naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:132/328)

Kuchnia polska dawniej i dziś 188

dziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu PRL-u. Nadal dominują w niej potrawy tłuste, głównie mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede(...)potrawy w głębokim oleju, gotuje się je na parze lub piecze w piekarniku. W związku z tym, można wyciągnąć wniosek, iż współczesna kuchnia polska nawiązuje do kuchni tradycyjnej, jednak dostosowuje dawne potrawy do współczesnych zaleceń dietetyków. Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest

365 dni dookoła kuchni
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 322

równomiernie zezłociły się z każdej strony (przez zawartość sera kulki mogą lekko przywrzeć do dna na samym początku, więc warto przemieszać je już po 30 sekundach od wrzucenia do oleju). Usmażone kulki przerzucamy na arkusz papierowego ręcznika kuchennego, który odsączy nadmiar tłuszczu. KRĄŻKI CEBULOWE 1. MĄKA + PRZYPRAWY + CEBULA (5 min) Dużą cebulę (z małej nie wyjdą Wam dorodne krążki) kroimy(...)gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków). 3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min) Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem (ta sama zasada

Nerds Kitchen
Letni obiad wegetariański IX + obiady z Żabki c.d. 179

kuskus + cebulka podsmażona na oleju, sałatka z bobu + pomidora + cebuli z olejem lnianym, kotlety z cukinii i mozzarelli w pieprzu ziołowym i mące pszennej, sałatka z pieczonego buraka i rukoli. Po pierwszą część obiadów z Żabki zerknijcie na fanpage FB. Dziś druga: całkiem dobra margherita i naleśniki z serem, ok skład. W sam raz, gdy pojawiają się: brak weny

Qlinarnie i Qlinarnie
Omlet bananowy 229

ciekawe, ma trochę inny smak zależnie od sposobu przyrządzenia (naleśnik, jajecznica, omlet…). Omlet bananowy to zdrowe śniadanie dla dzieci, choć pewnie wielu dorosłych łasuchów nie pogardzi 🙂 Omlet bananowy – bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez cukru – sprawdzony przepis: jajka – 4 duże banany – 3 średnie olej kokosowy – 2 łyżki Przygotowanie dania jest bardzo proste

PaleoSMAK
Pierogi ruskie 383

później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia do podania cebula lub boczek przygotowanie Ciasto Przesianą

Stare Gary
Naleśniki szpinakowe 202

Pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych naleśników :) Idealnie smakują zarówno na słono jak i słodko. Przepis znalazłam na stronie Los Wege . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mrożonego szpinaku 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru szczypta soli  CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Naleśniki z powidłami. 173

mleka (1 szklanka) -50 ml. wody mineralnej (1/5 szklanki) -2 łyżki oleju -powidła Sposób przygotowania: Wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na patelnie bez tłuszczu wlewamy jedna nabierkę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Następnie smarujemy całego naleśnika powidłami i zwijamy. Smacznego

Magia jedzenia.
Naleśniki z szpinakiem i serem feta 327

dodajemy czosnek następnie doprawiamy Vegeta, solą oraz pieprzem. Smażymy około 10 min i dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość ze szpinakiem trzymając na wolnym ogniu. Gdy naleśniki już usmażone nakładamy farsz, skręcamy w rulonik obtaczamy w jajku doprawionym solą oraz pieprzem następnie bułka tarta i podsmażamy z każdej strony na chrupiącą skórkę. Smacznego  Nasz szpinak(...)rozdrabniając ja. Tak powinien wyglądać nasz gotowy farsz! Smarujemy naleśnika naszym farszem. Składamy boki naleśnika do środka. I skręcamy w rulonik, cały czas dociągając boki do środka bo będę próbowały uciekać na zewnątrz. Nasze naleśniczki już gotowe. Obtaczamy w jajku rozbitym tylko z solą i pieprzem!! Smażymy chwilę na oleju w celu uzyskania chrupiącej skorupki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pancakes z jagodami 159

podjadając to po jednej, w końcu mnie dopadło - gruby naleśnik z jagodą. Miła odmiana śniadania po tym, jak ostatnio w pracy pożywiałam się niezawodną zupką chińską :) Miłego! Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko garść jagód Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia

pink envelope
Quesadilla kurkowo-indycza z ostrym sosem 144

puszki pomidorów 6 papryczek pepperoni 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów garść liści świeżej bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki do sosu miksujemy lub używamy blendera. Do Quesadilli potrzebować będziesz: 3 patelnie ( 1 mała, 1 duża i głęboka, 1 duża taka np jak na naleśniki ) Na rozgrzaną głęboką patelnię dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy drobno

ClauditteMissCooking
Piątek: Orientalna sałatka z pieczonego kalafiora, cieciorki i jarmużu 111

ciecierzycy po 400 ml Opakowanie jarmużu (2 duże garście) 1 łyżka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Ciasto 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub jaglanej 1 łyżka garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)wsyp mąkę do misy, dodaj łyżkę garam masala, pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i soli. Wymieszaj. Wlewaj powoli wodę aż powstanie ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Wlej sok z połowy cytryny, wymieszaj. Krok 2 Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Włóż je do misy z ciastem i dokładnie obtocz w cieście. Przełóż na tackę

Niedzielny kucharz
Piątek: Orientalna sałatka z pieczonego kalafiora, cieciorki i jarmużu 149

ciecierzycy po 400 ml Opakowanie jarmużu (2 duże garście) 1 łyżka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Ciasto 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub jaglanej 1 łyżka garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)wsyp mąkę do misy, dodaj łyżkę garam masala, pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i soli. Wymieszaj. Wlewaj powoli wodę aż powstanie ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Wlej sok z połowy cytryny, wymieszaj. Krok 2 Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Włóż je do misy z ciastem i dokładnie obtocz w cieście. Przełóż na tackę

Niedzielny kucharz
Naleśniki po bolońsku zapiekane pod beszamelem 159

Roladki naleśnikowe zapiekane z bolońskim farszem pod pierzynką z beszamelu i sera to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe lub imprezową zapiekankę. Polecam!     Składniki: ok 10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ Farsz: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 marchew 1/3 szklanki bulionu(...)proszku, oregano, bazylia Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka Dodatkowo: 20 dkg żółtego sera olej do smażenia 1 łyżka masła       *** Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy mięso mielone i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor

Blog z Apetytem
Pancakes z matchą 176

małym lub średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, posmaruj ją olejem kokosowym, następnie wlej około 1/4 szklanki ciasta na patelnię. Pozwól, aby ciasto naturalnie rozłożyło się na okrągły placek. Smaż przez 2 minuty. Pancakes są gotowe do odwrócenia, gdy na powierzchni tworzą się bąbelki. Delikatnie odwróć naleśniki i smaż dodatkowe 1-2 minuty. Powtarzaj z pozostałym ciastem naleśnikowym

365 dni dookoła kuchni
Naleśniki wiejskie na słono – z boczkiem i kiełbasą 150

Naleśniki wiejskie na słono, z boczkiem i kiełbasą to jedne z ulubionych naleśników mojego Męża. Na pewno nie jest to danie fit, ani takie

Kulinarne Przeboje