 Gofry jogurtowe 157
Gofry jogurtowe 157staram się bardziej, bo lubię karmić. Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam, że lubię robić wszelakie placki, placuszki, gofry, naleśniki itd. Takie proste desery na śniadanie potrafią umilić dzień. Gofry przepis 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka jogurtu naturalnego, może być też jogurt grecki 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska
MamaOskarka Naleśniki szpinakowe 146
Naleśniki szpinakowe 146Z podanych niżej składników wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników szpinakowych. Składniki Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.400g) Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Szpinak
Kulinarne Przeboje Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 198
Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 198razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko do posmarowania bułek czarny i biały sezam Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarny Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami 179
Wegetariańskie naleśniki z pieczarkami 179Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na wegetariańskie naleśniki z pieczarkami okraszone jogurtowym sosem czosnkowym. Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki wrocławskiej - 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka - 1 jajko - 1 łyżkę oleju - szczyptę soli Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 500 g pieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła(...)kilka plasterków żółtego sera Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy: - 1 mały jogurt grecki - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - szczyptę soli i pieprzu do smaku 1. Na początku przygotowujemy naleśniki, wg przepisu, który znajdziecie tutaj . 2. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, pozbywamy się ogonków i kroimy w cienkie plasterki. 3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Od razu należy oprószyć
Bez Cebuli Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 202
Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 202też dodajemy. Jeśli chcemy to możemy dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Liście buraka, które nam zostały miksujemy razem z czosnkiem i odrobiną oleju na pesto. Z mąki i wody robimy gęste, lejące się ciasto i smażymy naleśniki. Smarujemy je pesto i składamy w ulubiony sposób. Ja złożyłem w trójkąt. Porzeczki i agrest wrzucamy do wody, gotujemy, dosładzamy cukrem wedle
Kryzysowa Książka Kucharska KROKIETY    Z    MIĘSEM 273
KROKIETY    Z    MIĘSEM 273dodajemy do farszu. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy. Na naleśniki kładziemy porcję mięsa, rozsmarowujemy i zwijamy. Każdy naleśnik tniemy na kawałki, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż będą przypieczone na złoto. Podajemy ciepłe z barszczem czerwonym. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 190
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 190jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu. Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
Codziennik Kuchenny Krokiety na słodko 261
Krokiety na słodko 261łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte krokiety panierować w jajku a potem we wiórkach kokosowych
Monia miesza i gotuje Naleśniki z maślanki  z dodatkiem borówek 164
Naleśniki z maślanki  z dodatkiem borówek 164produktem który bardzo polubiłam a wcześniej nie wzięłabym go do ust, dlatego dziś mam dla Was przepis na naleśnik właśnie z nią :) 3 jaja 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 1 łyżka oleju z pestek winogron borówki nutella Jajka, mąkę i maślankę miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy oleju
Cukier&Puder Pasta tahini 228
Pasta tahini 228niejadalny. Gdy w powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka
Taste Of My Day Bananowe placuszki 169
Bananowe placuszki 169cytryny. Dodać jajko i jogurt naturalny – wymieszać. Następnie dodać połączone suche składniki. Mieszamy, aby powstała nam jednolita masa. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron (ja użyłam w tym celu patelni do naleśników, którą smarowałam tłuszczem za pomocą pędzla). Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 179
NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 179Uwielbiam wiosnę i swój balkonowy ogródek :) Może wspomnę o nim w kolejnym poście. Zostawiam Was z naleśnikami i uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny
Kuchnia w opałach Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 217
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 217łyżka kwaśniej śmietany2 łyżki oleju + olej do smażeniafarsz400 g świeżego szpinaku300 g liści młodej botwiny200 g fetypieprz Kamis do smaku 1 kulka mozzarelli1- 2 garście startego żółtedo serasłodka papryka do posypaniaolej do smażeniaDokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście(...)zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać
Monia miesza i gotuje Naleśniki kukurydziano - waniliowe 255
Naleśniki kukurydziano - waniliowe 255gust, a naleśniki zje zawsze - każde i każdą ilość. Dlatego smażę, czasem codziennie, czasem ze 100 ml mleka, byle zjadła ;-) Te szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo(...)minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami
Czary - gary w kuchni Kurczak marynowany w sosie arachidowym 221
Kurczak marynowany w sosie arachidowym 221gustu przypadła mi także buteleczka w której firma Oleofarm zamknęła arachidowe "złoto". Jestem pod wielkim urokiem oleju arachidowego i chyba na zawsze zagości on w mojej kuchni. Pachnie przecudnie, wspaniale aromatyzuje mięso, nadaje się również do deserów, ciast, naleśników a także do przeróżnego rodzaju potraw na zimno. Serdecznie zapraszam i z najczystszym sumieniem polecam produkty z bogatej linii firmy(...)Oleofarm. Kurczaka podałam z mizerią i młodymi ziemniaczkami- pyszota;) Składniki: 0,7 kg piersi z kurczaka 5 łyżek oleju arachidowego tłoczonego na zimno firmy Oleofarm szczypta soli szczypta pieprzu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 3 łyżeczki słodkiej papryki Ponadto: oliwa z oliwek do smażenia pół kubeczka śmietany 18% pół kubeczka wody
Krakowskie smaki Ani Idealne naleśniki bezglutenowe 236
Idealne naleśniki bezglutenowe 236skrobi ziemniaczanej 50 ml mleka 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 20 ml oleju rzepakowego Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube mogą się łamać. Przed nalaniem ciasta na patelnię
Ze smakiem bez glutenu BLINY GRYCZANE Z KAWIOREM I ŁOSOSIEM 255
BLINY GRYCZANE Z KAWIOREM I ŁOSOSIEM 255miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość. ROZGRZEJ PATELNIĘ , spryskaj olejem, bliny nie powinny "tonąć" w tłuszczu, Wystarczy trochę oleju na dnie. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z dwóch
Kuchnia bezglutenowa Loli Naleśniki kakaowe z bananami 252
Naleśniki kakaowe z bananami 252łyżka kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego Dodatkowo: 3 banany 3 łyżki kremu czekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać
kolorowotorcikowo Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 204
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 204niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Orkiszowe naleśniki 292
Orkiszowe naleśniki 292farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać(...)czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku
Jaglusia Naleśniki po chłopsku z sosem camembert 285
Naleśniki po chłopsku z sosem camembert 285niewielkiej ilości oleju . W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Kroimy na drobną kosteczke cebulę I podsmażamy na oleju.Do ziemniaków dodajemy cebulkę z tłuszczem, ok 50 ml śmietany I pieprz. Wszystko dusimy. Gotowe. :) Na naleśnik dajemy ok 1,5 łyżki ziemniaków. Składamy w kopertę. ( Najpierw prawa strona, pózniej lewa strona, dół I góra- I gotowe. ) Naleśniki układamy do naczynia żaroodpornego
Smaki Edyty Sajgonki 225
Sajgonki 225ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Makaron wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą tak samo jak grzyby i odstaw na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy łyżę oleju. Dodajemy posiekana cebulę w kostkę, drobno starta marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i całość mieszamy ze sobą i smażymy. Po usmażeniu, masę(...)sekund w zimnej wodzie i układamy na desce. Nakładamy po łyżce nadzienia i zawijamy najpierw boki a później zwijamy jak naleśniki. Ruloniki muszą być zwijane dosyć ciasno, żeby się nie rozwaliły podczas smażenia. Smażymy partiami w głębokim oleju. Sajgonki są dobre, gdy mają złoty kolor i są lekko zarumienione. Gotowe sajgonki najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym. Artykuł Sajgonki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne Bananowe Pancakes 218
Bananowe Pancakes 218mojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis na Bananowe Pancakes 262
Bananowe Pancakes 262mojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis na