobinę cukru, przy kwaśnych jabłkach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijmy i kroimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Na każdym z prostokątów wykrawamy względnie równe trójkąty. Każdy smarujemy odrobiną kremu i nakładamy łyżeczkę
Relaxtimekaszy jaglanej firmy Cenos . Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 2,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki nutelli 1/2 szklanki oleju 50 g ugotowanej kaszy jaglanej Cenos 150 ml zmiksowanych malin 150 ml mleka 1 krem do tortów o smaku tiramisu z nutką kawy Delekty(...)jajeczka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Foremkę do babeczek natłuszczamy olejem, łyżką do lodów nakładamy porcję ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje piekły się około
Sama słodycz i szczypta chilispróbować. Na deser czy podwieczorek będzie w sam raz, a może nawet do pracy. Zapraszam :) Składniki : 100 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 1 kopiasta łyżka nutelli 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 12 % szczypta wanilii garść malin lub dowolnych owoców Wykonanie : Kaszę w woreczku przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki, w garnku zagotowujemy około(...)zacznie wrzeć wkładamy woreczek z kaszą i gotujemy aż cały napęcznieje. Ugotowaną kaszę odsączamy z wody i wyciągamy z woreczka do blendera, następnie dodajemy mleczko kokosowe, wanilię i nutellę, wszystko blendujemy na gładki krem. Jeśli chcecie rzadszy budyń dodajcie więcej mleka lub np : śmietanki. Gotowy budyń przekładamy do pucharków, dekorujemy malinami lub dowolnymi owocami. Podajemy na ciepło. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 120 g masła 150 g nutelli 5 jajek 190 g cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka szczypta soli Wszystkie składniki powinny(...)być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać nutelle, zmiksować. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu, na najmniejszych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia. Białka z solą, ubić na sztywno. Dodać do masy
kulinarnyswiatdomidzisiejszego dnia i wieczoru jest mnóstwo i mam nadzieję, że dzisiaj każda z kobiet będzie czuła się wyjątkowo. Ja w ramach uczczenia tego dnia postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z Nutellą . I tym sposobem mam pomysł na wieczór - słodkości, gorąca herbata i jakiś film. Składniki: 1/4 kostki masła 3 żółtka 3 szkl. mąki 30 g drożdży szczypta soli 1/2 szkl. mleka(...)około godzinę, by podwoiło swoją objętość. 3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nie kładziemy łyżką czekoladę (może być marmolada, ja akurat nie miałam, dlatego użyłam Nutellę). Formujemy kulki. 4. Gotowe bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. 6. Można udekorować roztopioną czekoladą albo cukrem pudrem. Zajrzyj
My World by Dagmara RekSkładniki: - 5 jaj - 130g mąki pszennej - 140g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500ml kremówki (30%) - 2 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru - 500g nutelli - 30ml wódki - 6 bananów Przygotowanie: 1 . Do miski przesiewamy mąke, kakao, dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia. Wszytko razem miksujemy tak długo aż składniki się połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)należy upłynnić. 3. Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy cukier puder i wcześniej przygotowaną żelatynę. 4 . Biszkopt należy podzielić na dwa blaty. Pierwszy blat należy nasączyć wódką, następnie smarujemy nutellą, układamy banany i nakładamy śmietanę. Przykrywamy kolejnym blatem, i smarujemy śmietaną. 5. Dekorujemy plastrami bananów
Coś z niczegocynamonu 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 10 dkg cukru brązowego skórka starta z jednej pomarańczy ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA Nadzienie czekoladowo - orzechowe: Nutella Po godzinie ciasto przekładamy na stolnicę, ugniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy(...)esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm. Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy
Fiołkowe TalerzeZjem to! Ciasto Kubanka Biszkopt 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 200 g masła 2 łyżki nutelli 2 żółtka 2 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo 1/2 l śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika powideł(...)szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Ugotowany budyń przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Napar : kawę połączyć z rumem. Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników
Pieguskowa Kuchniagóry, a od spodu tworzy się charakterystyczna falbanka. Upieczone makaroniki wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystudzeniu ostrożnie odrywać od maty. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym typu Nutellą. Świetnie sprawdzi się również kwaskowaty lemon curd , który zrównoważy słodycz makaroników. Smacznego! Rady: - napiszę to raz jeszcze > białka powinny być w temperaturze pokojowej. - termometr i kuchenna waga(...)maty. Ściągamy dopiero po wystudzeniu!! - nadzienie do makaroników nie może być zbyt "mokre" i rzadkie, gdyż wtedy makaroniki szybko zmiękną. Do przełożenia świetnie sprawdzi się lemon curd, klasyczna Nutella, kremy maślane, ganach czekoladowy itp. - co do przechowywania... suche makaroniki bez nadzienia można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia. Przełożone nadzieniem przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu
Nastoletnie Wypiekanielekką nutą pomarańczy i cynamonu,dla mnie zestaw idealny :) Składniki: 200 g suchego ciasta (resztki babki,biszkoptu itp.) 200 g pokruszonych herbatników 100 g serka mascarpone 2 czubate łyżki nutelli łyżeczka startej skórki z pomarańczy szczypta cynamonu 50 g posiekanych orzechów (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasto i herbatniki dokładnie pokruszyć,dodać resztę składników i zagnieść.Jeżeli ciasto będzie(...)mało stabilne można dodać więcej serka lub nutelli. Masę lekko schłodzić w lodówce,wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych,ułożyć na papilotkach i bardzo dobrze schłodzić
Anielskie wypieki