plastrów szynki, np.konserwowej -ser mozzarella -przecier pomidorowy lub gęsty keczup -sól Sos beszamelowy: -4 dag masła -4 dag mąki -1/3 l mleka -1-2 żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy
Kulinarne przemysleniaPrzyznam, że do dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami
Di gotujesmażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka
Dzieje kuchennej WiewióryNaleśniki z mąki gryczanej. 1 i 1/2 szklanki maki gryczanej 3/4 szklanki wody sól do smaku jajo olej rzepakowy do smażeniu lub patelnia do smażenia bez tłuszczu Wymieszaj składniki na ciasto. Powinno mieć dość luźną konsystencje. Smaż cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. Ugotuj różyczki brokuła i drobno posiekaj. Zetrzyj ser feta na tarce. Rozłóż
AZgotuj!drożdżówek z serem), druga – bardzo kremowa (idealna ze szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie
mojewypiekiinietylkoNiespodziewanie dostałam- okazałą, świeżą i zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu) , ale
Kraina Miodem Płynącaserem, pokrojoną w kostkę szynką i ułożyć szparagi. Omlet złożyć na pół i jeszcze przez 15-20 sekund smażyć (cały czas na niezbyt dużym ogniu), następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie przez kilkanaście sekund dosmażać. Omlet powinien być ścięty, a nie wysmażony. Trzeba uważać, aby nie przypiekł się, gdyż będzie przypominać naleśnik :) Lepiej jest
Codzienna kuchnia niecodziennaCZYTANE POSTY: 1. Pasztet Wegetariański http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/pasztet-wegetarianski.html 2. Souvlaki http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/souvlaki.html 3. Rolada Serowa http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/rolada-serowa-z-oliwkami-i-pieczarkami.html 4. Białko http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/biako.html 5. Naleśniki Inaczej http://kulinariada.blogspot.com/2013/05/nalesniki-inaczej.html 6. Chłodnik z Arbuza http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/orzezwiajacy-chodnik-z-arbuza-z-serem.html 7. Placki ziemniaczane http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/placki-ziemniaczane.html 8. Ciasto Bounty z Bananami(...)czosnek http://kulinariada.blogspot.com/2013/11/marynowany-czosnek-w-chilli.html 10. Quiche Śródziemnomorska http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/quiche-srodziemnomorskie.html 11. Zapiekane Jajka http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/dieta-dzien-2-czyli-zapiekane-jajka.html 12. Szarlotka z Budyniem http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-budyniem.html 13. Ser Żółty Panierowany http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/ser-zoty-panierowany.html 14.Mufinki z Krówką http://kulinariada.blogspot.com/2013/10/muffinki-z-krowka.html 15. Deserek w Czekoladowym Kubku http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/deserek-w-czekoladowej-szklaneczce.html
NaKońcuJęzykaPlacuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia
wesoła kuchniabiały ser razem? Taaak! I zapewniam, że to jest idealne połączenie, które smakuje rewelacyjnie. Mi odrobinę przypomina najpyszniejszy serek homogenizowany (bo nie za wszystkimi przepadam), bardziej kemowy i delikatny. Naprawdę... pyyycha! Taki krem nie tylko świetnie smakuje w wersji solo, ale również sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie do babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak
Di gotujewędlin i serów. Moja starsza córka jest skłonna próbować tych nowości, młodsza natomiast uznaje kanapki suche, z masłem albo z jednym typem powideł. Dobre i to przy Jej fobii żywieniowej. Kanapki więc to moja zmora. Ja sama ich właściwie nie jadam, choć zdarzają się wyjątki. Za to bardzo lubię takie smarowidła i sama używam ich do naleśników, wytrawnych placuszków
Przysmaki KarolkiChwalę się! Za fantastyczną cenę udało mi się nabyć tacę do smażenia, pieczenia etc. Jedyne 5 noków. Głupi to ma szczęście. Na pierwszy teflon
bastalenaroli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią. Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były pieczone w piekarniku. Słyszałam także o sakiewkach z naleśników, te musiałyby
Fabryka pomysłówSuper placko naleśniki dla czterech osób. Idealnie puchate, proste i uzależniające. Weekendowe śniadanie jak marzenie :-) Czas przygotowywania: 25 minut + smażenie Ilość placków: 8 sztuk o średnicy 15 cm Składniki: • 3 średnie jajka • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki cukru • pół łyżeczki sody • szklanka mleka • 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..) • pełna szklanka(...)mąki pszennej Dodatki: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury
AniaGotuje.plNaleśniki to weekend. Jak już smażę placki to w ilości podwójnej i nie dodaję do ciasta cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem (nie pokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką
bistro mamakwaśno ;) Herbata matcha może i nie należy do najtańszych, ale z pewnością warto ją mieć w swojej kuchni! Czemu? Bo możemy naturalnie zabarwić czy to właśnie ciasta, desery czy naleśniki. Przy małej ilości jest niewyczuwalna, przy dwóch łyżkach które ja sypnęłam do sernika, była wyczuwalna minimalnie i ani trochę to nie przeszkadzało ;) Piekąc sernik (jakikolwiek) pamiętajcie, że lepiej robić(...)Ważne jest także krótkie miksowanie składników, by masy nie napowietrzać. Czemu? Przeczytacie w opisie przygotowania! Składniki użyte do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętajcie by np jajka i ser wyciągnąć sobie dużo wcześniej z lodówki. Do dzieła! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchnia w czekoladzie