naleśniki - 14236 przepisów (strona:88/950)

Białe naleśniki orkiszowe 166

Wolny weekend i konieczność pozostania w domu sprawia, że gdy ma się już dość leżenia w łóżku, myśli się o pichceniu. Naszła mnie ochota na naleśniki. Od lat zamiast mąki pszennej wybieram orkiszową, więc usmażyłam orkiszowe. Mają być przeznaczone do wytrawnych farszów, więc ważny był dla mnie jak najjaśniejszy ich kolor. Dlatego nie ma w nich ani mleka(...)wymieszać z solą. Dodać jajka. Wymieszać trzepaczką rózgową. Stopniowo dolewać wodę i cały czas mieszać trzepaczką. Odstawić na kwadrans. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Usmażyć na nim pierwsze dwa naleśniki (smażyć z obu stron do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od boków patelni). Do reszty ciasta dodać 2 łyżki oleju, wymieszać i smażyć naleśniki do wykończenia ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM W POLEWIE 182

pszczeli - 6 g - kakao - 5 g WYKONANIE: ciasto n naleśniki: Jaja zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Patelnię wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego dobrze rozgrzej. Smaż naleśniki z obu stron. Powinno wyjść 9 szt. (u mnie średnica patelni 22 cm). środek do naleśników: Twaróg wymieszaj z miodem i cynamonem. Podziel twarożek na 5 części (jedna(...)porcja to około 58g). Twarożek wykładaj usmażone naleśniki (1/2 placka). Złóż naleśnika 2 razy w pół. Polewa: Do rondelka włóż kolejno olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzej na małym ogniu ok. 30 sekund. Wymieszaj dokładnie, aby polewa miała jednolitą konsystencje. Polej naleśnika polewą.   WARTOŚCI ODŻYWCZE: sam naleśnik (1 szt.): 134 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7385

wierzchu rozkruszamy fetę. Zapiekamy w 200°C przez ok. 20 minut. Po wystygnięciu delikatnie odrywamy od papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być hitem wieczoru. Naleśniki można usmażyć sobie dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na plastry i delikatnie nadziewać na wykałaczki. Ja użyłam treściwej pasty na bazie ciecierzycy – tak przygotowane naleśniki mogą nawet stanowić osobne, kolacyjne danie. Naleśniki smarujemy pastą warzywną z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką. Rozkładamy szpinak i ciasno zwijamy. Zawijamy w folię i odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki

Poezja smaku
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 206

naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się na niższej patelni, ale i tutaj nie miałam z nimi absolutnie żadnego problemu. Uwielbiam naleśniki, które nie ociekają tłuszczem, które można na szybko wziąć do ręki, bez konieczności późniejszego ich mycia (rąk, oczywiście;)). Nigdy nie lubiłam smażyć ich na oleju, ale co jakiś czas(...)zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni tytanowej absolutnie nie było takiej potrzeby. Całą partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 158

naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się na niższej patelni, ale i tutaj nie miałam z nimi absolutnie żadnego problemu. Uwielbiam naleśniki, które nie ociekają tłuszczem, które można na szybko wziąć do ręki, bez konieczności późniejszego ich mycia (rąk, oczywiście;)). Nigdy nie lubiłam smażyć ich na oleju, ale co jakiś czas(...)zmuszona byłam wlać choć po kropelce. Korzystając z patelni tytanowej absolutnie nie było takiej potrzeby. Całą partię usmażyłam bez kropli tłuszczu. Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety

Smaki Na Talerzu
WYBUCHOWE NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU W ŚWIATECZNYM KLIMACIE 171

Naleśniki to nasze ulubione śniadania. Nie ważne czy są to francuskie crepes, amerykańskie pancakes czy klasyczne naleśniki. Tym razem postawiłam na naleśniki po japońsku, czyli naleśniki w postaci grubszych placuszków. Placuszki są kakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze(...)średnim ogniu.  Pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze części. Smażyć je na miodzie 1 minutę. Granat podzielić na pół i usunąć nasiona. Wymieszać ze skarmelizowaną pomarańczą. Naleśniki podajemy z owocami gorące. Na stronie http://ambition.pl znajdziecie mnóstwo pięknych produktów do domu

Kuchnia w oparach
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 252

kiwi – 0,89 zł/szt Zostało mi jeszcze awokado, które kupiłam w poprzednim tygodniu, więc postanowiłam zrobić deser czekoladowy z mandarynkami (polecam, jest pyszny!).  W planie ujęłam naleśniki z prażonymi jabłkami, więc żeby usprawnić sobie gotowanie, przygotowałam większą ilość naleśników i część zużyłam do tortilli z kurczakiem.  Moim hitem z tego tygodnia jest wspomniany deser(...)soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja:   tortille z poprzedniego dnia   Dzień czwarty : Śniadanie:  owsianka z bananem i masłem orzechowym II Śniadanie:  koktajl Obiad:  naleśniki z poprzedniego dnia Kolacja:   razowe grzanki ze szpinakiem i jajkiem, z piekarnika   Dzień piąty : Śniadanie:  pancakes szpinakowe na mleku sojowym (w wersji tradycyjnej można zastąpić kefirem

Powiedz dietom nie
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 354

słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko(...)oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Do panierowania mąka migdałowa lub tarta bułka 2 jajka Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pomidory i smaż przez minutę

codojedzenia
Naleśniki zapiekane 146

szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, bazylii, szczypty soli i pieprzu. 11. Naleśniki polewamy pomidorami(...)posypujemy porwaną mozzarellą. 12. Naleśniki pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-20 min. Naleśniki zapiekane są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej i mozzarelli), które jest składnikiem budulcowym, - β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami 152

Najważniejsze, by były odpowiednio doprawione i przede wszystkim ciepłe.  Dziś mam dla Was kolejne, z serii "coś z niczego". Mleko, jajka i mąkę mam w domu zawsze! O naleśniki nie jest więc trudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na 12 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki ze szparagami i jajkiem w koszulce! Przepyszne 189

jajem. A jak jajo to musi być płynne żółtko, bo takie najlepsze. Danie bardzo proste a jednak z charakterem i możecie nim zaskoczyć gości. Cała sztuka to dobrze przygotowane naleśniki, ale to już potraficie, bo przepisem na nie dzieliłam się TUTAJ. I klucz sprawy szparagi, zazwyczaj wiele osób ma z tym problem. Albo totalnie je masakruje, rozgotowując(...)smakują jak mamałyga z mydłem heheheh, albo zbyt krótka obróbka powoduje, że są za twarde i czasami gorzkie. No to już Wam Smykowa wszystko pisze! PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM - naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj - pęczek szparagów - kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej lub boczku - jaja wiejskie - szczypior - masło i oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki cukru - sól

SMYKWKUCHNI
Zielone, szpinakowe naleśniki 183

będę ukrywać, że u mnie to jednak tradycyjne naleśniki rządzą, ale od czasu do czasu można się pokusić o odrobinę szaleństwa ;) Dlatego przedstawiam Wam dziś zzieleniałe od szpinaku naleśniki. Nie ma w nich nic prócz podstawowych składników, które używamy do przygotowania placków no i właśnie ten nieszczęsny szpinak, którego część z nas nadal nie może pokochać. Jeśli więc(...)macie w domu takich "antyszpinakowców", to śmiało podsuńcie im pod nos te naleśniki. Zawsze możecie zwalić na barwnik, bo zapach jest raczej neutralny, a podane z ulubionymi dodatkami mogą naprawdę nieźle smakować ;) Z własnego doświadczenia przyznaję, że smakują mi bardziej w wersji wytrawnej, ale i słodka może śmiało przejść.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 218

danie. Można podać je na słodko, a także na słono, pasują zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy kolację. Naleśnikożercy są bardzo szczęśliwymi ludźmi - wierzę w to! :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody 3 jaja 250 g mąki pszennej 20 g roztopionego  masła klarowanego Kuchnie Świata Nadzienie: pojedyncza ugotowana pierś z kurczaka 1 cebula(...)bazylii sól Beszamel: 4 łyżki  masła klarowanego Kuchnie Świata 1/2 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka  sól, pieprz Ponadto: 100 g sera żółtego Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki bez użycia dodatkowego tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie

MamaOskarka
Zapiekane ślimaczki z rodzynkami 199

najsmaczniejsze naleśniki na słodko jakie jadłem” – tymi słowami podsumował je mój M. Zrobiłam je na podwieczorek i wszyscy zjedliśmy je z ogromnym apetytem. Niewtajemniczeni myśleli, że naleśniki są z serkiem homogenizowanym i tak sobie myślę, że faktycznie masa budyniowa z białym serem tak właśnie smakowała, z tą różnicą, że była nieco bardziej zwarta. Polecam:) Naleśniki(...)naczynia wsypujemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli (symboliczną ilość;). Dodajemy jajka, mleko oraz rum. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. W rondelku mieszamy mleko, budyń oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy gęsty budyń

Smaki Na Talerzu
Klasyczne, cienkie naleśniki 234

jest wcale sprawą prostą, zrobić cienkie naleśniki, które nie są gumowe i nie pękają przy zwijaniu w krokiety.  Ten przepis wykorzystujemy zawsze gdy robimy naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem, dżemem lub właśnie klasyczne krokiety. Naleśniki są również dobre na drugi dzień - nie wysychają i nie twardnieją. Wystarczy je jedynie przykryć i wstawić do lodówki. Powstałe ciasto(...)odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało dolewamy nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą cienkie.  Smażymy na patelni delikatniej posmarowanej tłuszczem. My używamy do smażenia zwykle oleju kokosowego. Twardym olejem po prostu smarujemy patelnię. Gwarantuje to, że tłuszcze jest minimalna ilość, a naleśniki

Kuchnia od dwojga