szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę posiłują się ze mną na słowa, bo może matka ma słabszy dzień i da się namówić na racuszki, ale kiedy widzą
bistro mamaOwoce w żelu Uwielbiam owoce w żelu, dodaje je do naleśników, gofrów i deserów. Idealne w słoiki na zimę. Składniki : truskawki - 500 g sok z cytryny - 2 łyżki cukier - 6 łyżek żelatyna - 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 2 łyżeczki woda zimna do mąki - 2 łyżki woda zimna do żelatyny - 4 łyżki Przygotowanie: Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek. Następnie przełożyć
Kuchnia Danusisię sezon na robienie domowych przetworów. W tym roku u mnie na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Zrobiłam z niej klasyczną galaretkę. W zimę będzie idealna jako dodatek do naleśników, koktajli czy też do pieczonych mięs. A ponieważ bardzo lubię czarną porzeczkę, to na pewno przygotuję z niej jeszcze coś pysznego - oprócz przetworów - na przykład boskie semifreddo
Kulinarne przygody Gatitybanany olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Mąkę mieszamy z 1 dużym jajkiem i połową szklanki wody do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy obrane i pokrojone w talarki banany i mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta starając się, by w każdej z nich był kawałek banana. Smażymy z obu stron
Dieta bez mlekaSolidne, sycące, ciężkie od czereśni, osadzonych w grubym biszkopcie ciasto, prostsze do zrobienia niż naleśniki. Znakomity dodatek do śniadania, sprawdzi się jako deser, albo letni podwieczorek. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 duże To nie jest ciasto w stylu clafoutis , czy dutch baby , cienkie, lekkie, naleśnikowe, krótka chwila przyjemności, ulotna przekąska, to jest
Niedzielny kucharzpokroić. Twarożek najlepiej smakuje z miodem albo domowym dżemem ale równie dobrze możecie zjeść go w wersji wytrawnej - z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników oraz do ciast
babka w formiekaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą ilość na przemian z naleśnikami. Oczywiście jadam różne placki. Serowe, owsiane, jogurtowe, tradycyjne panacakes i wiele wiele innych. Dziś polecam Wam pyszne placki z kaszy manny i płatków owsianych. Proste w przygotowaniu, idealne z dodatkami
Słodkie okruszkiprzepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet na pieczywo. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania frużeliny będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych czereśni 150 g cukru (można
Uwaga Babcia Gotujedodajemy do truskawek. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy dokładnie łącząc wszystkie składniki. Czekokrem z truskawkami świetnie sprawdzi się do smarowania naleśników czy placuszków a także jako sos do lodów. Przechowujemy go w lodówce. Smacznego
Health-Fit-LifeJagody w syropie uwielbiam od dziecka. Używam ich do deserów, lodów, budyniu, naleśników. Warto w sezonie zrobić kilka słoiczków, zwłaszcza, że wychodzi to dużo taniej niż w sklepie. A roboty przy tym tyle co nic. Składniki na 4 słoiczki: 1,5 litra jagód 8 łyżek cukru Słoiczki oraz pokrywki wymyć i wyparzyć, dokładnie wysuszyć. Jagody wypłukać, odsączyć. Owoce przesypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaborówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego męża jest fit clafoutis z czereśniami , czyli rodzaj pieczonego naleśnika, który zapiekłam w kokilkach, aby każdy dostał swoją indywidualną porcję. Ja z kolei przepadam za orkiszowym ciastem jogurtowym z truskawkami , prostym wypiekiem, który lubię podjadać w przerwie od pracy
Chilli Czosnek i Oliwamoją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek
Okiem Blondynki by McBlondiŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 połowy
RAROSSAjeszcze przez 10 minut. Po pasteryzacji słoiki można ustawić do góry dnem. Tak przygotowana konfitura z czereśni nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis
KuchniaWeDwoje.plDżem truskawkowy jak u babci Dżem truskawkowy jest jednym z naszych ulubionych . Pasuje do wszystkiego , doskonały z naleśnikiem , kanapką , a nawet z żółtym serem lub twarogiem . Dżem, nie wymaga zbyt wiele pracy , a daje nam możliwość , cieszenia się aromatem truskawek w okresie , kiedy w sklepach są już tylko truskawko-podobne , japońskie ,idealne owoce w nie idealnej cenie ….. Uważam
Ogrodnik w podróży