Białe naleśniki orkiszowe

Białe naleśniki orkiszowe

Białe naleśniki orkiszowe

Wolny weekend i konieczność pozostania w domu sprawia, że gdy ma się już dość leżenia w łóżku, myśli się o pichceniu. Naszła mnie ochota na naleśniki. Od lat zamiast mąki pszennej wybieram orkiszową, więc usmażyłam orkiszowe. Mają być przeznaczone do wytrawnych farszów, więc ważny był dla mnie jak najjaśniejszy ich kolor. Dlatego nie ma w nich ani mleka, ani cukru. Składniki (na 16 naleśników smażonych na patelni o średnicy 24 cm): 300 g białej mąki orkiszowej (u mnie typ 630) 5 g soli (lub mniej, jeśli naleśn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.