zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić idealne Pancakes? Ciasta na pancakes nie należy zbyt długo mieszać(najlepiej użyć rózgę kuchenną, a nie mikser, gdyż zbyt długie i intensywne miksowanie
Kulinarne Przebojepożywna. Sztandarowym przykładem są enchilady, kukurydziane lub pszenne placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze sos. Sos enchiladas oczywiście(...)piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj formę do zapiekania olejem. Tortille wstaw na kilka sekund do mikrofali, żeby zmiękły. Wyłóż na każdy placek porcję farszu, posyp tartym serem. Zawiń jak naleśnik. Układaj ściśle obok siebie w formie do pieczenia. Zlej sosem enchilada, rozłóż na wierzchu porwany na kawałki ser mozzarella. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do mementu aż ser się zezłoci
Niedzielny kucharzczerwonym rumieńcem. Niestety nie mogą długo leżeć ,a rodzą bardzo obficie, więc na świeżo nie da się przejeść . Polecam , stare sprawdzone receptury zawsze znajdą amatorów , na kanapkach w naleśnikach lub w pysznej szarlotce Składniki na garnek 10 l , około 7-8 szt , 0,5 l słoików : Jabłka , taka ilość ,żeby po obraniu i pokrojeniu , zajęły cały garnek , zostawiając tylko(...)gorąco do słoików i odstawiamy do góry dnem . Nie pasteryzujemy , po prostu po wystudzeniu przenosimy do komórki , czy piwniczki . Gotowe Taki mus jest niesamowicie wszechstronny , nadaje się do naleśników , gofrów , na kanapki , jako dodatek do pieczonej kaczki . Można także użyć go do wypieku jabłecznika lub zrobić pyszny chutney dodając chilli i limonkę Smacznego ! Artykuł Babciny mus z jabłek , domowe
Ogrodnik w podróżykapustę. Młoda kapusta jest bardzo fajna, bo szybko się gotuje i bardzo dobrze smakuje. Krokiety najpyszniejsze z czystym czerwonym barszczem, ale solo również świetnie smakują. Składniki: 8-10 usmażonych naleśników Farsz: 1/4 dużej główki młodej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebulka kilka pieczarek sól, pieprz tarty żółty ser + jajko, mleko, bułka tarta do panierowania + olej do smażenia Sposób(...)zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, następnie dodać marchewkę. Całość lekko posolić. Dorzucić kapustę, dokładnie wymieszać, chwilę dusić razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Na naleśniki nakładać łyżkę farszu, rozprowadzić, posypać trochę tartym żółtym serem, zwinąć jak krokiety. 5. Panierować w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
Kuchnia domowa AniPyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soli 190g mąki pszennej 3-4 łyżki oleju 1 łyżka kakao DODATKOWO: na każdego naleśnika : - pół banana - 1 łyżka kremu typ nutella - do posypania cukier puder - owoce do ozdobienia 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę. Smażymy z obydwóch stron. 2. Na usmażone naleśniki smarujemy po łyżce kremu i układamy banana pokrojonego w plastry, naleśniki składamy
Dziś Ja gotujekolei, że teraz będzie ich prawdziwy wysyp! Jest tyle świeżych warzyw, że na pewno część past będzie właśnie z nimi. Początkowy zamysł był taki, że pastę podam w naleśnikach, ale pech chciał, że w domu zabrakło mleka... Nie usmażyłam więc naleśników i zamieniłam je na krakersy oraz chleb. Sama pasta ma wyczuwalny smak tuńczyka i chrupiącą(...)Dodajemy wydrążone awokado, jajko, umyte rzodkiewki oraz pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji- u mnie nie była całkiem gładka ;) Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z krakersami, z chlebem, naleśnikiem lub wg własnego gustu i upodobania. Zachęcam do udziału w konkursie także na stronie www.konkurstunczyk.eu
Kuchnia w czekoladzieZapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki
Zasmakuj Kuchni: • 250g mąki pszennej • 2 jajka • 250 ml mleka • 250 ml wody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • olej do smażenia Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki. Składniki na farsz : • 4 jabłka • 4 łyżki cukru • sok wyciśnięty z 1 cytryny • szczypta cynamonu • cukier puder do posypania Przygotowanie : Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic na ćwiartki, usunąć(...)się skarmelizuje na sztywno i stwardnieje. Nie nalezy się tym przejmować gdyz w trakcie podgrzewania znów się rozpuści). Uprażyć chwilę jabłka a pod koniec dodać szczyptę cynamonu. Na każdego naleśnika ułożyć farsz i związać brzegi rafią albo skórką z pomarańczy formując sakiewkę . Gotowe sakiewki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przed podaniem 5-7 minut
KUCHNIA POLSKAstół wjechał naleśnik. Ale nie taki zwykły. Naleśnik na bulionie KRAKUS z nutą cytrynowego vinegrette. Dodatkowo jest dużo natki pietruszki. Naleśnik możemy przygotować według własnych upodobań jednak zachęcam do spróbowania go w tej wersji. Mój mąż mimo, że nie lubi szpinaku (ja zresztą też) tą wersję uwielbiamy. Składniki: 4 łyżki masła 6 jajek rozcieńczony bulion KRAKUS warzywny w 3/4 szklanki(...)tymiankiem. Pieczemy ok 20 minut do uzyskania złotego koloru. Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.. Kabanosa kroimy w drobne plastry. Szpinak blanszujemy. Pokrapiamy delikatnie cytrynowym vinegrette. Na upieczonego naleśnika dodajemy pomidora, paprykę, ser, kabanosa oraz szpinak. Podajemy ciepłego #krakus, #smacznieiszybko
Kuchnia w oparachSkładniki: Nadzienie: 2 cebule 1 1/2 kg pieczarek 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia Naleśniki (na około 20 niewielkich sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanka mleka roślinnego 3 szklanki gazowanej wody mineralnej olej do smarowania patelni(...)mieszankę siemienia lnianego i wody. Naleśnika rozkładamy na talerzu, nakładamy usmażonych pieczarek i zwijamy w zgrabnego krokieta. Moczymy w siemieniu, a następnie w bułce tartej. Z czasem siemię bardzo gęstnieje, więc dolewam troszkę wody. Uformowane krokiety smażymy na oleju aż będą brązowe z obu stron. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką Smacznego! *Przepis na naleśniki oparty na tym . Artykuł
Lamarida.plkolejny o tej porze roku gotujemy na zielono z Gosią . Zielono mi 2018 to bardzo lubiana przeze mnie kulinarna inicjatywa, bo uwielbiam zielone warzywa... Składniki: 9 naleśników opakowanie świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku olej, masło klarowane trójkąt sera Lazur 100 g kostka miękkiej fety 270 g pieprz do smaku Czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)dusić. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce rozdrobnić widelcem sery - fetę i Lazur. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem. Farszem smarować cienko środek każdego naleśnika. Naleśniki zwijać w rulon. Obsmażyć z obu stron na słoty kolor na oleju lub maśle klarowanym
Czerwień i błękitogromną miłością darzę farsz do ruskich :) Pierogi też lubię, wiadomo, ale to właśnie nadzienie jest tym, co najlepsze. Dlatego częściej przygotowuję z nim szybsze, niż pierogi, dania. Smażone kotleciki, naleśniki, krokiety, pieczone paszteciki i pierożki. To wszystko jedliśmy już milion razy. Podczas ostatnich grudniowych świąt trafiłam też na ciekawe urozmaicenie farszu do ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera(...)dziewczyn z Burczy mi brzuchu coś wymyśli, to wiadomo, że to będzie hit. Oryginalny przepis Tosi znajdziecie tu –> KLIK. Ja wykorzystałam mój standardowy przepis na 10 naleśników, zamieniając jedynie wodę gazowaną na piwo bezalkoholowe. A do farszu dodałam mniej ziemniaków, aby twaróg był bardziej wyczuwalny. Krokiety panierowane w płatkach kukurydzianych najlepiej smakują na ciepło, gdy farsz rozpływa
Mienta blogPyszne i proste naleśniki czekoladowe, które wykonacie w kilka minut. Ja do nadzienia użyłam pysznych kremów czekoladowych od firmy Terravita teraz w nowym, zupełnie innym opakowaniu. Ale to nie wszystko! W składzie nie znajdziemy utwardzonego oleju palmowego jak to jest u znanego producenta kremów czekoladowych :) Za to spotkamy się z naturalną wanilią a nie waniliną. Polecam 😀 Składniki: 1 szklanka(...)składniki i zmiksować. Ciasto będzie dobrze się rozlewać na patelni po wstawieniu do lodówki na ok. 30-60 minut. Patelnie rozgrzać, nalać olej i zebrać nadmiar papierowym ręcznikiem. Smażyć naleśniki z obu stron pilnując aby zbyt mocno się nie przypiekły (miękkie są smaczniejsze). Podawać z ulubionymi dodatkami lub z kremem czekoladowym jak to zrobiłam ja 😀 Smacznego
Słodka Strefa