naleśnikach z mąki jaglanej , oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :) Składniki: mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka mąka gryczana 0,5 szklanki łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka Przygotowanie: Łupiny z nasion babki jajowatej
głodny alergikwymaga od nas żadnej aktywności. Ja osobiście jestem zauroczony. Abstrahując od tego, że jest to idealna alternatywa dla osób będących na tej czy innej diecie, to przede wszystkim takie naleśniki są zdecydowanie bardziej pożywne. Dla mnie jako sportowca lubiącego w dodatku podróżować, ich wartości odżywcze oraz praktyczna forma są nieocenione. Osobiście użyłem soczewicy, ale równie dobrze można użyć innych(...)konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień. Po tym czasie wody powinno być znacznie mniej, bo nasiona powinny ją wchłonąć. Dolewamy jej tyle, aby zrównała się z poziomem suchych składników i wszystko dobrze miksujemy. Jeśli poprzednio
Kryzysowa Książka Kucharskanaleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni. Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego(...)leśnymi i cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami). Składniki na 4 porcje: Ciasto na 8 szt.: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 2 jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 500g mięsa mielonego z szynki 200g cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku
Fabryka pomysłówkonserwantów ;) Warto mieć chociaż parę słoiczków. Poniżej najprostszy przepis, dzięki któremu wydobędziesz co najlepsze z truskawek, bez żadnych ulepszaczy i dodatków. Tak przyrządzoną konfiturę możesz wykorzystać później do ciast, naleśników itp itd. Składniki: - 2 kg truskawek - ok. 0,5 kg cukru (ale może być potrzebne więcej) Z takiej ilości truskawek wychodzi ok. 5 niedużych słoiczków konfitury. Przygotowanie(...)szypułek i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do dużego garnka. 2. Zasypujemy cukrem, gotujemy mieszając, a kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki zmniejszamy ogień. 3. Gotujemy truskawki tak długo, aż woda wyparuje, co jakiś czas mieszając. Czym później, tym częściej trzeba mieszać, żeby się nie przypaliły. 4. Kiedy już konsystencja będzie "konfiturowata" słodzimy ewentualnie do smaku. Ilość cukru zależy od tego
Kraina Tysiąca Smakówprzygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki(...)domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki to jedna ze smaczniejszych propozycji na poniedziałkowy obiad.Bardzo łatwe do przygotowania,super smaczne i mają jeszcze jedną dodatkową zaletę-naleśniki można usmażyć na zapas i przechowywać w lodówce,a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej(...)niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu pojawił się przepis na kotleciki (przepis) . Pojawiła się też zapiekanka (przepis) . A jakie Wy robicie dania z gotowanym kurczakiem . Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: mięso z ugotowanego kurczaka (wykorzystałam mięso z udek i piersi) 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz(...)ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Farsz Mięso oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać nożem. Szczypiorek posiekać Wszystko razem dokładnie wymieszać wraz z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Na naleśnik
O kuchni z uczuciempomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków czy kanapek na słodko! 1 duże jajko + 1 białko 20 g płatków jaglanych łyżka odżywki białkowej (u mnie o smaku waniliowym) łyżka skrobii/ proszku budyniowego szczypta soli i cynamonu odrobina oleju do smażenia Płatki jaglane zalewam wcześniej ciepłą wodą. Jajko i białko roztrzepuję w miseczce
Kuchnia Elliesuszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków(...)oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła (można też na maśle klarowanym). Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy
mojewypiekiinietylkominut. Jeśli ciasto będzie za gęste to możemy dodać wody gazowanej a gdy rzadkie mąki. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Tą czynność wykonujemy do skończenia się ciasta. Twaróg mieszamy z serkiem waniliowym. Banana kroimy w kostkę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy porcję sera z bananem i zawijamy w rulon
Prosto i Smacznie z Anetączekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Rozpustne gotowanieciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić
Czerwień i błękitPUSZYSTE CIASTO NALEŚNIKOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 2 jaja - 1/2 szklanki gazowanej wody - 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki
ClauditteMissCookingLekkie naleśniki, pachnące ziołami. Tym razem pachnie tymiankiem. Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko około 1 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smak mojego domuskładniki: 150 g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła 2 jajka 250 ml mleka 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao ok. 125 ml wody
Domowy Smak Jedzenia