naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:87/328)

Wytrawne naleśniki z cukinią i dymką 144

zrobienia używamy wody spod cukinii co sprawia, że są niesamowicie pyszne w smaku i lekkie. Składniki (na 8 naleśników): 1 średnia cukinia lub więcej* szklanka mąki 2 jajka 1 cebulka dymka ze szczypiorem 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku łyżka sezamu – opcjonalnie łyżka soli Do podania: sos sojowy sos słodko-pikantny lub inny ulubiony(...)sojowy, olej, pieprz do smaku oraz sezam jeśli używamy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną.   Do mokrych składników przesiewamy mąkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta – powinno mieć konsystencję śmietanki kremówki. Do ciasta dodajemy odciśniętą cukinię oraz dymkę ze szczypiorkiem, mieszamy delikatnie do połączenia.   Rozgrzewamy patelnię teflonową – ważne aby miała idealną powierzchnię, bez zarysowań, aby naleśniki idealnie

Smaczna Strona
Krokiety z mięsem 182

mnie skrzydło z indyka i kawałek wołowiny) 1 cebula marchewka z rosołu 1 surowe jajko sól, pieprz 1/3 szklanki rosołu Naleśniki: 2 jajka 1 czubata szklanka mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Panierka: 1 jajko odrobina mleka bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Zrobić farsz: Mięso, marchewkę z rosołu

Kuchnia domowa Ani
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 154

wylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar.  Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go (rabarbar również

Quinoa Raz!
Naleśniki z kaczką 219

czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem. Ja polałam ketchupem. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach. Naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło(...)maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Nakładać farsz na naleśniki i zawijać. Podsmażyć na patelni z dwóch stron i podawać z  sosem czosnkowym lub ketchupem. naleśniki z kaczką

O kuchni z uczuciem
Bezglutenowe naleśniki ze szparagami 148

mąki kukurydzianej 40 g mąki ryżowej 80 g mąki gryczanej 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą i odstaw na kwadrans. Jeśli ciasto będzie za gęste dolej kilka łyżek wody. Smaż cienkie naleśniki na bardzo gorącej patelni ( ja smażyłam beztluszczowo). nadzienie: 300 g chudego serka twarogowego (typu Turek figura

Kuchnia bezglutenowa
Naleśniki z truskawkami - słodkie śniadanie dla dzieci 152

oleju dodatkowo: ulubiony dżem lub krem dzieciaków kilka truskawek zmiksowanych na mus oraz kilka w całości na wierzch Przygotowanie: Jajka miksujemy, dodajemy sól, mleko, wodę, olej. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli uważamy, że wyszło nam za gęste dodajemy mleka, jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię do naleśników

Życie zaczyna się w kuchni
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 198

ząbki czosnku oliwa pieprz do smaku  Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko i miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto bez krupek.        Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Gofry orkiszowe 214

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka  Sposób przygotowania:  Całe jajka zmik sować, a następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki dokładnie razem połączyć. Ciasto powinno być trochę gęstsze, niż na naleśniki. Podawać ze świeżymi owocami, polane miodem.  Smacznego

Fit-amina
Placek ziemniaczany z gulaszem 195

tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym  oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako

mojewypiekiinietylko
KOPERTY Z PIECZARKAMI 235

nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stronRADA:Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 247

szklanka wody gazowanej łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie:1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam

Kulinarny Pamiętnik
Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio 182

Pyszne naleśniki, również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Według mnie nie różnią się zbytnio w smaku od tych z mąki pszennej, może są odrobinę bardziej suche. Przed ich smażeniem patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, inaczej będą przywierać. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. 1/2 szklanki ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio(...)szklanki ekologicznej mąki gryczanej Symbio 1,5 szklanki mleka, wody lub mieszanki mleka i wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka cukru szczypta soli 50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową

Szefowa kuchni
Naleśniki po tajsku z sosem słodko-kwaśnym. 230

naleśnikowe: 100 g mąki pszennej  3/4 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 3 łyżki oleju  Panierka: jajko  sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól(...)dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być "lejące", jeżeli jest za gęste dodajemy wody, jeżeli za rzadkie, dodajemy mąki. Smażymy cienkie naleśniki.Na każdym naleśniku układamy na środku farsz. Zwijamy tak jak na paszteciki: Dwa przeciwległe boki naleśnika do siebie

Czerwona Porzeczka
Racuchy z jabłkami 384

Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto na cieniutkie naleśniki. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie, kilkumilimetrowe plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Racuchy pieczemy na rozgrzanym oleju, 1-2 min. z każdej strony, aż zrobią się rumiane. 1 placuszek robię z 1 dużej łyżki ciasta z jabłkami

Ciastkozercy
Bezglutenowe naleśniki kasztanowe 272

kasztanowe Drukuj Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100ml mleka kokosowego 100ml wody 2 jajka 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 100g mąki kasztanowej 2 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie 1 Mleko, wodę, olej kokosowy i jajka ubijam blenderem ręcznym z trzepaczką. 2 Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie. 3 Dodaję po 1 łyżce(...)minuty z jednej strony do czasu aż naleśnika będzie można przewrócić na drugą stronę. 8 Przewracam na drugą stronę i podgrzewam jeszcze 1-2 minut. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasto naleśnikowe można przygotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki a rano wyjąć ok. 15 - 30 minut przed smażeniem naleśników. Jeśli ciasto mocno zgęstnieje można dodać ok. 50 - 100ml wody

Book of spells