naleśnik - 11212 przepisów (strona:399/748)

Deser serowo-owocowy na zimno 151

będzie jak znalazł. Deser serowo-owocowy na zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał mam nietolerancję sięgam zawsze po ser bez laktozy. Nie wiem czy już tak przyzwyczaiłam się do jego smak czy po prostu przestałam

mecooks
Smaki BieszczadówOczywiście na głównych skrzyżowaniach turystycznych szlaków znajdziecie to, co w każdym kurorcie: pizze, 140

oczywiście zbierane w pobliskim lesie. Po takim śniadaniu miało się zapas siły by ruszać dalej na szlak. Jagody też są wszechobecne w dzisiejszej kuchni Bieszczadów. Od jagodzianek, przez pierogi, naleśniki (szczególnie te Gigantyczne, ale o nich innym razem), aż po rozmaite przetwory. A jeśli w głowie wam coś na ochłodę, tuż obok “Paśnika” w Wetlinie, usadowił się drugi foodtruck. Serwujący

Gotuj z Rumcajsem
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 186

obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000 i płaskurkę typ650

Smaczne Zdrowe
Cytrynowy dżem z cukinii 155

minut często mieszając (lub dłużej, jeżeli chcemy uzyskać inną konsystencję). Ciepły dżem przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Podawać z domowym chlebem lub do naleśników. Wypróbować ze schabem i grillowanym camembertem. Krok po kroku przepis na dżem z cukinii z nutką cytryny: 1. Obrać cukinie ze skórki 2. Pokroić

KuchniaWeDwoje.pl
Wiśniowa konfitura z czekoladą. 142

była zła. Jeśli jeszcze gdzieś dorwiecie wiśnie to polecam zrobić. Taką konfiturę można wyjadać wprost ze słoiczka. Można podać z chrupiącą bułeczką i kubkiem mleka, można smarować nią naleśniki. Zachęcam, zróbcie koniecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni ( waga po wydrylowaniu i odsączeniu z nadmiaru soku ) 1 szklanka cukru 1 mleczna czekolada 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao Wykonanie wiśniowej konfitury

Izabelawkuchni
Smaki Bieszczadów 181

gontami (Bukowiec 82). Bar jakich wiele, z zewnątrz nie wyróżnia się niczym specjalnym, ale w końcu nie wygląd jest ważny, a jedzenie.  Pierogi ruskie ze skwarkami  oraz naleśniki z jagodami to jest to. Tu naprawdę warto się zatrzymać. Kolejne miejsce, gdzie można kupić bardzo smaczne sery oraz przy okazji zapoznać się ze sztuką tradycyjnego serowarstwa jest Bacówka Caryńskie

królestwo garów
Krokiety z szynką i serem 204

Dziś szybki przepis na smaczne krokiety z szynką i żółtym serem. Mówię, że szybkie, bo pracę można sobie rozłożyć na dwa etapy. W pierwszym przygotowujemy naleśniki, a w drugim tylko zawijamy krokiety. Są nie tylko pyszne, ale i doskonale zaspokajają głód. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Placuszki z mąki kokosowej 158

Mąkę, jajka, miód, mleko oraz proszek do pieczenia zmiksować i odstawić na ok 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto na naleśniki, jeśli będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka. Formować łyżką placuszki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. * Olejowe Smaki to pochodząca z Podlasia rodzinna manufaktura

Simply Food
Muffinki naleśnikowe 137

Prawdziwy hit! Naleśniki, ale w całkiem nowej zaskakującej wersji, bo jako... muffinki. Proste w przygotowaniu i z wykorzystaniem zdrowszych składników. Można je wzbogacić o ulubione dodatki zarówno na słodko i na słono. Ja kilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem

Healthy food explorer
Zdrowy krem orzechowy a'la nutella 138

czasu oraz nie trzeba wielu składników. Wystarczą daktyle, kakao, orzechy laskowe oraz dobry blender. I tym sposobem mamy swoją własną, zdrową wersję nutelli :)   Krem idealnie nadaje się do naleśników i omletów. Ja uwielbiam go jeść jako przekąskę z waflami ryżowymi, ale można też wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka.   Polecam przechowywać go w lodówce, ale zapewniam że długo

Healthy food explorer
Orzechowy budyń jaglany 178

kremo-budyń, ale zapewniam że jest PRZEPYSZNY :D Budyń najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, wtedy też dużo bardziej się zastyga. Można go wtedy nawet użyć jako dodatek do naleśników, omleta albo posmarować nim wafle ryżowe. Taki deser świetnie sprawdzi się jako posiłek na wynos, ale będzie też doskonałym i pożywnym śniadaniem.  Składniki (1 porcja): 5 łyżek kaszy jaglanej

Healthy food explorer
Owsiano - bananowe batoniki z nadzieniem czekoladowym 174

pyszne, słodkie daktyle zblendowane z kakao i wodą - to chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych fit nutelli. Taki zdrowy krem świetnie sprawdza się też jako dodatek do omletów, naleśników czy wafli ryżowych. Robiłam kiedyś podobne batoniki z nadzieniem z daktyli, które również były pyszne, ale wtedy przepis na ciasto był troszkę inny i nieco bardziej kaloryczny. Teraz za słodzik służą

Healthy food explorer
Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem 172

używamy żelfixów. Dżem gotuje się przez 3 dni przez co najmniej 1 godzinę. Ten przepis jest na dżem bez pestek. Idealny dla dzieci, na kanapki, do naleśników czy jako podkład do ciast. Dżem łatwo smaruje się, pachnie i prezentuje się wyśmienicie.  Dżem porzeczkowo cytrynowy babcinym sposobem  czerwone porzeczki 3 l.  cytryna 1 duża szt. lub 2 małe

Kuchnia Paulettes
Dżem z malin z borówką amerykańską, dżem malinowy 114

kardamon i cynamon. Ja dodatkowo dla podkręcenia smaku dżemu, dodałam laskę wanilii. Dżem wychodzi dość słodki, ale nie wykrzywia buzi od słodkiego smaku Świetny jako dodatek do deserów, nadziewania naleśników czy przekładania ciast. A swoją droga, to jak mówicie d-żem, czy dżem ? Ja jako dziecko nie lubiłam dżemów i tej kanciastej nazwy też nie Kojarzył mi się z kwaśnymi

Mieszam w Garnku
Frużelina borówkowa 198

Zapraszam na smakowitą frużelinę borówkową. Będzie jak znalazł w zimie do deserów, naleśników, gofrów czy lodów. Zamykając smak lata w słoiczkach możemy cieszyć się smakiem pysznych borówek nie tylko latem. Polecam Składniki: 500 g borówek 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Borówki myjemy i przekładamy do garnka o grubym dnie, posypujemy cukrem, mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne