przepyszny pomysł, który w moim przypadku okazał się strzałem w dziesiątkę. Ostatnio w pracy jedna z naszych koleżanek opuszczała Naszą siedzibę i na pożegnanie przygotowałam jej tort z naleśników. Przepyszne i przepiękne dzieło - oto jej słowa: " tort jest tak piękny, że aż szkoda mi go zjeść" i tak prosty w przygotowaniu. Na prezent, podwieczorek czy na poprawienie humoru sobie(...)łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki. Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę. Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce
pieprzny smaczekpojemnika patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie w domciu najbardziej wszystkiego rodzaju naleśniki , czy placki , to uwielbia moja córka . Dzień bez naleśnika , bądź placka to dzień stracony , a tu przedstawiam placka z żółtym serem , jeden z ulubionych , smakuje bardzo fajnie , połączenie sera żółtego i dżemu , bardzo fajny smak , zapraszam do spróbowania . Składniki ( z tego ciasta wychodzą około 3 nie duże placki ) 2 szklanki mąki(...)mleko , sól , wszystko bardzo dokładnie mieszam 5 minut mikserem , w momencie kiedy ciasto mamy za gęste to dolewamy troszkę wodę mineralną , ciasto ma być troszkę gęste troszkę bardziej niż naleśniki . Jak mamy dokładnie wymieszane ciasto to odstawiamy na pół godziny , po upływie tego czasu zaczynamy smażyć placki , na rozgrzaną patelnie dodajemy troszkę oleju i wylewamy na rozgrzaną patelnie ciasto
Mój Smakroztopionego masła Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodatki: mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości(...)samo mięso dzielimy na większe kawałki. Jednocześnie sprawdzamy czy nie pozostały małe ości. Na placki naleśnikowe nakładamy starty żółty ser, kawałki makreli i kukurydzę (ilość według uznania). Każdy naleśnik składamy w trójkąt i podgrzewamy na patelni na niewielkiej ilości masła. Smacznego
bistro mamamleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać część ciasta i smażyć do momentu, aż będzie wystarczająco przesmażone żeby można było naleśnika odwrócić. Smażyć chwilkę. Jak macie dobrą patelnię można smażyć na suchej patelni, ale ja troszeczkę natłuściłam. Złożyć naleśniki, posypać cukrem pudrem i udekorować kleksikiem ulubionego dżemu
Kuchnia Pokoleńkawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną(...)być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika. WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli
Powiedz dietom nieNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy
W Moim Magicznym DomuZapraszam na kaloryczne danie historyczne, czyli staropolskie naleśniki z truskawkami 😉 W czasie długiego weekendu odwiedziłam swój rodzinny dom, gdzie urządziłam sobie wykopaliska książkowe. Miałam farta: natrafiłam(...)niezwykłą perełkę, nie spodziewałam się nawet, że ona może wogóle tam być. To kultowa polska książka kulinarna “365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo wielu gwiazd sztuki […] Artykuł Staropolskie naleśniki z truskawkami według Ćwierczakiewiczowej pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaNaleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku(...)posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć
Czerwień i błękitpierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda 1 jajko 75ml mleka 75ml(...)Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4. 2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części
Kuchnia w czekoladzieNaleśniki buraczkowe nadziane farszem z brokuła i fety. Smaczne i efektownie wyglądające, polecam. Składniki ciasta naleśnikowego : 2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka 1 płaska(...)kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto
Kulinarne Fantazje Mariolimożna użyć miksera, przelać dość płynne ciasto do pojemnika i odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm, posmarowana raz olejem, mocno rozgrzana, smażyć złociste naleśniki tak usmażone naleśniki można zjeść z nadzieniem słodkim lub wytrawnym, mięsnym.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszczyptę soli, miksujemy nadal i odstawiamy na ok. 15 minut. Na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju, wlać porcję ciasta i usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik posmarować dżemem, złożyć, polać jogurtem greckim i położyć świeże owoce. Naleśniki można przygotować z innym ulubionym dżemem lub owocami. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetązwiązku z farszem, ale również w cieście. Dodatek serwatki sprawił, że placki są delikatne, elastyczne i smażąc nawet bardzo cieniutkie - nie łamią się, ani nie rwą. Miękki naleśnik idealnie komponuje się z musem brzoskwiniowym, ale możecie użyć zwykłego dżemu lub ulubionego dodatku. Pycha! (około 11 dużych sztuk) Placki naleśnikowe: 750 ml serwatki 2 jajka 400g mąki pszennej(...)placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować mus. Umyte, obrane i pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku. Dodać cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty. Każdy naleśnik posmarować musem i złożyć na 4 części. Dodatkowo placki można obsmażyć na maśle
Di gotujemój). Jeśli śledzicie moje przepisy to już wiecie co nieco o mące kokosowej. Powtórzę się: mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej(...)soli (solidna) Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków) Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.) Na patelni rozgrzać olej. (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.) Placki smażyć z obu stron (aż ładnie
Di gotuje