nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:9/28)

MIĘTÓWKA nalewka z mięty 279

moja druga nalewka w tym sezonie. Pierwsza była z płatków róży, pyłku pszczelego i miodu - chyba nic jej nie przebije ;) W szafce mam jeszcze końcówkę zeszłorocznej wiśniówki i nalewki na owocach bzu. Nie miałam w planach miętówki, ale mięta w moim ogródku obficie obrodziła, więc jakoś musiałam ją zakonserwować, a że alkohol świetnie się nadaje... ;). Zrywałam różne gatunki o słabszych

Kasia Sarna
śliwki karmelizowane - znakomity dodatek do mięs 174

rodzaju mięs. Najczęściej przygotowuję je do pieczonego udźca z indyka i pulled pork. składniki: 200 g śliwek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki 1 łyżka miodu 4 łyżki octu balsamicznego opcjonalnie 4 łyżki nalewki śliwkowej lub wiśniowej  wykonanie: Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Owoce włożyłam do miseczki, dodałam cukier, chili w proszku, odstawiłam na kilka minut

babka w formie
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 224

zapowiedzieli tak też i zrobili...W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :)Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejsząReceptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :) Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi  właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą cennych

Delicious Titbits
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 287

pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka wody 3 małe ogórki gruntowe sól Wykonanie: Kasza bulgur: Pół szklanki kaszy wsypujemy

Blondynka Gotuje
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 202

będzie smakowała po przegryzieniu się, bo robię ją po raz pierwszy. Spróbowałam jednak "surowizny" zaraz po zalaniu syropem z wody i miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów(...)wody i miodu sporządzamy syrop, który pozostawiamy następnie do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka cynamonowa 133

Dzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik

Smak mojej kuchni
Nalewka jabłkowa z trawą żubrową na miodzie 187

czekać cały rok, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 1 litr spirytusu 60% 500 g miodu 1 laska wanilii 2 trawy żubrowe Jabłka kroimy w mniejsze kawałki i razem z wanilia i trawą żubrową zalewamy spirytusem. Zostawiamy na 3 miesiące(...)durszlak żeby oddzielić alkohol od owoców. Owoce nie będą już potrzebne, natomiast do alkoholu dodajemy miód i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące. Następnie filtrujemy, butelkujemy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Żurawinówka 173

przygotowania. Trochę trzeba poczekać, ale jeśli choć raz pokusicie się o własnoręczne jej wykonanie, przekonacie się na własnej skórze, że nalewka ze świeżej żurawiny warta jest wszystkich niedogodności! Składniki: 2 kg żurawiny 1 l wódki ½ szklanki miodu lipowego ½ szklanki soku malinowego Sposób przygotowania: Żurawinę oczyść, przełóż do dużego słoika,zasyp cukrem i czekaj az puści sok...trwa(...)czasie jezeli zasypałaś cukrem zalej alkoholem. Odczekaj 4 tyg i  dodaj miód i sok malinowy. Jeżeli od razu zalałas alkoholem dodaj miód i sok. Ponownie odczekaj 4 tygodnie. Raz w tygodniu wstrząśnij słojem, by przemieszać nalewkę. Do butelek zlej nalewkę...i poczekaj około poł roku

Anioły w kuchni
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 197

tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,1 żółta cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji,oliwa,sól(...)pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić

SzczyptaSmaQ
Nalewka miętowo-cytrynowa 251

zakupu książki „ Nalewki ” Elżbiety Adamskiej – znaleźć dla naszej mięty także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki. Składniki Garść listków mięty 1 cytryna 1 łyżka miodu 1/2 litra spirytusu 1/2 litra wody Sposób przygotowania Cytrynę umyć i wyparzyć, nożem lub obieraczką do warzyw obrać samą żółtą skórkę. Włożyć do słoja(...)cukru. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie wstrząsnąć słojem tak by zawartość się przemieszała Po tygodniu przefiltrować i przelać do ciemnych butelek. Nalewka powinna „dochodzić” około 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu

Mr. Taste
Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami 161

każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień! A jak przygotować taki sos? Składniki 4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy) 10 jeżyn 4 gałązki lawendy miód do osłody (opcjonalnie) Wykonanie Do rondelka przekładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, mieszając do lekkiego zagotowania. Zestawiamy sos z ognia i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się ziarenek

Raj dla Podniebienia
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 134

związku z tym wpadłam na pomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :)Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw, na który składają się: Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki  Puszka ręcznie dekorowana

Delicious Titbits
Nalewka z pigwy 161

temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot. Nalewka jest, więc  teraz zastanawiam się, co z nich z robić? A może wy macie  ciekawy przepisy ? Chętnie skorzystam. SKŁADNIKI 1 kg dojrzałych owoców pigwy 1 szklanka cukru  1/2 l wódki 4 łyżki płynnego miodu  skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok  50 ml rumu(...)cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 178

niebiańską różę. Przyjemnie rozgrzeje w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Niestety, tak jak większość nalewek, nabiera walorów smakowych po dłuższym staniu w zacisznym kąciku (min. 3 m-ce). Osobiście preferuję trunki lekko słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców).  Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają(...)przymrozkach jest wskazane przy wyrobie konfitur (podnosi walory smakowe) i wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia.Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego),600 ml syropu z agawy (lub jasnego miodu),1,5 l spirytusu,1,5 l wody,1 laska wanilii.Przygotowanie:Owoce umyć i osuszyć

SzczyptaSmaQ
Nalewka malinowa (malinówka) 436

tego wpisu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo(...)nalew do innego słoika. Maliny dobrze odciskamy na durszlaku żeby oddały jak najwięcej soku. Dodajemy miód oraz sok z limonki. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc. Następnie całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Smacznego! PS. Nalewka wyszła doskonała. Na słodkość idealna (czyli nie słodka, tylko tyle, ile potrzeba), z wyczuwalnym smakiem

Marder&Marder Manufacture