naleśniki - 14154 przepisów (strona:80/944)

NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami ) 188

niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami , serem , cebulką … Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie! Takie naleśniki są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę! Można je złożyć w koperty albo zwinąć jak krokiety! Podane z ulubionym sosem czy też cebulką z całą pewnością zrobią(...)furorę na stole! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( ok.4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – ok.3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej do smażenia FARSZ: * ziemniaki – 200 g * ser biały – ok. 130 g * duża cebula – 1 szt * sól pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki

Ostra na Słodko
Szpinakowe naleśniki z serkiem wiejskim i granatem 180

gazowanej 1/2 łyżeczki soli opakowanie serka wiejskiego owoc granatu olej Przygotowanie: Łączymy szpinak z mąką rozbełtanymi jajkami, mlekiem, wodą i solą. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Ja początkowo dodaje na nią odrobinę oleju - lecz później, gdy patelnia jest już wystarczająco rozgrzana nawet nie jest on potrzebny aby usmażyć naleśniki. Usmażone naleśniki zwijamy wg uznania w trójkąty lub ruloniki.   Pokrywamy je serkiem wiejskim i posypujemy pestkami granatu. Aby szybko wyłuskać pestki granatu warto przeciąć go na pół, a następnie uderzać w jego skórkę nad miską wałkiem lub tępą stroną noża. Smacznego

Taste Therapy
Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki (paleo) 174

Jest mnóstwo przepisów na naleśniki, czy z mąką, czy bez, ale jeden bije wszystkie inne na głowę: najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki. Do tego bardzo zdrowe i bezglutenowe . Weź tyle bananów , najlepiej bardzo dojrzałych, ile dużych jajek . Całość zblenduj albo zmiksuj i usmaż na małej patelni na oleju kokosowym . Przewrócenie takich naleśników może okazać się(...)Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko 1 naleśnik 147 kcal 13,7g (2g) 9,5g 3,8g Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Zboża szkodzą | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Post Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki (paleo) pojawił się najpierw

PaleoSMAK
Krokiety z kapustą i pieczarkami 176

: Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu, aż ciasto się zetnie, po czym na chwilę przekładamy naleśnika na drugą stronę. Ja smażę naleśniki na patelni ceramicznej, dzięki czemu nie muszę używać tłuszczu do jej smarowania. Tak samo postępujemy przy patelni teflonowej. Po usmażeniu naleśników zaczynamy przygotowywać krokiety(...)miseczki, trochę solimy i pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz. Na każdy naleśnik wykładamy dość sporo farszu. Najpierw zawijamy brzegi naleśnika: lewy i prawy, a następnie górę i dół. Tak przygotowane naleśniki obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w bułce. Krokiety smażymy na gorącym oleju z obu stron. Bułka na krokietach powinna się przyrumienić

Smak mojego domu
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 172

obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej niż(...)przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy. Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Resztę oleju dodać do ciasta. Wymieszać. Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne. Smarować naleśniki do połowy dżemem. Zwinąć w rulony. Podawać polane syropem klonowym. ---------- Podobne

Weekendy w domu i ogrodzie
Polaka niedzielny obiad - rosół 121

tego większego ptaka skrzydełka i koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę(...)zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli jest OK, nie zmieniamy nic i wysmażamy resztę ciasta. Naleśniki: 2 jajka, mleko, mąka, posiekana drobno natka pietruszki, sól, pieprz Rosół

Right Behind The Kitchen
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 195

Pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem  z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)nadzienie: truskawki 500g półtłustego twarogu opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania śmietany jogurtowej 3 łyżki cukru pudru          Propozycje na wierzch naleśników: brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania rozpuszczona czekolada do polania starta na drobnej tarce czekolada gęsta śmietana jogurt  Do miski wbiłam dwa jajka. Roztrzepałam je trzepaczką. Wlałam mleko

potrawyregionalne
Naleśniki Gordona Ramsay’a 141

znają, wiedzą że jestem nieuleczalną naleśnikoholiczką. Uwielbiam naleśniki i placki w każdej formie i mam już na koncie naprawdę pokaźną liczbę wypróbowanych przepisów. Na początku byłam przeświadczona, że naleśniki to grube placki z jabłkiem, bo tylko takie jadało się w moim domu – moja mama nigdy nie nauczyła się smażyć cienkich naleśników. Dopiero koleżanki uświadomiły mnie, że jestem(...)błędzie i w wieku trzynastu lat odkryłam świat najlepszego dania pod słońcem. Dziś mając trzydzieści lat, rozumiem drobne różnice między racuchami, naleśnikami, plackami i pankejkami, kochając jednocześnie wszystkie z nich pod każdą możliwą postacią. Mam też swój ulubiony przepis, który modyfikuję na wiele różnych sposobów i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Poznałam go oglądając jeden z setek programów kulinarnych

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 267

dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są  pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników                     ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki oleju(...)pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Do płaskiego talerza ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty układamy na blasze lub żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia a ich wierzch posypujemy żółtym serem. Naleśniki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Naleśniki idealne - przepis podstawowy 312

Naleśniki to danie proste i powszechnie znane. Moja Mama smaży naleśniki cieniutkie i jasne jak papier ryżowy. Babcia smażyła rumiane, chrupiące i grube. Jedne i drugie były doskonałe, choć z dwóch różnych mas. A przecież zawsze tylko jajka, woda/mleko i mąka. Mieszasz wszystko razem i już. To żadna filozofia. Prawda, czy fałsz? Prawda pod warunkiem, ze pierwsze udane(...)naleśniki mamy już za sobą. W innym przypadku to banalne danie łatwo można zepsuć. Na początku brak odniesienia i proporcji bardzo może utrudnić sprawę. A uwagi typu: "jak ciasto będzie za rzadkie dodaj mąki, a jak za gęste trochę mleka lub wody" powodują, że możemy zostać z potężną ilością ciasta naleśnikowego i bez mąki i mleka w domu. ;) Naleśniki

Pełny talerz
Pyszne i delikatne naleśniki 121

Przepis pochodzi z  ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym kolejnym naleśnikiem było już coraz lepiej. I wiecie co? Warto było się pomęczyć! Naleśniki są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 125 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 2 jajka(...)mleka 100 ml śmietany kremówki kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub troszkę startej cytryny oraz ok 25 g masła do smażenia naleśników. Wykonanie: Do miski wsypać  i wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodać jajka, 100 ml mleka, mieszając cały czas trzepaczką. Dolewać po trochu resztę mleka i kremówkę, cały czas mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce

The Sweet Damsel
Naleśniki- przepis podstawowy. 340

zeszytu mojej babci, oczywiście mama robiła je tak samo, chociaż już bardziej na oko, a ja robię je według tego przepisu i jeszcze nigdy nie zawiodły. Najważniejszym aspektem przygotowywania naleśników jest posiadanie dobrej patelni. Musi być ciężka, z grubym, nieporysowanym dnem, musi dobrze rozprowadzać ciepło i musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Babcia smarowała patelnię kawałkiem słoniny, która topiąc się(...)olejem i małą chochelką wlewamy niewielką porcję ciasta, pamiętając o tym, że mają być one cieniutkie. Gdy naleśnik się już z wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni. Ważne jest również, by naleśników nadmiernie nie wysmażyć, bo w tedy staną się bardziej chrupiące, zresztą to też jest rzecz gustu

Rozpustne gotowanie
Naleśniki orkiszowe z sezamem z mleka koziego 135

się i tonem, którego nie powstydziłby się naczelnik więzienia stanowego San Quentin rzekła: "No to naleśniki mi zrób! Takie pankejksy amerykańskie. Małe i grube." Cóż było robić, jak naleśniki to naleśniki. Lepiej posiedzieć pół godziny w kuchni niż znosić trzy dni Madziowego focha. Ale nie chciałem robić takich zwykłych naleśników robić bo to nudne nieco, więc(...)dużo oleju. Najlepiej jest przed każdym naleśnikiem po prostu pędzelkiem nasmarować patelnię olejem. Ja akurat mam bardzo wygodny olej w spreju. Kilka psiknięć na patelnię i smaży się rewelacyjnie. My jedliśmy je polewając syropem klonowym, ale można równie dobrze z czymkolwiek innym podać. Z dżemem, nutellą, a nawet same, bez niczego. A naleśniki wyszły tak dobre, że Madzia zarządziła

Marder&Marder Manufacture
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 351

lubi? ;)  Na słodko czy na słono, zawsze będą  doskonałą opcją na śniadanie/obiad/kolację czy po prostu... przekąskę.  Dzisiaj właśnie zaserwowałam na obiad naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie(...)fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim sposobem na te naleśniki z tym pysznym nadzieniem... :) Składniki na ciasto naleśnikowe (ok. 10 cienkich naleśników) :  150 g mąki żytniej pełnoziarnistej  50 g zwykłej mąki pszennej  2 szklanki mleka

Kuchnia Ellie