nalewka z miodem - 412 przepisów (strona:17/28)

Nalewka pomarańczówka ( na miodzie ). 172

suchego słoja. Z pomarańczy wyciśnij sok, usuń pestki, wymieszaj z miodem. Uzyskany płyn, wymieszaj z wódką , wlej do słoja ze skórkami. Wrzuć goździk. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw, aby nalewka dojrzała na miesiąc. Po miesiącu naleweczka jest gotowa do picia

Przepisy i porady kulinarne
Jak leczyć się domowymi sposobami?- czyli recenzja książki "Domowa Apteka Siostry Marii" 196

książce znajdziemy przepisy na przeróżne napary, maści, okłady, czy nalewki mające zastosowanie przy problemach zdrowotnych przeciętnego człowieka. Każdy przepis jest dokładnie opisany i zilustrowany. Znajdziemy tam wyszczególnione składniki oraz sposób przygotowania danego lekarstwa. Poniżej przedstawiam przepisy na lekarstwa przygotowane na podstawie książki Siostry Marii : Herbatka z lipy z miodem na ból gardła SKŁADNIKI: 1 łyżka suszonych kwiatów lipy, 1 łyżeczka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Nalewka z pigwy – pigwówka 211

1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach) 2 szklanki cukru 1 l wódki lub 0,5 l spirytusu 5 łyżek miodu np. lipowego

kuchcikownia
Piernik staropolski 177

Ten przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym

Salonik smaków
Nalewka z pigwy – pigwówka 287

1 kg owoców pigwy (dojrzałe, najlepsze zebrane po pierwszych przymrozkach)2 szklanki cukru1 l wódki lub 0,5 l spirytusu5 łyżek miodu np. lipowegoPigwę myjemy, wykrawamy

kuchcikownia
Serowe chmurki z akacją 159

wiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie krystalizuje, znakomity specyfik stosowany przy przeziębieniach, problemach z trawieniem i przy zaburzeniach nerek. Kwiaty suszone lub jedzone na surowo działają podobnie, można je znaleźć w mieszankach herbat, w pieczywie (w postaci aromatu), w kremach kosmetycznych(...)jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji.  Polecam :) Ilość porcji

SzczyptaSmaQ
Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella 182

skórkę. Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, mleko, olej kokosowy i kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni   ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe   Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 162

ostygnięcia. Odcedzamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego miód, bakalie, cukier, mak. Podgrzewamy kilkanaście minut. Dodajemy do masy żółtka. mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku   Artykuł Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Czekoladowo owsiane serniczki z sercem 287

jajo W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy rozpuszczoną masę i jajo i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych wypełniając je do połowy. Masa serowa: 350 g twarogu kremowego (u mnie President) 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli wiśnie z nalewki lub kompotu do dekoracji Oddzielamy białka od żółtek

Cynamonowe szczęście
Domowy syrop z imbiru na przeziębienie 741

Sezon zimowy jest dramatem dla większości z nas. Każdy pociąga nosem, kicha, prycha i kaszle. Uniknięcie przeziębienia w takich warunkach jest niemal cudem. Wcześniej czy później

Marder&Marder Manufacture
Koktajl mleczny z jagodami 134

To już ostatnie świeże jagody jakie miałam. Reszta została zamrożona na osłodzenie długich zimowych wieczorów. Powstał więc pyszny koktajl na mleku z 

To co kocham
Cytrusowa sałatka z sosem malinowym. 269

soku z pomarańczy 1 łyżka nalewki  malinowej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól, pieprz do smaku Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu filecików. W salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty  ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym.  Sałatka z grapefruitem i miodem. Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem

Kulinarny karnet Christophera
Nalewka z dzikiej róży ( z wanilią i imbirem ). 201

sobą , lekko podgrzej na ogniu. Dodaj miód i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Cienkim strumieniem wlewaj spirytus, cały czas mieszając. Słój zamknij i odstaw na 6 miesięcy do sklarowania. Po tym czasie zlej płyn znad osady, osad przefiltruj. Rozlej trunek do butelek, szczelnie zakorkuj. Naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewka jest gotowa do picia. Nalewka ta doskonale

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka wiśniowa na miodzie akacjowym 116

alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety z których, mimo ich szczególnej prostoty, jestem bardzo dumna! Składniki: 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni* 300 ml wódki 200 ml przegotowanej wody 200 ml spirytusu 0,5 litra miodu akacjowego Wiśnie zalewamy alkoholem i wodą. Odstawiamy

Mango Papaja
Koktaj śliwkowo-borówkowo-truskawkowy z chia i zieloną herbatą 202

Składniki: 1 szklanka mrożonych lub świeżych borówek 2 szklanki truskawek mrożonych lub świeżych borówek  6-7 śliwek, wypestkowanych 1 szklanka zielonej herbaty 3 łyżki nasion

Czerwień i błękit