Roladki ze szpinakowych naleśników, z wędzonym łososiem, twarożkiem i mixem sałat (z sałatą rzymską). Roladki z łososiem sprawdzą się idealnie jako imprezowa przekąska. Składniki Składniki na naleśniki (ok.6 sztuk) Mąka pszenna torto The post Roladki naleśnikowe (szpinakowe) z wędzonym łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezrobieniu chłodnika litewskiego zawsze zostają liście, z którymi czasem nie wiadomo, co zrobić. Przy okazji niedawnych chłodniejszych dni nabrałam ochoty na naleśniki, do których dodałam właśnie te liście i inne dodatki smakowe. Składniki (na 2-3 porcje): 6-8 gorących naleśników np. z ciasta piwnego pęczek botwinki (liście buraków) ząbek czosnku łyżeczka suszonego lubczyku* 6-8 plastrów(...)dopuścić do przysmażenia. Na patelnię wrzucić botwinkę (robiłam to na dwie raty). Gdy zwiędnie pod wpływem temperatury, zamieszać i zdjąć z palnika. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę. Na naleśniku układać po plastrze żółtego sera, łyżce botwinki i kilka kostek ogórka. Zwijać w rulon. Podawać z dowolnym dipem lub ketchupem, np. z cukinii . * lubczyk uchodzi za naturalny afrodyzjak, wpływa pozytywnie
Weekendy w domu i ogrodzieZapraszam dziś na niecodzienne, bardzo kolorowe naleśniki. Czerwoną barwę zawdzięczają sokowi z buraka. Proszę bardzo, bez sztucznych barwników i da się. Intensywny kolor to nie tylko wrażenia wizualne, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Po zielonych naleśnikach barwionych szpinakiem (przepis tu ), z czosnkiem niedźwiedzim ( przepis tutaj ) kolej na czerwoną barwę. Intensywny czerwony kolor to mnóstwo antyoksydantów wspierających nasze zdrowie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórkami? Co zrobić z parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy(...)cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Naleśnik z parówką i warzywami The post Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z racji tego, że najbardziej lubię późne śniadania to weekendami pozwalam sobie na naleśniki. Pulchne i delikatne bo na śmietance i przełamane kwaskowym smakiem borówki i orzechów. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 400ml śmietanki 30% 400 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka cukier waniliowy(...)ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy całość przed podaniem. Smacznego
ChilliJemystartą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem. Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy mleko i wodę, dokładnie łączymy, wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy (bez grudek). Natkę siekamy, dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu(...)każdy naleśnik kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Sos: Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie rozprowadzamy. Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg
R'n'G KitchenPostawiłam na spory garnek minestrone i kolejny z channa masala . A żeby było jeszcze coś słodkiego, do złapania zaraz po przyjściu ze szkoły, dotarłam do przepisu na bezjajeczne naleśniki. I wyszły naprawdę znakomite! Wystarczy tylko naprawdę dobra, nieprzywieraj ąca patelnia, odrobina cierpliwości przy przewracaniu (trzeba poczekać, aż brzegi będ ą mocno przypieczone i chrupi ą ce), bo ciasto(...)więcej okolice 4 łyżek), rozprowadzaj równomiernie i smaż do czasu, aż brzegi będ ą mocno zrumienione, wtedy przewracaj na drug ą stronę. Podawaj, jak jakiekolwiek inne naleśniki, z dżemem, golden syrup, czy posypane cukrem i pokropione sokiem z cytryny
Lejdi of the houseNaleśniki takie trochę w stylu bounty. Jako, że jestem fanem kokosowych smaków bardzo mi smakowały. Reszcie rodziny też :) Składniki: Ciasto : -1,5 szklanki mąki, -około 1 szklanki wody gazowanej, -około 1 szklanki mleka, - 2 łyżki kakao, - 1 - 2 jajka, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 150 g wiórków kokosowych, - 2 - 3 łyżki cukru waniliowego, - 200 g serka śmietankowego. Wykonanie : Kakao(...)mieć gęstość śmietany. Odstawić na pół godziny. Wiórki wraz z cukrem uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić, łyżkę odłożyć, a resztę wymieszać z serkiem. Z ciasta smażyć naleśniki, posmarować nadzieniem i zrolować. Można zjeść polane jogurtem naturalnym i posypane wiórkami
Przepisy Mikołajazjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. NALEŚNIKI Z PURE Puszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. KURCZAK, KTÓRY WRÓCIŁ DO GARNKA Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej(...)prawie w ogóle nie wymaga pracy. DOMOWE TORTILLE, CZYLI SPOSÓB NA RESZTKI PIECZONEGO KURCZAKA Łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż pierogi. Tortille domowego wyrobu, miękkie i elastyczne jak naleśnik. W przeciwieństwie do sklepowych, nie zawierają całej gamy sztucznych składników. I są trzy razy tańsze. RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM Ribollita jest prosta jak zupa z gwoździa. Zrobisz
Niedzielny kucharzmieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki – możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki do uzyskania takiej konsystencji. Z gotowego ciasta pieczemy naleśniki. Łączymy farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Gdy wszystko mamy gotowe, przygotowujemy krokiety. Na głęboki talerz wybijamy jajko, na płaski(...)wysypujemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu – około 2 łyżki, i formujemy w wałek. Składamy każdego krokieta – najpierw zawijamy brzegi do środka, a następnie ciasto zwijamy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku, następnie panierujemy dokładnie w bułce i smażymy na oleju, aby były złociste z każdej strony. Upieczone odkładamy
Smaczna Stronabrzydką pogodę z przyjemnością podjadamy cieplutkie dania <3 Krokiet z dodatkiem barszczu? czemu nie <3 SKŁADNIKI na Naleśniki : 1l. mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia tymianek dodatkowo do obtaczania: jajko bułka(...)obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. 2. Dodać mięso do cebuli, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. 3. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu i zwinąć krokiety. 5. Każdy obtoczyć w bułce tartej i jajku, smażyć na oleju z obydwóch stron. Na zdjęciu prezentuje wam talerzyki firmy ambition. w wolnej chwili
Dziś Ja gotujeliść laurowy (ewentualnie) 2 kulki ziela angielskiego (ewentualnie) sól, pieprz do smaku Panierka: bułka tarta 1 roztrzepane jajko 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, a następnie smażymy cienkie naleśniki (smażyłam na patelni o śred. 24 cm ) 2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy do miękkości na oleju. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach(...)dodajemy do pieczarek i całość jeszcze chwilkę przesmażamy. Gotowy farsz doprawiamy do smaku. 5. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Ps. farsz przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na kupki aby w każdym krokiecie było go po równo
Gotowanie...to proste !dzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:) Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej(...)pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz
cucinaremiałam dziś pomysłu na śniadanie, ale został mi mały kawałek pieczonej dyni, który chciałam wykorzystać i tak powstał pyszny i dietetyczny naleśnik dyniowo- owsiany. Jeden taki naleśnik bez dodatków ma 174kcal (B/T/W- 10.74/8.13/16.58). Swoją porcję zrobiłam z pomidorkami koktajlowymi, łososiem wędzonym, serem płatek i sałatą rzymską. Wyszło pysznie i pewnie jeszcze nie jeden raz wrócę do tego przepisu Składniki(...)posmarować olejem, wyłożyć mieszankę dyniową i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch dość mocno się zetnie, na jedną połowę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki i przykryć drugą połową. Gotowy naleśnik delikatnie zsunąć na talerz. Smacznego Artykuł Naleśnik dyniowo- owsiany (fit) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminezawsze się sprawdzają. Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem Składniki: 200 g wędzonego łososia na zimno 135 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 18% ogórek szklarniowy papryka czerwona 4-5 naleśników (z TEGO przepisu ) pieprz sól(...)Ogórka kroimy w długie, kwadratowe paski. Paprykę również kroimy w paski. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Naleśnik dokładnie smarujemy serkiem, na jego końcu układamy kawałki łososia, paski ogórka i papryki. Zwijamy tworząc roladkę. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Na koniec każdą roladkę kroimy w grube
PatiGotuje