Chilli z mięsem mielonym i cukinią Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej
Blog z Apetytemjednocześnie pięknie żółciutkie – zbyt długie gotowanie jaj sprawia, że żółtka tracą kolor a nawet brzydko ciemnieją. Pasta jajeczna z koperkiem jest super do kanapek, ale również do wrapów, naleśników czy jako dip do warzyw czy chrupek. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Z KOPERKIEM Składniki na pastę jajeczną z koperkiem: 5 jaj – zobacz jak sprawdzić czy jajko jest świeże majonez sól himalajska
Dorota Smakujedzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości
Kuchnia MagdaLenyCYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, jak i nowym, którzy codziennie odwiedzają mojego
Kuchnia MagdaLenyroszponka. Wykonanie : Jajko dokładnie roztrzepać, dodać przyprawy i pokrojoną fetę. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię z olejem. Najlepiej przechylając ją na jedną stronę, aby nie zrobił się cienki naleśnik :). Chleb opiec w tosterze. Teraz omlet razem z sałatą włożyć między grzanki, albo tak jak ja na grzanki. Smacznego
Przepisy Mikołajawszystkich składników rosołu wołowego. Przepis jest niezwykle prosty. Pasztet wychodzi super pyszny! Polecam. - pyszny pasztet z warzyw i mięsa z rosołu - na kanapki lub jako farsz do pierogów lub naleśników - bardzo zdrowy i ekonomiczny sposób na resztki z bulionu
AniaGotuje.plróżnic – przede wszystkim jest to kolor. Brunost jest intensywnie brązowy. Smak – podobno słodkawy,lekko gorzkawy zbliżony do karmelu. Spożywany najczęściej z chrupkim i zwykłym pieczywem, w naleśnikach czy gofrach, obowiązkowo polany dżemem. Zupełnie nie mój klimat. photo – NorwayinTurkey Lutefisk – Tradycyjna potrawa z dorsza serwowana najczęściej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Tylko dla ludzi o mocnych żółądkach. Jest
Czynniki pierwszeskoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej
bistro mamagroszku po prostu uwielbiam, robię go na trzy sposoby dzisiaj mój ulubiony. Puree z groszku może służyć, jako dodatek do mięs, ryb, może również pełnić rolę farszu czy to naleśników, czy to do pierogów. Jest aromatyczne, pyszne i sycące. PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU - 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (zazwyczaj 500 g) - 1-2 ząbki czosnku - 2 solidne łyżki masła
SMYKWKUCHNIReceptura na te pyszne, puszyste placuszki pochodzi z bloga Pogotujmy.pl . Ja wprost uwielbiam je, oczywiście z syropem klonowym. Natomiast idealnie równe kształty to zasługa specjalnej patelni do naleśników i placków
Z Hrabiną w kuchniTaka konfitura idealna jest do placuszków, naleśników, ze świeżą bułką na śniadanie czy do szkoły, pracy. Warto zatem nabyć pigwę i zajadać ją tym razem jako konfiturę. Zapraszam zatem na pyszne śniadanie. Konfiturę robi się błyskawicznie więc nie potrzeba dużo czasu aby powstała. Pigwa w błyskawicznej konfiturze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚniadanie nie musi być nudne. Kanapki są dobre,ale takie placuszki wcale nie są gorsze. Lubię urozmaicone śniadania więc różnego typu placuszki czy naleśniki pojawiają się u nas często. Dziś zapraszam na serniczki nazywane też syrnikami. Do serniczków możemy użyć różnych owoców,ja dałam porzeczki,bo akurat mam ich spory zapas. 250 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 budyń
Kolorowa kuchnia Elkihimalajska do smaku, ponadto: olej rzepakowy do smażenia, śmietana 18% lub jogurt naturalny, świeży tymianek. Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka). Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę
Moniki Smakołykisurowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według dzisiejszego przepisu kremowy szpinak jest świetnym dodatkiem do obiadów z jasnym mięsem i rybą
Karo in the KitchenZapraszam na pyszny twarożek z miodem i rodzynkami oraz nutą wanilii. Twarożek idealny jest do naleśników lub na kanapkę. Polecam Składniki: 250 g twarogu półtłustego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki rodzynek Przygotowanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Do miski przekładamy twaróg, miód, pastę waniliową oraz jogurt naturalny i blendujemy razem
słodkie i nie tylko historie kulinarne