Orzeźwiające lato, zamknięte w małej butelce to pyszny koktajl z połączenia arbuza i truskawek. Wystarczą trzy składniki, by cieszyć się słodkim, orzeźwiającym, pysznym napojem. Warto go pić codziennie póki trwa sezon na truskawki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdeser ? Spieszę z wyjaśnieniem ... W restauracji zostałyśmy bardzo miło powitane, zarówno przez Panią z recepcji, poprzez menagerkę, na obsłudze restauracyjnej kończąc. Panowie kelnerzy z wielką grację serwowali dania i napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka
kolorowotorcikowoczęści restauracyjnej gdzie czekał na nas pięknie przygotowany stół umiejscowiony w fantastycznym miejscu przy oknie - jakby stworzonym dla blogerek które będą, oczywiście, pstrykać tysiące zdjęć Pan Grzegorz zaproponował nam napoje:woda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce
sierotka maRysia w kuchniNatka pietruszki to nie tylko zapach, który dodajemy do zup i potraw, ale przede wszystkim porcja wielu witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy A i
ChilliJemydodałam je w znaczącej ilości, a co - trzeba korzystać póki są :D Składniki: 25 g mąki owsianej 25 g mąki kasztanowej (Incola) 1 jajko 50 ml napoju roślinnego/mleka 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka ksylitolu garść truskawek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz truskawek wymieszaj dokładnie w misce za pomocą łyżki. Następnie wrzuć pokrojone drobno truskawki
Zdrowie na języku :Pcytryny ze skórką 1 pomarańcza ze skórką Wykonanie: Wodę wlej do dzbanka, przypraw imbirem, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Wyszoruj dokładnie skórki pomarańczy i cytryny, pokrój w plasterki, wrzuć do napoju. Przed nalaniem wymieszaj. Miłego orzeźwienia
Zasmakuj Kuchnilipca Czas trwania : godz. 10.00 – 18.00 Miejsce: Szczecin, ul. 5 lipca 16 Liczba uczestników: 8-10 osób Koszt kursu: 439 PLN W cenie kursu wliczony jest obiad i napoje dla każdego uczestnika UWAGI: Prosimy o zabranie ze sobą aparatu cyfrowego i statywu (jeśli takowy posiadasz) Podana cena jest ceną brutto, wystawiamy faktury Vat Minimalna ilość uczestników
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka nasion chia 1 garść świeżego szpinaku 1 łodyga selera naciowego 1 szklanka borówek 1 miarka roślinnego białka waniliowego ( SunwarriorPolska Classic Plus ) szczypta cynamonu 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Do blendera wrzuć nasiona lnu i chia i zmiel na pyłek. Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
Zdrowie na języku :Psmaku. Wierzch posypałam nasionkami chia oraz dodałam orzechy nerkowca i rodzynki - pycha :) Składniki: 50 g niepalonej kaszy gryczanej 1 miarka waniliowego białka roślinnego ( SunwariorPolska Classic Plus ) 3 łyżki napoju roślinnego (u mnie ryżowy) dodatki: rodzynki, nerkowce, nasiona chia Przygotowanie: Dzień wcześniej, z rana zalej porcję kaszy gryczanej wodą i odstaw. Wieczorem lub następnego dnia odlej wodę i przepłucz
Zdrowie na języku :Pdość wilgotne, miękkie, puszyste. Dość intensywnie czuć dodatek masła orzechowego. Zrobione z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki jaglanej. Ładnie wyrasta i pysznie smakuje z dodatkiem szklanki mleka czy innego napoju :) Składniki: 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 200 g masła orzechowego bez dodatku cukru i soli (Primavika
Zdrowie na języku :Pulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną koneserką. Mąż jednak jest. Jego zamiłowanie do tego szlachetnego napoju zaowocowało wkrótce specjalnym zaopatrzeniem kuchni. Pojawiły się różnej wielkości czajniczki, zaprzacze, puszeczki do przechowywania szlachetnych gatunków i mieszanek, a przede wszystkim nastały czasy rytualnego picia herbaty, zatem niezbędne stały się
I tu będę miała takie teSezon truskawkowy w pełni, ceny truskawek zachęcają do zakupu, więc grzechem byłoby nie skorzystać z ich słodkiego, orzeźwiającego smaku. Truskawki to owoce o małej kaloryczności (tylko
W kuchni KatieKilka lat temu posadziłem w ogrodzie, przy płocie miętę pieprzową, która bardzo ładnie się rozrosła. Co roku wykorzystujemy ją latem do napojów i deserów, lecz z roku na rok jest jej coraz więcej i coraz trudniej znaleźć nam zastosowanie dla takiej ilości mięty. W tym roku postanowiłem to zmienić i niejako przy okazji zakupu książki „ Nalewki ” Elżbiety Adamskiej
Mr. Tastewięcej owoców i warzyw, posiłki są bogate w cenne witaminy i pozbawione zbędnych kalorii. Jest lekko, smacznie, kolorowo i zdrowo. Piję dużo wody, szklankę soku pomarańczowego dziennie, unikam słodkich napojów gazowanych i alkoholu. Nie widzę sensu w głodzeniu się dla idealnej sylwetki - to po prostu nie działa. Za to działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać
Cooking MonsterDziś na śniadanie przygotowałam eksperymentalne ciastko z płatków jaglanych z niewielkim dodatkiem kaszy manny i odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym. Mleko można zastąpić napojem sojowm lub mlekiem kokosowym - będzie jeszcze lepsze! Ciastko można zjeść od razu lub schłodzić w lodówce i podać jako deser. Podałam z domowym dżemem truskawkowym przygotowanym przez Mamę :) Składniki: 250 ml mleka 6 łyżek płatków jaglanych
Chocolate Muffin Blog