Naleśniki to pyszny deser, który przygotujemy w kilka chwil. Mozna je przygotować na milion sposobów... Ja uwielbiam naleśniki nawet same, bez żadnego nadzienia i polewy. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z m ą ki kukurydzianej bezglutenowej z sokiem i sk órk ą z pomarańczy. Naleśniki dzięki dodatku pomarańczy są bardzo aromatyczne...Jako dodatek do tego rodzaju naleśników(...)Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Ciasto wlewamy delikatnie na patelnie tak aby cienka warstwa ciasta przykrywała dno patelni i smażymy z obu stron na zloty kolor. Usmażone naleśniki składamy na pół, następnie jeszcze raz na pół i podajemy z ulubionym dodatkiem. Smacznego
kulinarne odsłony patiowocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na papkę młode listki szpinaku, różowy kolor daje sok z buraków. Dzieciaki będą zachwycone! Składniki (na 8 naleśników): 150ml śmietanki 30% 150ml mleka 50ml wody gazowanej 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju barwniki: 2 łyżki zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby(...)ogniu z obu stron. Należy pilnować, by naleśniki nie przypiekły się zbyt mocno, inaczej stracą kolor. Serek wymieszać z cukrem. Każdy naleśnik posmarować serkiem, zwinąć w rulonik. Truskawki umyć, kiwi obrać, owoce pokroić w grube plasterki. Naleśniki pokroić na 2cm kawałki, nadziać na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami. Smacznego
Obiad gotowyDzisiaj pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - naleśniki z farszem szpinakowym wraz z dodatkiem sera feta. Prosto i smacznie :) Takie naleśniki idealnie smakują podane z sosem czosnkowym. Składniki na 6 dużych naleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz(...)szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu i 1 ząbek czosnku) Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na chwilę. Następnie na rozgrzanej
Ugotowaćpotem wykorzystuję do krokietów czy zapiekanek. Tak też powstała dzisiejsza zapiekanka ze szpinakiem i białym serem. Właściwie to wygląda jak zielony, wytrawny torcik. Składniki: • 8 naleśników wg przepisu na Naleśniki z serem • 1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach 450 g • 500 g twarożku półtłustego • 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy i masła • sól, pieprz do smaku • 150 g sera żółtego Wykonanie: • Usmażyć naleśniki. Do zapiekanki wykorzystujemy 8 sztuk. • Tortownicę lub naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ja robiłam w tortownicy i przycięłam naleśniki na jej wymiar. • Na maśle i oliwie przesmażyć czosnek drobno pokrojony i szpinak odciśnięty
To co kochamsprawia większych problemów. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy naleśnik zawsze trafia do kosza. Jak mówią Rosjanie: pierwyj blin komom ;-) Składniki na 10 sztuk: 1/4 szklanki komosy ryżowej, 2 szklanki kaszy jaglanej, sól, woda. Przygotowanie: Kaszę i komosę ryżową namaczamy na noc, rano przepłukujemy, odstawiamy do wykiełkowania lub od razu przygotowujemy naleśniki. Kaszę(...)komosę wsypujemy do kielicha blendera zalewamy wodą na wysokość 1 cm nad poziomem kasz. Miksujemy, dodajemy sól. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Gdy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić - przekręcamy na drugą stronę. Zacznijcie od małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko z owocami, bitą śmietaną kokosową
Jeść, by żyć w zdrowiujesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze szpinaku. Wychodzą piękne, zielone naleśniki, które możemy podać z dowolnym farszem. Smak szpinaku jest zupełnie niewyczuwalny. Moje dzieci je uwielbiają, ale sądzę że zachwycą nie tylko małych koneserów! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania(...)minut Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju Sól Przygotowanie barwnika Duża garść szpinaku ½ szklanki wody Do pojemnika blendera wkładamy szpinak i podlewamy go woda. Całość dokładnie blenderujemy. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie mieszamy przez chwilkę. Nad miską umieszczamy sitko o drobnych oczkach. Przelewamy szpinakową masę dociskając łyżką
Kolizje Smakówbędę przygotowywała ponownie to postaram się dołożyć brakującą fotkę. Polecam na śniadanie, kolację lub obiad. Ja polałam syropem klonowym ,ale również przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi. Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie(...)dwóch stron. Dodatkowo 1 l mleka 2 budynie śmietankowe syrop klonowy (opcjonalnie) Budyń zagotować z mlekiem. Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki budyniu i zawinąć w rulon.Układać w naczyniu do zapiekania ściśle obok siebie. Można układać nawet dwie warstwy naleśników. Pozostałym budyniem zalać naleśniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż budyń
O kuchni z uczuciemciekawą i ładnie wyglądającą przystawką, która pozwala puścić wodzę fantazji i poszaleć ze smakami. Mowa o naleśnikach zwiniętych z ulubionymi składnikami, w wersji wytrawnej. Na początek musimy usmażyć naleśniki. Jajko mieszamy z mlekiem, mąką i szczypta soli. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby nabrane na łyżkę i wlewane z powrotem do garnka, lało się gęstym, ciągłym strumieniem(...)strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką i szpinakiem; pastę oliwkową z chorizo i suszonymi pomidorami, ale tak jak wspomniałam- wszelkie wariacje są na miejscu. Dajmy się ponieść wyobraźni, zaszalejmy, dodajmy to, co lubimy i w dowolnej konfiguracji. Po zwinięciu naleśniki wkładamy na minimum pół godziny do lodówki, a następnie
Pichceniomanianależy jednak pamiętać o odpowiedniej proporcji mleka i mąki. Dodałam też dwie duże łyżki dobrze utartego puree z dyni pozostałego po przyrządzaniu domowego sosu serowego do makaronu, dzięki czemu naleśniki zyskały piękny żółty kolor, jednak myślę, że nic się nie stanie, jeśli pominiesz ten krok. Nie ma potrzeby obawiać się wegańskich naleśników – smaży się je równie przyjemnie(...)zwykłe, choć niewykluczone, że tego pierwszego trzeba będzie wyrzucić… Składniki: Ciasto na naleśniki (około 16 sztuk): 500 ml roślinnego mleka 2 duże łyżki puree z dyni 200 g mąki szczypta soli 2 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 cytryny 50g rozpuszczonego oleju kokosowego Farsz jabłkowy: 1 kg jabłek 2łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oleju kokosowego
Roślinna - blog wegańskifarsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz(...)umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy
Kolizje Smakówpropozycja obiadowa dzisiaj :-). Miałam straszną ochotę na pesto , mój młody na naleśniki z kolei, pan mąż się dostosował. Połączyliśmy jedno z drugim i wyszły bardzo smaczne naleśniki z pesto z rukoli i bazylii. Do naleśników dodaliśmy kulki mozzarelli i czarne oliwki. Mniam :-))) Nie podaję dokładnie ilości, bo pesto robiłam na oko, żeby smak nam odpowiadał(...)całego opakowania rukoli. Pozdrawiam :-))) Składniki na naleśniki - klik Składniki pesto: opakowanie rukoli 2 garście świeżej bazylii około 300 g orzeszków ziemnych kilka łyżek oliwy 2 ząbki czosnku cheddar (około 3/4 szklanki) sól pieprz Dodatkowo: oliwki czarne mini kulki mozzarelli Naleśniki robimy według przepisu. Do miski blendera dajemy umytą rukolę, bazylię, oliwę, przepuszczony przez praskę czosnek i blendujemy. Następnie
kruche babeczkiobiad. Zdaję sobie sprawę, że parówki nie są może zbyt zdrowym i wartościowym produktem, ale nam to nie przeszkadza. W towarzystwie warzyw i żółtego sera, otulone domowymi, chrupiącymi naleśnikami pewnie jeszcze nie raz zagoszczą na naszym stole. Składniki podaję bardziej jako inspirację, niż szczegółowy przepis. Składniki na 6 sztuk: 6 naleśników (myślę, że każdy ma swój sprawdzony przepis(...)półplasterki. Na środku każdego naleśnika położyć pół parówki, kilka kawałków ogórka, papryki, cebuli, sera oraz pieczarek. Naleśnika złożyć tak, aby farsz był zamknięty w środku, czyli najpierw prawy i lewy bok do środka, następnie góra i dół jak kopertę. Tak złożone naleśniki podsmażyć na natłuszczonej patelni. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem keczupu
Simply Foodjestem królową serników to już mówiłam, ale że królową naleśników?! O tak tak! Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki i mogłabym je zajadać codziennie! Na słodko, wytrawne, a nawet słone – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne maślane naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami w słodkim syropie. Idealne na słodki obiad albo podwieczorek. Z gałką lodów waniliowych smakuje(...)jeszcze lepiej i każdy będzie oblizywał się ze smakiem! Zróbcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * mleko – 1,5 szkl * masło – 2 łyżki * sól * 1 szczypta DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * masło 82% – 1 czubata łyżka * drobny cukier – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, szczyptą soli
Ostra na Słodkonaleśników mam wielki sentyment ,pamiętam jak w dzieciństwie naleśniki smażył mój kochany tata i on własnie mnie ich smażyć nauczył ,aby były nie za grube ale i też nie za cienkie ,i to dzięki tacie uwielbiam robić naleśniki w każdej postaci zajadać się nimi . I tu zapraszam na wypróbowanie przepisu z jajkiem ,są super z barszczem(...)czerwonym . Składniki na naleśniki 1 kg mąki 1 l mleka 2 jajka sól do smaku 3 łyżki oleju Wszystkie składniki wymieszać dokładnie
Mój SmakNaleśniki z dodatkiem cydru jabłkowego, dzięki któremu są lekko kwaskowate. Nadzienie słodkie, z prażonymi jabłkami, rodzynkami i śmietankowym serkiem. To może być smaczny początek dnia :) NALEŚNIKI: 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cydru 1 szklanka mąki pszennej NADZIENIE: 4 słodkie jabłka 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki cydru cynamon 100 g serka śmietankowego Jabłka obrać(...)wlać cydr i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron. Na naleśniku rozsmarować niewielką ilość serka, a na połowie wyłożyć uprażone jabłka z rodzynkami. Złożyć na cztery. Smacznego! Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania z patelni , Dla dzieci , Naleśniki, gofry, placuszki Tagged: cydr , jabłka , rodzynki , serek homogenizowany
https:KKuchniaMniam