Blueberry Corner by "jagodzianka" Mój mąż powiedział, że te naleśniki mają ukryty smak. Pierwszy gryz i czujesz po prostu naleśnika, ale gdy go rozgryziesz … Przeczytaj cały artykuł Post Naleśniki z wieprzowiną i pomidorami (crespelle di maiale) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpiekarniku aby nadać im lekkiej chrupkości. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić je na obiad, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Post Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemusiałam ściąć trochę biszkopta u góry, gdyż powstała mi lekka górka. Postanowiłam ten kawałek wykorzystać. Do sporządzenia takiego deseru wystarczą jednak zwykłe naleśniki z dodatkiem kakao, aby naleśnik był brązowy i czekoladowy! I smażone raczej na małej patelni ,by można go było zamknąć na pół. Wierzch biszkopta-placka posmarowałam TRUSKAWELLĄ od ETERNO . Wierzch truskawelli posypalam obficie Migdałowym Przylądkiem – prażonymi(...)miodem oraz mocnym espresso. Polałam.Zlożyłam na pół. Posypałam cukrem pudrem. Polałam koniecznie mascarpone. Dodałam owoce. Na koniec truskawki i syrop truskawkowy. I pyszny oraz prosty deser..gotowy. Z naleśnikami postępowac podobnie, tylko należy je wychłodzić pod to konkretnie nadzienie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą w misce przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera (na wolnych obrotach). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do przestudzenia. Farsz: Cebulę kroimy w drobną(...)grubych oczkach. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem, aż do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach ser. Zawijamy naleśniki w formę krokieta. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i rozbijamy widelcem. W osobnej misce przygotowujemy bułkę tartą. Każdy krokiet maczamy
Słodkie okruszkiOstatnio zostało mi sporo mięsa z rosołu i dodatkowo opróżniłam zamrażarkę. Z mięsa postanowiłam zrobić krokiety. Mnie wyszło 11 krokietów z dużą ilością mięsa. Krokiety wyszły rewelacyjne. Składniki: naleśniki 1,5 kg ugotowanego mięsa (z kaczki, perliczki, indyka i wołowiny) 1,5 szklanki rosołu 2 cebule warzywa z rosołu (pietruszka, seler i odrobina(...)marchewki) sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Cebulę, mięso i warzywa zmielić. Do mięsa z warzywami dodać rosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
Mama GotujeNikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka, duża szypta soli. Przygotowanie Wszystkie(...)się zbyt gęste lub zbyt płynne, konsystencję możemy regulować dodając odrobiną mąki lub wody. Na przetartą tłuszczem patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki stołowe ostrego sera żółtego natka pietruszki jeśli ktoś lubi sól i pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Pieczarki dość drobno pokroić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleko. 4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale(...)smażymy takie wątróbkowe nalesniki po jednej i drugiej stronie. 8. Ząbki czosnku obieramy z łupiny, przepuszczamy przez wyciskarkę do czosnku i dokładnie rozcieramy. Łączymy z majonezem. 9. Nasze wątróbkowe naleśniki przekładamy czosnkowym majonezem. 10. Dekorujemy Podajemy na zimno. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachwsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. farsz Obraną cebulę i umyte i oczyszczone pieczarki drobno(...)koniec smażenia farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Do miski, na tarce o małych oczkach ścieramy żółty ser. Na każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju
Smakowite Daniadodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki
Czerwień i błękitdługo przed podaniem. To danie w najlepszej wersji przygotowuje oczywiście Mama, ale dziś postanowiłam spróbować własnych sił. Bardzo polecam wszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :) Naleśniki : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu(...)smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać pomidory, dodać odsączoną kukurydzę i mięso. Dusić 20-30 minut do zmięknięcia papryki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich. Na połowę naleśnika nałożyć farsz, złożyć. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego ser, pokrojony koperek, sól i pieprz(...)przełożyć do szprycy. Farsz ułożyć na środku każdego placka i zwinać je w rulony. Śnietanę połączyć z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Polać sosem naleśniki i posypać koperkiem. Smacznego
Gosia gotujekilka, ale chyba poczekają do przyszłego roku, bo są strikte związane z wiosną, ten akurat nie, więc publikacja właśnie dzisiaj nie robi mu żadnej różnicy. Zapraszam na pyszne czekoladowe naleśniki. Ciasto : 200 g mąki pszennej 2 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany gazowana woda mineralna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki czekolady w proszku olej do smażenia(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie powinny być zrumienione, aby łatwo mozna je było zwinąć. Odsączyć na papierowych ręcznikach nadmiar oleju. Orzechy zmielić w blenderze
Gosia gotujeprzypomniałam, dzisiaj mam dla Was podwójnie czekoladowe naleśniki. W sam raz dla miłośników Nutelli! Pyszne z rozpływającą się i gorącą Nutellą. Składniki (na około 8 dużych naleśników) : 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka kakao Cukier Nutella Jak przygotować? Wszystkie składniki dobrze zmiksować(...)pozbyć się grudek(trzeba też sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste). Smażyć z dwóch stron; najlepiej na oleju roślinnym lub małej ilości masła. Pod koniec smażenia naleśnika, nałożyć na niego Nutelle i dokładnie rozprowadzić. Miłego dnia
Chocolate Stop Tempting