nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:7/28)

jesienna berberysowa nalewka 184

nalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję, w  trunku(...)bowiem, sama matka natura zamknęła niezwykłą leczniczą moc.   składniki 1 kg oczyszczonych owoców berberysu 0,5 l spirytusu 200 ml miodu 0,5 l wódki 200 g cukru 1 laska wanilii  sposób wykonania Oczyszczony berberys,  wkładamy na cztery dni do zamrażarki, aby pozbyć się goryczy z owoców ( można też zebrać owoce po pierwszych mrozach

Miód i pieprz
Nalewka z malin (malinówka) 173

pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu i rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin: 1,5 kg dorodnych, nie uszkodzonych(...)malin 750 ml spirytusu (96%) 500 ml wódki (40%) 125 ml dobrej jakości rumu – jasnego lub ciemnego (40%) 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Maliny przebieramy i wsypujemy do słoja lub gąsiorka. Zalewamy spirytusem połączonym z wódką i rumem (owoce powinny być zakryte). Zostawiamy w jasnym pomieszczeniu

Poezja smaku
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 262

który wydziela się z pestek (tak jak u wiśni, śliwek czy moreli) tak przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu.    Składniki:1 kg owoców tarniny,1 l spirytusu,500 ml wody,10 goździków,10 suszonych śliwek,1/2-1 szklanka miodu gryczanego.Przygotowanie:Owoce zebrać po przymrozkach lub zmrozić w zamrażalniku (1 dzień). Umyć, osuszyć, nakłuć igłą(...)owoce wycisnąć, odciśnięty płyn dodać do nalewki. Owoce zalać przegotowaną ciepłą wodą, odstawić na kilka godzin. Powstały płyn zlać do rondla, dodać miód, zagotować na wolnym ogniu, zebrać szumowiny, ostudzić, dodać do nalewki, wymieszać potrząsając słojem.Odstawić na 6 tygodni, przefiltrować, przelać do butelek

SzczyptaSmaQ
Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 168

dalszy ciąg nalewek z sezonowych owoców. Tym razem w ruch poszła aronia. Pierwszy raz robię aroniówkę, więc przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Nalewek. Wydaje się być dość atrakcyjny, z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej. Jeśli macie ochotę, to róbcie razem ze mną. Gdy moja będzie gotowa, to zmienię(...)skórkę z pomarańczy. • Włożyć do słoja tłuczek do ziemniaków i lekko ubić owoce aronii. • Zalać spirytusem, wodą i miodem. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potrząsając słojem codziennie. • Odstawić nalewkę jeszcze na 3 tygodnie do ciemnego miejsca, po czym zlać nalew, najlepiej przez bibułę filtracyjną. • Nalewkę rozlać do butelek

To co kocham
Ulepszony przepis na orzechówkę 255

jeszcze miękkie i można je łatwo kroić. Obok orzecha jest wielki kamień, pod którym pochowane są koty, domowe pupile, które przeżyły już swoje lata. Mój sentyment do tej nalewki wynika też z tego, że wielokrotnie przygotowywałam go z całą rodziną. Tutaj filmik z lat ubiegłych: document.createElement('video'); http://ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2016/02/orzechówka.mp4 Składniki na orzechówkę: rękawiczki (orzechy bardzo brudzą) kilogram(...)tarce po 2 laski cynamonu i wanilii 6 ziaren czarnego pieprzu   syrop miodowy do dodania po 4 miesiącach: 100 ml ciepłej wody + 300 g miodu  (wymieszać i ostudzić)   Przygotowanie nalewki: Zakładamy rękawiczki. Pokrojone  orzechy wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, dodajemy przyprawy. Czekamy patrząc jak mikstura nabiera pięknej, ciemnej barwy. Po 4 miesiącach, czyli na początku listopada

Ugotowane pozamiatane
Nalewka aroniowa 128

rodzaju nalewki jest mnóstwo, doskonalimy się w jej produkcji od pokoleń. Już slynny grecki lekarz Hipokrates odkrył dobroczynny wpływ mieszanek różnego rodzaju ziół z alkoholem i miodem. Dobra receptura na domowej roboty nalewki była wiele warta, cieszę się, że wróciła moda na odświeżanie starych, sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam od mojej siostry, jest sprawdzony i niezawodny wymaga tylko magii czasu, który

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka mandarynkowa 226

Domowa nalewka mandarynkowa... nie napiszę, że smaczna, bo koneserką nalewek nie jestem, ale uwielbiam je robić, a później obdarowywać bliskich. Oczywiście pełnoletnich :) Składniki: 6 dojrzałych mandarynek (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 1 l spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć(...)umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 doby. Po tym czasie nalewkę zlać. 3.   Przygotować syrop z wody, cukru i miodu: do garnka wlać wodę, dodać cukier i miód, zamieszać i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do ciepłego syropu wlać

Domowa Cookierenka Agi
Nasze słopnickie śniadania 169

martini) lub po prostu jako napój z wodą i lodem. Z kolei z owoców dzikiej róży, która rośnie nad naszym domem od dwóch lat robimy nalewkę. Wszystkie składniki są lokalne: owoce dzikiej róży, miód od sąsiada pszczelarza, wódka z miejscowego sklepu, spirytus z Biedronki w Limanowej ;-). Większość nalewek rozdaliśmy, ale jedna butelka czeka na jakieś okrągłe urodziny Miłosza(...)wszystko smakuje najlepiej. Czasem jemy nasze tradycyjne/codzienne śniadanie – czyli płatki kukurydziane z jogurtem greckim, tyle że zostawiamy banana, ale mango zastępujemy poziomkami, malinami lub jagodami, albo słodkimi jak miód, pachnącymi jeżynami. Często mamy ochotę na jakaś odmianę – obficie zastawiony stół pełen warzyw, owoców, serów, wędlin i pieczywa. Zdarza się też coś bardziej wykwintnego – np. jajka w koszulkach

Niedzielny kucharz
nalewka z nektarynek 268

               nalewka  z nektarynek        Soczyste owoce nektarynek o delikatnym aromacie i smaku, poddane

Miód i pieprz
nalewka z czereśni 1214

               nalewka z czereśni Czereśnie to jedne z pierwszych owoców lata są soczyste i słodkie, czyli wprost idealne nadają

Miód i pieprz
po prostu cytrynówka 155

                                        cytrynówka Na zewnątrz zrobiło się szaro

Miód i pieprz
miętówka 135

                                miętowa nalewka Choć sama, nie jest w stanie, urzec nas

Miód i pieprz
najlepsza pigwówka 3025

             najlepsza pigwówka  Dosłownie kilka dni temu, pisałem już o nalewce z pigwy, lecz uważam że nie wyczerpało to

Miód i pieprz
nalewka z żurawiny przepis Wuja 168

             nalewka z żurawiny Oczywiście  żurawina występuje w naszych lasach, lecz z reguły rośnie w miejscach,  podmokłych i

Miód i pieprz
pigwówka 157

                            nalewka z pigwy Mało jest w roku owoców, na których dojrzenie

Miód i pieprz
nalewka z liśćmi wiśni 155

Nalewka z liśćmi wiśni Składniki Na każde 0,5 l wódki 150 szt liści wiśni 200 g owoców wiśni 200 ml wody 100 g cukru Sposób

Miód i pieprz
Festiwal smaku w Grucznie 132

tradycyjnych produktów, szefowie kuchni oraz my świadomi konsumenci. Jest to niepowtarzalna okazja, aby w jednym miejscu spróbować i ewentualnie kupić niektóre z kilkuset naturalnych, unikatowych produktów. Konkursy: Miód Roku, Smak Roku, Turniej Nalewek oraz Turniej Kucharzy są naturalnym uzupełnieniem festiwalu. Jak co roku, w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie odbył się Turniej Kucharzy, podczas którego 9 zespołów kucharzy mistrzowie miało

królestwo garów