Burrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość(...)nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera. Podać proponuję z sosem śmietanowym który jeśli będzie trzeba złagodzi pikantność lub tak ja lubię z kuflem ulubionego piwa
Mechanik w kuchniTrzeba znać tylko główną zasadę wytwarzania tego przysmaku - oryginalna piecze się bardzo szybko - w wysokiej temperaturze. Tak samo postępujemy i w tym przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze(...)średnicy patelni. Dodatkowo: * - puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 pomidor pokrojony na plasterki - kilka krążków cebuli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki keczupu pikantnego - 2 garście ulubionego tartego żółtego sera Patelnię mocno rozgrzać, położyć na niej placek. Przykryć, zmniejszyć ogień o połowę i smażyć 2 minuty. Odwrócić na drugą stronę ( placek delikatnie urośnie i pojawią się na nim złote plamki
kawawszklancemojej ogromnej radości ostatnio udało mi się zdobyć jeszcze jagody. Oprócz naleśników robiłam jeszcze delikatny sernik na zimno (warunki pogodowe jeszcze nie zachęcały do włączania piekarnika ;)). Spód został przygotowany na bazie chrupiących płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych i białej czekolady, natomiast ślicznie fioletowa, rozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt(...)wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 1,5 szklanki jagód, umytych 5 łyżek cukru 1 kg białego sera, tłustego, zmielonego 250 ml śmietany 36% 2 łyżki żelatyny odrobina wrzątku Jagody wymieszać z cukrem i odstawić na 15 min. Po tym czasie przełożyć jagody z cukrem do malaksera i krótko
Słodkie inspiracjebardzo obniżycie temperaturę tłuszczu i kulki nim nasiąkną. Smażenie trwa ok. 4 minut i należy przemieszać kulki kilka razy aby równomiernie zezłociły się z każdej strony (przez zawartość sera kulki mogą lekko przywrzeć do dna na samym początku, więc warto przemieszać je już po 30 sekundach od wrzucenia do oleju). Usmażone kulki przerzucamy na arkusz papierowego ręcznika kuchennego, który odsączy(...)odmianę – i mieszamy (a że piwa zużywa się tylko trochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto
Nerds Kitchen"Kto ma dziś wolne? Ja mam! Ale się nie chwale, bo sporo osób ma wolne wtedy gdy ja siedzę w pracy. Więc wiem co czują którzy
Słodkie PrzyjemnościPlacuszki które robi się szybko i tak samo szybko znikają. Serowe, z nutą pomarańczy, na mące ryżowej i z sosem czereśniowym. Dla dzieci i nie tylko
wesoła kuchniaJuż Wam przedstawiałam różne sposoby na krokiety/roladki z chleba tostowego. Na końcu postu, dla przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko. Ostatnio miałam możliwość
Di gotujeDrożdżówki pod każdą postacią pojawiają się w mojej kuchni dość często. Dzisiaj coś z mięsem mielonym, idealnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Do
Magiczne Życie MartyTaki twaróg na kanapki to świetna alternatywa dla wędlin i żółtych serów, które zwyczajnie najczęściej serwujemy w polskich domach na śniadania. Nie mówię, że takie nawyki są złe, ale rozmaitość smaków w kuchni, w naszej diecie warto włączać każdego dnia. Jest tyle produktów! Takim urozmaiceniem u nas w domu na śniadania są właśnie twarożki z różnymi dodatkami, np. szczypiorem, suszonymi(...)jedzony prosto z kubeczka czy serek wiejski z miodem, ulubionym syropem też są świetne, tak jak kanapka pełnoziarnista z konfiturą i kubkiem kefiru lub gorącego kakao. Nie wspomnę o naleśnikach, pankejkach, racuszkach, są wyśmienite na ciepłe leniwe śniadanie, do tego obowiązkowo – u nas – kubek gorącego prawdziwego kakao posłodzonego delikatnie miodem lub syropem z agawy. Jak widzicie
Zasmakuj KuchniBardzo lubię kaszę gryczaną, ale ciągle brakuje mi na nią pomysłów. Dzieci lubią, ale tylko z sosem, mięskiem i ogórkiem kiszonym. Mąż podobnie. Ja też nie
bistro mamaProdukty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób(...)alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia, czy chociażby przesmażania niektórych produktów w znacznej mierze ogranicza menu, dlatego będę
Codzienne GotowanieDzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam
Magiczne Życie Martyprzystało na maśle, gdyż smak tego ostatniego dobrze komponuje się zarówno z kurkami, jak i kremowym camembertem. Do usmażenia grzybów można już jednak użyć oliwy. Dobrze też byłoby, aby ser był względnie dojrzały (3-4 tygodnie przed upływem terminu ważności), bo łatwiej go wtedy kroić. Dodatkową rolą masła jest nadanie omletowi ładnego, lekko rumianego koloru. Można użyć zarówno masła „zwykłego(...)zmniejszając ogień do średniego i dodając czosnek. Powinien się on lekko usmażyć, ale raczej nie zrumienić. Gotowe kurki z czosnkiem odstawiamy w ciepłe miejsce. Na patelni do omletów i naleśników na również dość silnym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, przez krótką chwilę ubijamy jeszcze masę jajeczną trzepaczką i od razu wlewamy na patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach zmniejszamy
Kulinarna PokusaPlacki powstały w mojej głowie w jednej chwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam "wykończyć". Kilka pieczarek, mąka która została
Zasmakuj KuchniWiele osób unika serka mascarpone ze względu na zawartość tłuszczu ponad 30%. Niewątpliwie ten tłusty ser powinien być omijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Z drugiej jednak strony właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu mascarpone może zastąpić w niektórych sytuacjach oleje, masło lub śmietanę kremówkę. Co zatem można z tego mascarpone? Ano cuda można :) Lody Można dodać(...)smaku. Krem Jeśli owoce nie będą mrożone, to zamiast lodów uzyskamy krem do ciasta. Można dodać do chudego twarogu, dodać do tego banana i uzyskać smaczne nadzienie do do naleśników. Kremowa kasza Dowolną kaszę ugotowaną bez soli można połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji
Kucharzyca